Opinie

'Jongeren zijn de dupe van dit eigenaardige huursysteem'

Nederland ziet graag meer internationaal jong talent komen, maar kan jongeren nauwelijks fatsoenlijk woonruimte aanbieden, schrijft Charlie McGregor. 'De Nederlandse huurwoning stamt uit een ander tijdperk.'

Een wasrek op de gang van een studentenhuis Beeld anp

Millennials, de jongeren die zijn geboren voor de eeuwwisseling en nu op de arbeidsmarkt komen of gaan studeren, kiezen graag voor grote steden als Utrecht en Amsterdam, maar net zo makkelijk voor Barcelona of Berlijn. Overal ter wereld lonkt het stadsleven, met kennis, cafés, ontmoetingen. Welke studie zullen ze volgen, en waar?

Jongeren kunnen hun leven in een koffer kwijt en hebben hun werk en vrienden in de cloud. Zodra ze wifi hebben zijn ze thuis, in Singapore of in Rotterdam. Ze willen geen levenslange baan, ze zoeken ervaringen en connecties. Ze willen geen eigen auto, hooguit gebruiken ze een snappcar. Ze kopen geen huis want ze willen zo veel mogelijk van de wereld zien.

Ander tijdperk
De Nederlandse huurwoning stamt uit een ander tijdperk. Wonen was een levenslang recht en het huurrecht raakte in de loop der jaren bedekt onder een dikke laag regels en uitzonderingen op die regels. Dat pakt steeds slechter uit voor de Millennials. Een studentenkamer kun je krijgen op de private grijze markt of na een periode op de wachtlijst. Maar in Nederland bepaalt de overheid alle huurprijzen van kamers en kleine woningen. Huren zijn gebaseerd op het puntensysteem. Deeltijdwonen vanwege een stage of master elders? Daar doet het systeem niet aan. Internationale studenten hebben nog minder te kiezen dan Nederlandse.

Nederland ziet graag meer internationaal jong talent komen, maar kan jongeren nauwelijks fatsoenlijk woonruimte aanbieden. Zo dreigen we de boot te missen op het gebied van academische en economische ontwikkeling, met het laagste aandeel buitenlandse studenten van Europa. Onze achterstand op steden als Londen, Berlijn en Barcelona wordt groter, rapporteerde de Europese denktank Class of 2020.

 
Jongeren kunnen hun leven in een koffer kwijt en hebben hun werk en vrienden in de cloud. Zodra ze wifi hebben zijn ze thuis, in Singapore of in Rotterdam.
Beeld anp

The Student Hotel
Ik kwam zelf een paar jaar geleden uit Schotland hierheen, de liefde achterna. Ik was stomverbaasd over het eigenaardige huursysteem. Zo ontstond het idee voor The Student Hotel, in leegstaande kantoorgebouwen. Daar waar veel jong talent komt en de markt wel de ruimte krijgt, zijn verrassende woonvormen gerealiseerd, zoals de mini-apartments waar 'sharing' centraal staat in San Francisco en New York. Collectieve leefruimten, korte leases en goed, hightechdesign spelen in op reizende studenten en jonge expats.

Investeerders mijden studentenkamers in ons land, daarom blijven grote tekorten bestaan. Met Nederlands pensioengeld worden nu tienduizenden studentenkamers gebouwd - buiten Nederland. Het tekort wordt door het huursysteem in stand gehouden. Het is lastig te erkennen dat een systeem uitgewerkt is, maar pas als je dat toegeeft, kun je iets nieuws proberen. Niet alle studentenkamers horen in het ouderwetse puntensysteem thuis. Je kunt het sociale huursysteem behouden en tegelijk ruimte geven aan de vrije markt.

Het huurrecht moet de nieuwe generatie geen levensstijl opdringen die niet meer bestaat. Hoog tijd om jongeren iets beters aan te bieden.

Charlie McGregor realiseerde The Student Hotel in Amsterdam en Rotterdam.

 
Het is lastig te erkennen dat een systeem uitgewerkt is, maar pas als je dat toegeeft, kun je iets nieuws proberen. Niet alle studentenkamers horen in het ouderwetse puntensysteem thuis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden