Juiste keus in zedenzaak

Proces tegen Robert M. draagt hopelijk bij tot grotere waakzaamheid tegen misbruik van kinderen.

Peter Giesen

Robert M. staat morgen voor het eerst voor de rechter. De grote Amsterdamse zedenzaak laat zien tot welke diepten een mens kan zinken. Misbruik van kinderen is op zichzelf al een zeer ernstig misdrijf. Maar schokkend aan deze zaak zijn het grote aantal slachtoffers en de geraffineerde wijze waarop M. weerloze kinderen reduceerde tot een instrument om zijn lusten te bevredigen.

Gelukkig heeft M. bekend. Daardoor blijft de ouders een pijnlijke juridische strijd om de schuldvraag bespaard. M. zal ongetwijfeld een zware straf krijgen.

De Amsterdamse gemeente, politie en justitie hebben de zaak goed behandeld. Ze hebben lering getrokken uit de eerdere affaire rond de Bossche zwemleraar Benno L. Toen werd eerst de pers ingelicht en kwamen pas daarna de ouders aan de beurt. Ook werd informatie achtergehouden in het belang van de opsporing. Amsterdam koos er terecht voor de opvang van ouders en kinderen zwaarder te laten wegen dan het opsporingsbelang. De maatschappelijke onrust werd daardoor niet onnodig vergroot, mede door het kalme en gezaghebbende optreden van burgemeester Van der Laan.

Het is te hopen dat de rechtszaak eraan zal bijdragen dat zulke misdrijven in de toekomst zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen. Het blijft onbegrijpelijk dat M. zo veel tijd alleen met kinderen heeft kunnen doorbrengen. Ook de internationale uitwisseling van gegevens over zedendelinquenten moet worden verbeterd. Nu kon M. in Nederland crècheleider worden terwijl hij eerder in Duitsland was veroordeeld wegens bezit en verspreiding van kinderporno.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden