Johan Cruijffplein hoort bij Johan Cruijff Arena

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 3 mei.

Redactie
Het Olympisch Stadion in Amsterdam, 2016. Beeld ANP
Het Olympisch Stadion in Amsterdam, 2016.Beeld ANP

Brief van de dag: Stadionplein

Op zich een prestatie dat de vernoeming van een plein naar de populairste Nederlander aller tijden op zijn zachtst gezegd omstreden is (Ten eerste, 2 mei). Met uitzondering van de harde kern van Ajax (‘je huis wordt tonnen meer waard’) is iedere Amsterdammer met enige liefde voor cultuur en geschiedenis in een diepe shock.

Dat gebrek aan historische kennis uit zich ook in de gedachte dat het Stadionplein is vernoemd naar het afgebroken Stadion Amsterdam van de architect Harry Elte. Dit nabijgelegen, veel kleinere stadion van Elte (1912-1929) diende tijdens de Spelen als oefenstadion. Omdat dit stadion niet geschikt was als hoofdstadion was al snel na de toewijzing van 1923 besloten een geheel nieuw, hypermodern Olympisch Stadion te bouwen op de huidige locatie (architect Jan Wils).

Het plein voor dit stadion werd tijdens de afbouw van het Olympisch Stadion Stadionplein gedoopt (1927), de weg er naar toe Stadionstraat (1927). Na de Spelen en het voltooien van Berlages Plan Zuid werden hier, ook uitkomend op het stadion, de Stadiongracht en de Stadionkade aangelegd (1929). Alleen de eerder aangelegde Stadionweg (1922) was inderdaad vernoemd naar Eltes Stadion.

Die samenhang in naamgeving, de ‘naam’ leidt ergens naartoe of is ergens bij in de buurt van dezelfde naam, is een internationaal bekend fenomeen. De Stationsstraat is bij het station, niet bij het stadhuis.

In de woorden van Cruyff: ‘Dat is toch logisch.’ Zoals het Johan Cruyffplein bij de Johan Cruyff Arena is.

Erik Mattie, architectuurhistoricus

EU-begroting

Er moet worden gestemd over de nieuwe begroting van de EU van 1.000 miljard. Nederland draagt daar 7 miljard aan bij. Een aantal landen wil de begroting ophogen naar 1.300 miljard. Kunnen we niet afspreken dat we ons in Europa voortaan alleen nog met hoofdzaken bezig houden zoals milieu, duurzaamheid, migratiestromen en economie? En de rest aan de lidstaten zelf overlaten? Zal veel geld schelen, lijkt me.

Ernst Detering, Den Haag

Johan Cruijffplein

Om alle nadelen Cruijffiaans om te smeden zal de naamswijziging in het ‘Van der Laanplein’ misschien in ieders voordeel werken…

Ed van Riel, Vlissingen

Even niets doen

Wat Martin ten Cate ons voorhoudt (O&D, 2 mei) is echt onverstandig. Ten eerste is demografisch gezien de babyboomgolf pas ten einde als de nu 43-jarigen met pensioen gaan. In de tussentijd slinkt onze pensioenpot en zullen wij ten opzichte van alle landen met een omslagsysteem meer binnenlandse bestedingen hebben. Ten tweede: als de Europese Centrale Bank zijn quantitative easing-programma afbouwt, zeg maar over twee jaar, ontstaat een heel andere situatie in geldstromenland. Onze pot zal veel meer gaan renderen. Ten derde heeft Nederland relatief gezien een veel te grote hypotheekschuld, wat getolereerd wordt omdat we een grote pensioenpot hebben. Mijn advies aan de SER en aan de regering is dat we niets doen en de situatie medio 2020 opnieuw bekijken.

Peter Moulen, Geleen

Onbezorgde oude dag

De centrale vraag is of de Nederlandse overheid en de pensioenfondsen te vertrouwen zijn om toezeggingen die over decennia lopen waar te maken, nu onder andere de eindloonregeling, de indexering, de belastingaftrek voor de minder verdienende partner, de anw-compensatie, allemaal zaken die aan de beginnende pensioenpremiebetaler veertig jaar geleden zijn beloofd, allemaal zijn afgeschaft. We moesten maar niet terug naar de tijd dat een onbezorgde oude dag alleen is weggelegd voor kleine groep van zeer rijken, zoals ex-bankdirecteuren.

Ben Ale, Delft

Pensioenstelsel

Eindelijk een artikel (Martin ten Cate, ‘Hou op met dat bange sparen, geef uit dat geld!’, O&D, 2 mei) waarin ons pensioenstelsel terecht en concreet wordt gefileerd. Dit in navolging van prof. Th. Limperg die reeds in 1927 in zijn ‘De betekenis van reserve- en fondsvorming der verzekering voor de kapitaalmarkt’ hetzelfde (met andere woorden) vaststelde.

Kees Welkers, Reeuwijk

Vertrouwen

Toch bijzonder dat op de gevel van de sociëteit van de Groningse studentenvereniging heel groot mutua fides (wederzijds vertrouwen) staat.

Marc Hanou, Haarlem

Vakbond en OR

Corné van Overveld en Ruud Huitenga van de Ondernemingsraad (OR) van Jumbo denken dat de vakbonden er alleen zijn voor hun leden (Ten eerste, 2 mei). Dat is niet zo. Alle afspraken vastgelegd in een cao worden vanuit het solidariteitsprincipe collectief gemaakt en gelden voor het voltallige personeel van de Jumbo. Die kennis zou toch aanwezig moeten zijn, zeker bij een OR.

Het is het bestuur van de Jumbo dat de stap maakt naar de Ondernemingsraad en de vakbonden buitenspel zet, omdat het weet dat een OR als gesprekspartner meestal een zachtgekookt eitje is in de onderhandelingen. Hierbij speelt met name de afhankelijkheidsrelatie van de OR-leden een grote rol. Ze zijn naast OR-lid, bovenal loyaal werknemer van de Jumbo.

Mariette Straathof, Utrecht

Eén jaar Caspar loopt

Caspar, vraag of je nog een jaar door mag gaan... zó informatief!

Riekje Roda, Nieuwerkerk a/d IJssel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden