Opinie

Jongerenpartijen willen ombudspersoon voor toekomstige generaties

Politici richten zich vooral op de korte termijn, en dat staat een leefbare toekomst in de weg. Politieke jongenorganisaties roepen het kabinet daarom vanmiddag op om een ombudspersoon in te stellen die de belangen van toekomstige generaties behartigt.

Kinderen zitten rond een kampvuur tijdens de opening van de tweede junior klimaattop in 2013. Beeld anp
Kinderen zitten rond een kampvuur tijdens de opening van de tweede junior klimaattop in 2013.Beeld anp

We willen allemaal een leefbare toekomst voor onze kinderen. Waarom worden in de politiek dan zo langzaam stappen ondernomen om Nederland duurzamer te maken? Bij het klimaatakkoord in Parijs zei staatssecretaris Dijksma: 'We hebben onze kinderen en kleinkinderen een grote dienst bewezen.' Maar toch, na het zoveelste 'warmste jaar ooit', blijkt de politieke wil om tot oplossingen te komen, ver te zoeken. Het sluiten van kolencentrales, het dichtdraaien van de gaskraan of het bouwen van windmolenparken; overal vinden we wel weer een reden om het toch nog even uit te stellen.

En dat is ook niet gek. Politici zijn gevoelig voor snel scoren om het goed te doen in de verkiezingen. Je wordt over vier jaar afgerekend, niet over honderd jaar. En wie dan leeft, kan nu nog niet stemmen. We horen veel mooie beloften, maar tegelijkertijd halen we ons energieakkoord niet en tikte de rechter ons op de vingers in de zaak-Urgenda. Volgens de rechter doet de overheid te weinig om haar burgers te beschermen tegen klimaatverandering.

Het is van belang dat we ervoor zorgen dat de toekomst wél wordt meegewogen. Dat de toekomstige generaties een stem krijgen. Dat de politiek haar belang niet langer kan en mag negeren. De belangen van kinderen in Nederland, die nog niet mogen stemmen, worden nu gewaarborgd door een kinderombudspersoon. Zij spreekt het kabinet erop aan als zij kinderen benadelen. Wij, als politieke jongerenorganisaties, zouden graag zien dat we op dezelfde manier omgaan met de toekomst van Nederland. Omdat de toekomst zelf nog geen stem heeft, zou een ombudspersoon hun belangen moeten behartigen. Wij hebben daarom een manifest geschreven om het kabinet op te roepen deze ombudspersoon in te stellen.

undefined

Professioneel instituut

Een ombudspersoon voor toekomstige generaties is geen nieuw idee. In Schotland, Wales en Hongarije is er al zo iemand aangesteld en worden al wetsvoorstellen aangepast als ze niet toekomstgericht zijn. Ook in Nieuw-Zeeland en Finland is een commissie ingesteld met dit doel. Net als bij de kinderombudspersoon, zou deze ombudspersoon een onafhankelijk en professioneel instituut zijn dat toegang heeft tot alle relevante overheidsinformatie. Het duurzaamheidsnetwerk Worldconnectors lanceerde dit idee al eerder en heeft zelfs al een kant-en-klaar wetsvoorstel klaar liggen.

Natuurlijk zijn er heel veel politieke thema's die voor toekomstige generaties belangrijk zijn, maar de milieuproblematiek is het meest urgent. Economische vergissingen kunnen we gelukkig vaak nog terug draaien, terwijl dat voor ecologische missers soms niet meer geldt. Als we niet nu toekomstige belangen gaan meewegen, gaan we onomkeerbaar de verkeerde kant op. Een onafhankelijk ombudspersoon kan daarvoor waken en onverstandige keuzes voorkomen. Zolang de politiek dit niet doet, zullen wij hier gezamenlijk voor strijden.

Nederland is op dit moment EU-voorzitter, maar nog steeds bungelen we onderaan in Europa als het gaat om duurzaamheid. Waar we vroeger voorop liepen in innovatie en ondernemerschap, lukt het ons niet langer om een leidende rol te nemen. Het is niet langer voldoende om alleen naar de politiek te kijken en te hopen dat er beweging gaat komen. Omdat dit belang uiteindelijk de partijpolitieke belangen overstijgt, doen we dit voorstel gezamenlijk met zes politieke jongerenorganisaties. Wij roepen het kabinet daarom op een ombudspersoon in te stellen om ons gezamenlijke ideaal van een leefbare toekomst nu echt te waarborgen.

Namens de politieke jongerenorganisaties CDJA, Dwars, Jonge Democraten, Jonge Socialisten, Perspectief en Pink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden