Opinie

Jongeren D66, PvdA en GL: ‘Kaag en Ploumen, hand in hand met Klaver sta je sterk tegenover rechts’

Een afknapper, dat gebrek aan animo voor linkse samenwerking, vinden de drie jongerenorganisaties van D66, PvdA en GroenLinks. Maar sta in ieder geval samen pal voor een paar gedeelde principes voor de verkiezingen.

Jesse Klaver in debat met minister Hugo De Jonge, rechts premier Mark Rutte. GroenLinks, PvdA en D66 zouden sterker staan als ze samenwerken, vinden hun jongerenorganisaties. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Jesse Klaver in debat met minister Hugo De Jonge, rechts premier Mark Rutte. GroenLinks, PvdA en D66 zouden sterker staan als ze samenwerken, vinden hun jongerenorganisaties.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De progressieve samenwerking tussen D66, PvdA en GroenLinks, zoals voorgesteld door Jesse Klaver, was vandaag al snel weer van de baan. Kaag wil blokvorming voorkomen, Ploumen vindt de verschillen te groot. Maar zoals Klaver opmerkt in zijn interview met de Volkskrant: de rechtse partijen houden elkaar goed vast tijdens de formatie. Tijd dus voor de progressieve partijen om zich vast te houden aan een aantal gezamenlijke principes.

Daarom pleiten de Jonge Democraten, de Jonge Socialisten en DWARS voor een generatieakkoord: we vragen aan onze moederpartijen om in de kabinetsformatie geen concessies te doen op enkele broodnodige maatregelen voor de toekomstige generaties op het gebied van onderwijs, klimaat, wonen en werken.

Onderwijs

Bijvoorbeeld onderwijs. GroenLinks, D66 en de PvdA staan allemaal aan dezelfde kant als het aankomt op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Alledrie willen zij bijvoorbeeld een studiebeurs en compensatie voor de leenstelselgeneratie. Daarnaast is het belangrijk dat er wordt doorgepakt met de investeringen die in de afgelopen kabinetsperiode al zijn gedaan. Op dit moment is de VVD de enige partij die wel voor het leenstelsel is.

Door de handen ineen te slaan en nu progressieve krachten te bundelen, kan het volgende kabinet verdere stappen zetten naar toegankelijk studeren en gelijke kansen voor iedere student. De VVD zal, als enige partij tegen hervorming, wel met gestrekt been de coalitieonderhandelingen in gaan.

Groene economie

Als het op klimaat aankomt is het kabinet afgelopen jaren te weinig ambitieus geweest. Waar de VVD de prioriteit enkel legt bij economische belangen, leggen GroenLinks, PvdA en D66 de focus op een groene economie die goed is voor de mens én de aarde. De progressieve partijen willen wel de verantwoordelijkheid nemen om de grootste uitdaging van de komende jaren aan te pakken.

Voor deze drie is het Klimaatakkoord van Parijs dan ook te weinig ambitieus: PvdA wil naar minimaal 55 procent reductie van de CO2-uitstoot in 2030 en D66 en GroenLinks gaan zelfs voor 60 procent reductie. Partijen als VVD en CDA willen zich slechts houden aan het Klimaatakkoord, en zelfs het halen van die klimaatdoelen is het afgelopen kabinet niet gelukt.

Betaalbare, duurzame woningen

Wat betreft de wooncrisis, is het doel betaalbare woningen voor iedereen, maar wel op een duurzame manier. De druk op de woningmarkt moet eraf. GroenLinks, PvdA en D66 zijn hier samen vooruitstrevend in en willen bijbouwen. Niet in de natuur, maar in stedelijk gebied door slimme bouwlogistiek.

De verhuurdersheffing, een bekend stokpaardje van de VVD, blijft tegelijkertijd een dwarsligger voor woningcorporaties. Op dit moment hebben woningcorporaties te weinig financiële middelen om zowel extra als duurzaam bij te bouwen. Dat moet anders. Waar de VVD de corporaties juist zo klein mogelijk wil houden, willen GroenLinks, PvdA en D66 juist investeren en de huidige verhuurdersheffing schrappen. De druk op de woningmarkt is nu namelijk nog zo hoog dat het voor starters niet mogelijk is een betaalbare woning te vinden.

Verandering arbeidsmarkt

Ook als we kijken naar de arbeidsmarkt zien we dat deze progressieve partijen elkaar vinden. D66, GroenLinks en PvdA pleiten voor structurele verandering op de arbeidsmarkt, terwijl de VVD blijft hangen in oude dogma’s. Daarnaast willen deze drie partijen ook het minimumloon verhogen, waarvan het CDA weer geen voorstander is. Door samen een vuist te maken tegen rechts, kunnen we de arbeidsmarkt eerlijker maken voor iedereen.

Voor jongeren is de aankomende formatie, middenin de coronacrisis en de klimaatcrisis, wellicht de belangrijkste ooit. En als jongeren van D66, de PvdA en GroenLinks weten we allemaal: wij zijn als progressievelingen de aangewezen partijen om de belangen van jongeren te vertegenwoordigen.

Daarom vragen wij aan Kaag en Ploumen: neem de handreiking van Klaver en GroenLinks nog eens goed in overweging. Samen staan we sterker tegenover rechts.

Léonie Janssen (Jonge Democraten, D66)

Andrej van Hout (Jonge Socialisten, PvdA)

Sabine Scharwachter (DWARS, GroenLinks)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden