Juist de geesteswetenschappen bieden de broodnodige reflectie

Beeld anp

Op 11 november bestempelde Frank van Vree, decaan Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA, een aantal masters als 'niet-rendabel'. Één daarvan is die van ons.

De erfgoedmaster Museumconservator is een tweejarig traject van de UvA en de VU, waarin maximaal tien studenten middels een combinatie van een jaar wetenschappelijk onderwijs en een jaar praktijkonderwijs worden opgeleid voor de inhoudelijke functies binnen het museale veld. De geselecteerde studenten binden zich via hun praktijkjaar aan de vaste samenwerkingspartners: de grootste acht musea van Nederland. Zij investeren elk jaar inhoudelijk én financieel in hun conservator-in-opleiding.

De opleiding streeft niet alleen naar excellentie, maar biedt studenten ook een ruim netwerk en aansluiting op de arbeidsmarkt. Het is één van de weinige universitaire opleidingen die zich voor deze zorgvuldige combinatie van theorie, praktijk en marktbehoefte inzet. En het enige platform waar musea en universiteiten de handen ineen slaan om de verantwoordelijkheid van het bewaren en ontsluiten van publiek erfgoed, zorgvuldig aan te gaan. Juist kleinschaligheid en exclusiviteit zijn essentieel voor dit kwalitatief hoogwaardige onderwijs.

Tegenwicht

Zeker in deze tijd waarin commercialisering en popularisering de culturele sector lijken over te nemen, moeten academische instellingen tegenwicht bieden. Is Van Vree niet trots dat zijn medewerkers en grote musea de handen ineen slaan om inhoudelijke reflectie en praktische vaardigheden optimaal samen te brengen? Is dat niet de verantwoordelijkheid van zulke publieke instellingen in een tijd waarin financieel rendement leidend is?

Inmiddels verkeert de Faculteit der Geesteswetenschappen door Van Vree's drastische bestuur nu ook inhoudelijk in crisis. Het lijkt alsof haar maatschappelijke functie voor hem weinig meer is dan het behalen van de opgelegde kwantitatieve norm.

Niet-rendabel, wat betekent dat eigenlijk? Juist de geesteswetenschappen bieden de broodnodige reflectie op, en tegenwicht voor de dominerende systemen. Musea hebben diezelfde zeldzame potentie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden