columnBert Wagendorp

Jongeren opgepast, het ‘jongerenvertier’ van Bruls heette vroeger militaire dienst

Bert Wagendorp artikel column Beeld .
Bert Wagendorp artikel columnBeeld .
Bert Wagendorp

Hubert Bruls, CDA-burgemeester van Nijmegen en strenge voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio’s, wil jongeren ‘iets leuks’ bieden om de komende winter door te komen en ‘de moed erin te houden’. Dit voor het geval corona goed tegen de kou blijkt te kunnen. Bruls wist nog niet aan welke vorm van ‘vertier’ we moeten denken; eerst volgt overleg met de andere burgemeesters.

Als jongere zou ik er niet gerust op zijn. Van staatswege georganiseerd jongerenvertier heette vroeger militaire dienst. Een saaie bedoening, ondanks het gezellig samen kamperen op de Lüneburger Heide, de droppings en de goedkope gevulde koeken.

Er moeten nog wel een paar hordes worden genomen voor het jongerenvertier in de steigers staat. Er is namelijk zo’n immens bestuursapparaat tegen corona opgetuigd, dat het een wonder is dat het virus het land nog niet in paniek heeft verlaten. Je hebt een organogram met honderden lijntjes en pijlen nodig om het inzichtelijk te maken.

Bruls’ Veiligheidsberaad annex Feestcommissie zou daarin ergens bovenaan staan. Maar je hebt ook nog het Nationaal Crisiscentrum (NC), de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), de Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing (ICCb), het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg (BAO, niet te verwarren met BOA), het Interdepartementale Afstemmingsoverleg (IAO) met het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC). Laten we ook vooral het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) niet vergeten. Boven alles zweeft het Outbreak Management Team (OMT) van Jaap van Dissel (JvD) in samenwerking met de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI), de GGD’s (betekenis onduidelijk) en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR). Gommers van de NVIC is er ook nog en Kuipers van het LNAZ laat zich evenmin de mond snoeren.

Dan heb je ook nog de verschillende coronacommissies in het OV (trein en bus), bij het NOCNSF (sport), de VSCD (theaters), het onderwijs en de vakbonden. Hugo de Jonge heeft daarnaast onlangs honderd externe deskundigen gesproken, zei hij dinsdag. Onder wie Ab Osterhaus mag ik hopen, het enige eenmans-overlegorgaan ter wereld.

Het is een magistraal web van overleg en discussie met een grotere dichtheid dan menig mondkapje, waar ze in het buitenland met jaloezie naar kijken.

Die Poolse landdag gaat zich dus buigen over Bruls’ plan. Het is opmerkelijk dat nu onderscheid wordt gemaakt tussen jongerenvertier en ouderenvertier. Een maand geleden zou Bruls nog hebben gepleit voor gezamenlijk vertier, bijvoorbeeld bingo voor alle leeftijden.

Eerst moet worden vastgesteld wat jongerenvertier precies is, hopelijk in overleg met de honderden jongerenorganisaties. Het jongerenvertier is sinds Bruls’ studententijd behoorlijk veranderd. Zonder een Jongeren Afstemmingsoverleg (JAO) wordt het niks. Of er na elk jongerenvertier een verplichte quarantaine volgt – Bruls’ stokpaardje – of dat jongeren dan de moed juist in de schoenen zinkt, moet worden bestudeerd.

Nieuwsgierig luisterde ik dinsdag naar de veertiende corona-persconferentie van de premier en Hugo de Jonge.

Mark Rutte zei dat hij jongeren had gesproken.

‘Iets leuks verzinnen is altijd goed’, zei De Jonge.

‘Discotheken en clubs blijven gesloten’, zei de premier, maar na het studeren is ‘een biertje op het terras’ toegestaan.

Tot zover het ideetje van Hubert Bruls.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden