ColumnHarriët Duurvoort

Jort Kelder, verras me en neem het racismedebat serieus

null Beeld
Harriët Duurvoort

Wie gaan we vragen om het grote racismedebat op NPO 1 te leiden? Ik moest, zoals velen, even fronsen. Jort Kelder. Ongetwijfeld voor de scherpe, ironische, objectieve, nou ja witte blik. Stel je voor dat er teveel zwart perspectief voor het voetlicht zou komen. Het moet wel een beetje onderhoudend blijven. Of komt er een duopresentator?

Als Kelder presenteert, zou Johan Derksen dan ook zijn opwachting maken in de racismeshow? Dan hebben we helemaal kijkcijferkassa.

De roemruchte VI-uitzending over racisme, waarmee het programma zichzelf opblies, heb ik helaas gemist. Ik kreeg mee dat Natascha Harlequin het voortreffelijk deed, dat Genee voortschrijdend inzicht toonde en afstand nam, waarmee hij voor ‘Gijp’ en Derksen de ultieme matennaaier is, de laatsten tot het bot beledigd zijn en opstappen.

Wel zag ik Genee, die eruitzag of hij de hele nacht had gehuild, bij Op1. Fidan Ekiz, de nieuwe anchorwoman op het DWDD-slot, die ik doorgaans een sympathieke, evenwichtige vakvrouw vind, beging een uitglijder door Arie Boomsma, die zich in mijn ogen terecht had afgevraagd of sponsors zich nog wel aan VI wilden verbinden, ‘NSB-gedrag’ te verwijten. Twitter, overbevolkt door FVD/PVV-sympathisanten, explodeerde in gejuich. Maar ik vind het kwalijk.

NSB’ers waren overtuigde fascisten die in hun witte superioriteit geloofden en een bloedige rol speelden in de Holocaust. Iemand NSB’er noemen is een echo van de misselijkmakende, radicaalrechtse onhebbelijkheid om mensen die zich tegen fascisme en racisme uitspreken, vooral mensen van kleur, ‘nazi’ te noemen. Het went nooit, ‘nazi’ toegebeten krijgen van lieden die een moment later zonder enige schroom flirten met origineel fascistisch gedachtegoed, iets waar vooral FVD’ers een handje van hebben.

Onlangs nog werd Baudets rechterhand, JFVD-voorzitter Frederik Jansen, door een oud-werkgever beschuldigd van het relativeren van de Holocaust en het verheerlijken van de economische politiek van het Derde Rijk, zoals bleek uit een schokkend stuk van Ton F. Van Dijk in HP/De Tijd. ‘Wat opvalt is dat Jansen de uitspraken die integraal zijn voorgelegd niet ontkent’, merkt Van Dijk op. Jared Taylor, filmpjes posten van neonazisites; het is niet de eerste keer dat het ‘conservatieve’ FVD uit de bocht vliegt. Ik ben de tel kwijtgeraakt.

Voetbal Inside is al jaren een programma vol infantiel, hufterig, homofoob en racistisch pestgedrag. De Akwasi-grap stond niet op zichzelf. Ik vond een oude column, uit 2016, die ik schreef over Voetbal Inside en die niets aan actualiteitswaarde heeft ingeboet. Midden in de tijd dat Sylvana Simons ernstig bedreigd werd met een gruwelijk lynch-filmpje als dieptepunt, maakte het schuddebuikende trio Simons uit voor ‘aapje’.

Ik citeer: ‘Genee lachte gewoon mee. Maakte een gratuit voorzetje. ‘Je bedoelt toch zeker trots als een pauwtje’; een trefzekere aangever voor een puntgaaf doelpunt. ‘Nou nee, ze lijkt toch meer op een aapje.’ Woehahaha. De humor van Voetbal Inside. Locker room talk, om met Trump te spreken. Apengrollen in de kleedkamer, oerwoudgeluiden langs de lijn. Inmiddels ook weerzinwekkende Ku Klux Klan-filmpjes online.’

‘Gelukkig is een zwarte jongen een Nederlander als hij scoort. Hij moet alleen geen praatjes krijgen. Zo is het altijd al geweest. De honderdduizenden gekleurde Nederlandse voetballiefhebbers dealen ermee, slikken het weg, verwerken het in stilte.’

Steeds vaker spreken zwarte mensen zich uit. Ook voetballers, het werd tijd. Maar het ergste dat iemand kan overkomen, is kennelijk te horen krijgen dat een racistische opmerking een racistische opmerking is. Dan is de wereld te klein, is het vrije woord in het geding en vervalt men in een luidruchtige operette van schelden, dreigen en huilebalken.

‘Gijp’ en Derksen doen vooral denken aan kleuters die beginnen te blèren als ze een standje krijgen om hun pestgedrag. Van dat type kindjes waarbij je denkt: die moeten om wat karakter te kweken voordat het wiebeltandjestijdperk aanbreekt snel beter worden opgevoed, anders ontstijgt hun persoonlijkheid nooit het snottebelniveau.

Meneer Derksen, ik ben geen ‘grachtengordel’; ‘deugen’ of ‘woke’ zijn interesseert mij geen zier. Maar ik ben opgevoed met het idee dat zelfrespect hebben gezond is. En het vrije woord is mij dierbaar. Ook ik laat mij niet muilkorven, ondanks dat dit soort stukjes ook mij bedreigingen hebben opgeleverd. En Kelder, verras me, neem het racismedebat serieus. Want we hebben een racismeprobleem, ook hier.

Harriet Duurvoort is publicist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden