Kort & goed (of niet)Joachim Meyerhoffs - Zonder paniek geen paradijs

Jongleren met drie vrouwen (vier sterren)

Jan Luijten
null Beeld
Beeld

Joachim Meyerhoff is een Duitser met meerdere talenten. Als gelauwerd acteur geeft hij gestalte aan personages uit de wereldliteratuur. Als succesvol auteur maakt hij van zijn leven literatuur, wordt onderwerp van een autobiografische roman die hoogst onderhoudend is.

Het vierde deel van Meyerhoffs cyclus heet Zonder paniek geen paradijs en speelt zich af in de jaren negentig. De jonge acteur staat eerst op de planken in Bielefeld en later in Dortmund, en in beide steden wordt hij verliefd. In het theater vindt hij weinig voldoening en zijn liefdesleven ontspoort.

Hoofdrolspelers in de roman zijn drie vrouwen. In Bielefeld wordt de jonge acteur verliefd op Hanna, een zeer ambitieuze en belezen studente. De liefde groeit, ofschoon ze een zeer ongelijk paar vormen. Maar Joachim haat het theater in Bielefeld, ‘deze opgeblazen declamatiehel’, en vertrekt naar het theater in Dortmund. In deze stad leert hij bij de productie van Anatevka de mooie Franka kennen, een lange, slanke danseres. Haar bestaan beperkt zich tot dansen en tot diep in de nacht feestvieren. Hun liefdesleven is zo luidruchtig dat de buren erover klagen.

En dan is er nog Ilse, een rondborstige vrouw in een wat verloederde bakkerij, die haar klanten afraadt haar brood te kopen, omdat het ‘beroerd smaakt’. Alleen haar koffiebroodjes zijn de moeite waard. Joachim valt ook voor Ilse, gaat haar in de vroege ochtenduren helpen in de bakkerij, waarna ze samen ontbijten.

Hij reist heen en weer tussen Hanna in Bielefeld en Franka in Dortmund. Naast repetities en voorstellingen gaat hij tot diep in de nacht uit met ‘feestbeest’ Franka, waarna het om vier uur ’s ochtends tijd is voor Ilse en de bakkerij. ‘Ik had nooit gedacht dat er zoveel leven in zo weinig tijd paste.’ Geen van deze vrouwen mag ook maar iets van elkaar weten, wat soms leidt tot paniek bij de ‘relatiejongleur’ die drie ballen tegelijk in de lucht moet houden. Vandaar de titel.

Joachim Meyerhoff: Zonder paniek geen paradijs

Uit het Duits vertaald door Jan Bert Kanon

Signatuur; 368 pagina’s; € 21,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden