Opinie

Jongste babyboomer is al weer vijftig

Op Hawaii werd op 31 december 1964 de laatste babyboomer geboren. Een generatie die nu de lakens uitdeelt en nooit voor zijn vrijheid hoefde te vechten.

Beeld Thinkstock

Carlos Barientos III werd op de avond van de 31ste december 1964 om kwart voor zeven geboren, een paar kilometer ten noordwesten van Honolulu. Vorige week werd hij vijftig, en het is goed mogelijk dat hij de laatste van de Amerikaanse babyboomers is die deze mijlpaal bereikt. De generatie die ooit voor de hele wereld de energie, de opwinding en zelfs de irritante aard van de jeugd leek te vertegenwoordigen zal dan officieel oud zijn - ook al is zij volgens sommigen nooit helemaal volwassen geworden.

De babyboomers vormen de generatie die na de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten, maar ook in Europa, Canada, Australië en elders is opgegroeid, toen de snelle economische groei gepaard ging met stijgende geboortecijfers. Degenen die in die 19-jarige periode geboren zijn - tussen 1945 en 1964 - maakten deel uit van de grootste, welvarendste, best opgeleide en volgens sommigen meest verwende én tolerante generatie die de wereld ooit heeft gekend.

Brigitte Miksa is hoofd Internationale Pensioenen bij Allianz Asset Management.

Van seks, drugs en rock-'n-roll tot de burgerrechtenbeweging en de zeepbellen op de dotcom- en de huizenmarkten: de generatie van de babyboomers heeft de moderne samenleving vormgegeven. En nu een van zijn jongere leden momenteel in het Witte Huis verblijft, en anderen in Downing Street, het Élysée-paleis en de Duitse bondskanselarij, zal dat nog jarenlang zo blijven.

Maar binnen deze generatie zijn er sterke verschillen. Vroege babyboomers - te beginnen met Kathleen Casey-Kirschling, wier geboorte één seconde na middernacht op Nieuwjaarsdag 1946 van haar een kleine beroemdheid heeft gemaakt - zijn opgegroeid te midden van de tegencultuur van de hippies, de muziek van de Beatles en Bob Dylan, en de oorlog in Vietnam.

Barientos en de andere babyboomers van 1964 zijn daarentegen opgegroeid met videospelletjes, terwijl ze naar disco-muziek luisterden - of, als hun smaak dichter in de buurt lag van die van Barientos, naar het zwaardere geluid van Gary Moore, Thin Lizzy en Van Halen. Eigenlijk noemt Barientos, die samen met zijn vader een gitaarwinkel runt, zichzelf niet zo graag een babyboomer; hij voelt zich nauwer verwant met de daaropvolgende Generation X.

Kracht van zijn leven

Maar de interesses van Barientos zijn niet het enige wat hem onderscheidt van mensen als Casey-Kirschling. Terwijl velen van de eerste Amerikaanse babyboomers inmiddels van een comfortabel pensioen genieten is Barientos nog in de kracht van zijn leven - en maakt hij zich zorgen over zijn oude dag.

In 2031, als Barientos en de laatste babyboomers met pensioen zijn, zal ruim 20 procent van de Amerikaanse bevolking minstens 65 jaar oud zijn, tegen slechts 13 procent in 2010. Daardoor zal het aantal mensen van 65 of ouder in verhouding tot de beroepsbevolking stijgen van 1:5 naar 1:3. Daardoor zal de druk op de oudedagsvoorzieningen en de gezondheidszorg aanzienlijk toenemen.

Zoals Barientos stelt: 'Het is niet meer zoals in de generatie van mijn vader, toen je een bepaalde tijd een baan had, wat geld spaarde en vervolgens ophield met werken.' In plaats daarvan, zo legt hij uit, 'doen we gewoon wat we kunnen ... en blijven we doorgaan.'

Niet dat Barientos met zijn vader van plaats zou willen wisselen. 'Ik denk dat ik gezegend ben geweest in vergelijking met voorgaande generaties', zegt hij. 'Zelfs in vergelijking met oudere leden van mijn eigen generatie. Ik heb niet voor mijn vrijheid hoeven vechten, ik hoefde niet naar Vietnam te gaan. Ik heb kunnen profiteren van het harde werk van de mensen die vóór mij kwamen.'

Babyboomers van land tot land

De definities van de naoorlogse babyboom verschillen van land tot land. De claim dat Barientos de laatste Amerikaanse babyboomer is berust op de positie van Hawaii als de westelijkste staat van Amerika, in een tijdzone waarin het twee uur later is dan aan de Amerikaanse westkust. Het betekent echter ook dat hij een leven leidt dat ietwat anders is dan dat van velen van zijn generatiegenoten op het vasteland. 'Het voedsel, de taal, het weer - Hawaii is niet zoals de rest van de VS', merkt hij op.

En hoe zit het dan met zijn status als laatste van een hele generatie? 'Ik weet niet of ik de laatste babyboomer ben of niet', zegt Barientos. 'Als er op 31 december 1964 op Hawaii iemand na kwart voor zeven 's avonds is geboren, ben ik verslagen.'

© Project Syndicate
Vertaling: Menno Grootveld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden