Politiemensen tijdens de botenparade op Gay Pride in 2015.

Opinie Anti-homogeweld

Justitie is laks bij homofoob geweld

Politiemensen tijdens de botenparade op Gay Pride in 2015. Beeld Guus Dubbelman

Tijdens de Amsterdam Pride 2019 varen weer talloze boten mee die iets te maken hebben met de veiligheid van lhbti+’ers. Tegelijk is het met die veiligheid deplorabel gesteld, stelt Sidney Smeets.

Roze in Blauw, D66, VVD, PvdA, CDA, SP en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid, allemaal hebben ze een plekje weten te bemachtigen op de prestigieuze Canal Parade in Amsterdam. De boten waarmee ze varen, vieren in het kader van 50 jaar Stonewall Riots (het begin van de homorechtenbeweging in de VS, red.) de successen uit het verleden. Maar ondertussen gaat het in de sectoren waarvoor zij verantwoordelijk zijn nog niet zo best als het aankomt op de aanpak van anti-lhbti+geweld, zo ervaart deze groep dagelijks.

Van de meer dan duizend meldingen van anti-homogeweld komen op jaarbasis gemiddeld zestien zaken bij het Openbaar Ministerie terecht en volgen ongeveer zeven veroordelingen. Van belang is dat veel lhbti+’ers zelfs het melden achterwege laten, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet serieus worden genomen.

Er lijkt in ons land inmiddels een sfeer te heersen dat je als lhbti+’er niet mag ‘zeuren’ en tegen een grapje moet kunnen. Dat miskent de realiteit van lhbti+’ers, die er helaas een is van dagelijkse homofobie. Homofobie die zo ‘normaal’ is dat ze niet eens wordt herkend, laat staan erkend.

Twitter

Aangifte doen blijkt al een hele opgave. Zo was in 2018 een Twitteraccount actief dat ernstige homofobe bedreigingen uitte. De politie zag er geen brood in. Uiteindelijk wist het slachtoffer door eigen onderzoek de verdachte achter de accounts te ontmaskeren en het OM te bewegen de zaak aan de rechter voor te leggen. Die veroordeelde de dader in juni 2019 wegens bedreiging en belediging en nam in de strafmaat de strafverzwarende factor mee dat sprake was van ernstige homofobie. Een goed resultaat, maar als het aan de politie had gelegen, was het nooit zover gekomen.

De politieorganisatie kampt met interne problemen, zo lazen we deze maand in de krant, als het om diversiteit gaat. Homofobie, racisme en seksisme lijken aan de orde van de dag, maar krijgen nauwelijks aandacht. Ondertussen zien we op sociale media filmpjes verschijnen van een agent die een niet opgevoerde scooter ‘grappenderwijs’ een ‘homobrommer’ noemt. Al met al niet een klimaat waarin lhbti+’ers zich beschermd voelen. Het blijkt met regelmaat bijzonder lastig de politie te motiveren iets met een aangifte te doen, het OM zover te krijgen homofobie in de strafeis mee te nemen en de rechter te bewegen hogere straffen op te leggen.

Aandacht voor dit probleem lijkt er bij de vrolijk varende stakeholders niet te zijn. De afgelopen jaren zagen we zaken waarbij lhbti+’ers werden uitgescholden voor ‘dirty faggot’, waarbij mannen omdat ze hand in hand liepen werden uitgescholden en mishandeld, waarbij transvrouwen die dameskleding kochten werden uitgescholden en mishandeld en waarbij mannen via Grindr in de val werden gelokt en uitgescholden werden voor ‘kankerhomo’ en ‘flikker’.

OM niet enthousiast

In geen van die gevallen was er bij het OM enthousiasme om homofobie als strafverzwarende factor mee te nemen en in geen van die gevallen werd door de rechter een zwaardere straf opgelegd vanwege het discriminatoire aspect. Deze zaken worden in statistieken dus ook niet meegenomen. Zo bezien mag het weinig verbazing wekken dat de aangiftebereidheid laag is.

Politie, justitie, de rechterlijke macht en de politiek moeten zich hard maken voor de lhbti-+-gemeenschap. Alleen meevaren, feestvieren en op de lauweren rusten is niet genoeg: er is concrete actie nodig.

Neem ieder incident serieus waarbij het slachtoffer lhbti+’er is. Wordt in die gevallen gebruikgemaakt van woorden die op de geaardheid duiden dan hoort het uitgangspunt te zijn dat sprake is van homofoob geweld, ongeacht wat het dagelijks taalgebruik ook moge zijn. Alleen als er een serieus plan van aanpak komt kan de aangiftebereidheid omhoog en kan anti-lhbti+-geweld serieus worden aangepakt.

Sidney Smeets is advocaat 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden