Commentaar

Juncker wekt politieke klasse uit winterslaap

De kritiek van politici op de uitspraken van de voorzitter van de Europese Commissie snijdt geen hout.

Voorzitter Claude Juncker van de Europese Commissie. Beeld anp
Voorzitter Claude Juncker van de Europese Commissie.Beeld anp

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, was dit weekend Kamerbreed de gebeten hond. Van Wilders (PVV) tot Roemer (SP) en van Pechtold (D66) tot Ten Broeke (VVD) klonk de verontwaardiging over de uitspraken van Juncker in NRC Handelsblad van 9 januari over het referendum van 6 april over het associatieverdrag met Oekraïne.

Dat maakt nieuwsgierig naar wat Juncker te zeggen had. Hij begint met te stellen dat het niet aan de Commissie is om te zeggen wat mensen moeten stemmen. 'Maar', vervolgt Juncker, 'ik wil dat de Nederlanders goed begrijpen dat deze kwestie het Nederlands belang overstijgt.' Daar heeft hij natuurlijk gelijk in.

Dan komt de door de Kamerleden gewraakte passage: 'Stel, maar ik geloof dat niet, dat de Nederlanders 'nee' zeggen, dan zou dat de deur openen naar een grote continentale crisis. Rusland zou de vruchten plukken van een gemakkelijke overwinning. Ik heb geen kritiek op het politieke systeem in Nederland, of op deze mogelijkheid om zich uit te spreken, maar ik zeg wel: kijk uit, dit kan het evenwicht in Europa veranderen.'

Ziet Juncker spoken? De meerderheid van de Tweede Kamer heeft weliswaar ingestemd met het verdrag, maar heeft ook verklaard de uitslag van het referendum te respecteren. Dat kan dus betekenen dat Nederland zich alsnog tegen het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Oekraïne keert, zodat het wordt getorpedeerd. Dat zou een grote overwinning voor Poetin zijn en een economische ramp voor Oekraïne. Op de Kamerleden die nu in de hoogste boom zitten omdat de voorzitter van de Europese Commissie hen confronteert met de risico's van hun gebrek aan animo, rust de plicht hun kiezers te doordringen van wat er op 6 april op het spel staat.

Juncker herinnert eraan dat regeringsleiders voor het verdrag hebben getekend: 'Ik verwacht van iedereen dat hij het dan ook verdedigt.' Dat geldt dus ook voor onze premier.

Rutte verklaarde dit weekend dat hij 'ja' zal stemmen. Dat is niet genoeg. Uit onderzoek blijkt dat de sceptische kiezers gevoelig zijn voor de argumenten vóór een associatieverdrag, mits die met overtuiging naar voren worden gebracht. De politieke klasse van Nederland is door Juncker terecht uit zijn winterslaap gewekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden