Opinie

'Jinek zat dichter bij de waarheid dan Samsom'

Onder Diederik Samsom is de jacht geopend op het bedrijfsleven en op alle Nederlanders die meer dan een modaal inkomen verdienen. De gevolgen van het invoeren van al die maatregelen tezamen zullen een averechts effect voor Nederland hebben, betogen Maarten Struijvenberg en Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam.

Fractieleider Diederik Samsom presenteert de keuzes van de PvdA voor de toekomst van Nederland. Beeld anp
Fractieleider Diederik Samsom presenteert de keuzes van de PvdA voor de toekomst van Nederland.Beeld anp

De PvdA heeft zowel op het het Catshuis- als het Kunduzakkoord veel kritiek. De gevolgen van de plannen van de PvdA zelf blijven echter onderbelicht. Onder Diederik Samsom is de jacht geopend op het bedrijfsleven en op alle Nederlanders die meer dan een modaal inkomen verdienen. Onder het mantra 'De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten' wordt de ene na de andere maatregel voorgesteld. Natuurlijk hun goed recht. Maar de gevolgen van het invoeren van al die maatregelen tezamen zullen een averechts effect voor Nederland hebben.

Jinek
Een tijdje terug was Samsom te gast in het ochtendprogramma van Eva Jinek. Laatstgenoemde maakte toen de opmerking dat de PvdA de hogere middeninkomens keihard trof. Samsom pareerde dit door te stellen dat mensen die 150.000 euro per jaar verdienen niet bepaald tot de hogere middeninkomens behoren. Hoewel Samsom feitelijk gelijk had, zat Jinek destijds dichter bij de waarheid dan Samsom wilde doen geloven. Want een aantal van de voorgestelde maatregelen treffen ook de mensen die beduidend minder dan 150.000 euro verdienen. Zeg maar de hogere middeninkomens.

Een greep uit de PvdA voorstellen, (zie ook CPB beoordeling PvdA plannen):
Inkomensafhankelijke premies in de zorg (100 miljoen)
De Hypotheekrenteaftrek nog maximaal 30% en alleen nog voor modale woningen. Eigen woning forfait wordt verhoogd met 1.3 miljard
Toptarief box 1 naar 60% boven 150.000 euro (200 miljoen)
Toptarief box 3 naar 40% boven 125.000 euro (600 miljoen)
Verhogen tarieven erfbelasting partners & kinderen naar 25% (200 miljoen)
Inkomensafhankelijke kinderbijslag (300 miljoen)
Vermogensinkomensbijtelling AWBZ (600 miljoen)
Inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg (1,2 miljard)
6 miljard lastenverzwaringen bedrijfsleven (onder andere ww kosten werkgever, invoeren extra milieubelastingen, afschaffen arbeidskorting voor ondernemers, afschaffen accijnskorting op rode diesel voor transportbedrijven)

PvdA-consument
De laatste dagen hoorden we Samsom keer op keer beweren dat de economie kapot bezuinigd wordt en dat je in deze tijden moet zorgen voor vertrouwen bij consumenten. Over dit laatste heeft hij natuurlijk gelijk. Maar als je de maatregelen die de PvdA voorstaat bekijkt, zal het vertrouwen van de consumenten met een iets hoger inkomen juist een forse knauw krijgen. Blijkbaar doelt Samsom als hij het over de consument heeft slechts op de PvdA-consument.

En natuurlijk maakt Samsom zich net als iedereen grote zorgen over de 24.000 werklozen die er de laatste maand zijn bijgekomen. Maar als je vervolgens zelf voorstelt de lasten voor ons bedrijfsleven met liefst 6 miljard te verhogen komen deze zorgen toch wel in een ander daglicht te staan.

Het verhogen van het toptarief naar 60% vanaf een jaarinkomen van 150.000 euro klinkt stoer ('laat de rijken de crisis maar betalen') maar levert relatief weinig op. 200 miljoen is veel geld maar is nog geen 1% van het pakket van Rutte 1 en het Kunduzakkoord samen (18 + 12 miljard). Het gevaar bestaat bovendien dat er een kapitaalvlucht ontstaat naar het buitenland.

Onderzoek uit 2008 toonde aan dat, zonder verhoging van de hoogste schijf, 4% van de mensen met meer dan 3 x modaal overwoog belastingplichtige in het buitenland te worden. Naarmate het inkomen hoger werd, steeg dit percentage. Er zijn in Nederland 48.000 mensen die meer dan 150.000 euro verdienen. Gemiddeld verdienen zij 230.000 euro (bron: CBS). Stel dat 2% zou besluiten te vertrekken als het toptarief naar 60% zou gaan. De door de PvdA ingeboekte 200 miljoen zijn dan alweer voor een groot gedeelte verdwenen. En dan hebben we de neveneffecten niet eens meegerekend (lokale overheden die belastingen gaan mislopen, daling consumptieve uitgaven en secundaire belastinginkomsten). Jaloeziemotieven en symboolpolitiek zouden kunnen verklaren waarom een hoger toptarief toch door de PvdA wordt bepleit.

Op dit moment is het gemiddelde hoogste belastingtarief in de 27 EU landen 38,1%. Zweden heeft het hoogste tarief met 56,6 % Nederland staat nu al derde met 52%. Als het aan de PvdA ligt, wordt Nederland dus met afstand het land binnen Europa (en de wereld?) met het allerhoogste tarief. In buurland België betaalt iemand met een bruto jaarinkomen van 200.000 euro op dit moment al 3100 euro minder loonbelasting per jaar. Als het aan de PvdA ligt wordt dit vanaf 2013 liefst 11.100 euro meer belasting per jaar op 200.000 euro. De gevolgen wat betreft belastingvlucht laten zich raden.

Hypotheekrenteaftrek
Maar met het verhogen van de hoogste schijf naar 60% zijn we er nog lang niet. De PvdA heeft gelijk dat de hogere inkomens heel erg profiteren van de huidige hypotheekrenteaftrek. Dat de PvdA hier dan ook iets aan wil doen is terecht. De PvdA doet dit echter rigoureuzer dan elke andere partij. Het verlagen van de hypotheekrenteaftrek tot maximaal 30% en alleen nog maar voor een modale woning (in 2011 was dit 223.000 euro, bron: PvdA) treft iedereen die meer dan 1,5 x modaal verdient en modale tweeverdieners. Naarmate men meer verdient wordt de achteruitgang groter. Dit zet de huizenmarkt nog meer onder druk. Wie nu in een modale woning zit, verhuist nooit meer. Tenzij je in de financiële problemen komt. Dan moet je wel.

Verder willen de sociaaldemocraten het eigen woningforfait met liefst 1,3 miljard euro verhogen. Een eerste berekening laat zien dat dit voor iedere huizenbezitter minimaal 50 en maximaal meer dan 100 euro per maand zal schelen. Toegegeven: het afpakken van de reiskosten door Kunduz is erg, de VVD dient zich hiervoor diep te schamen, maar deze maatregel is echt minstens even pijnlijk.

Dodentax
Het verhogen van de erfbelasting is sowieso een gotspe. Er is geen enkele morele reden om deze dodentax te heffen. Is het de laatste jaren eindelijk omlaag gegaan, moet het weer omhoog van de PvdA. Maar ook daarmee zijn we er nog niet.

Het eigen risico en de zorgpremie in de gezondheidszorg worden bij de PvdA inkomensafhankelijk. Ze hebben nu forse kritiek op de maatregelen die de Kunduzcoalitie in de zorg heeft genomen. De PvdA voorstellen zijn van gelijke orde maar bij de PvdA worden de volledige lastenverzwaringen opgehoest door de iets beter verdienende werkenden.

Het voorstel tot (nagenoeg) afschaffen van kinderbijslag voor mensen die het goed hebben is op zichzelf niet onredelijk van de PvdA, hoewel net als de AOW het wel een typisch Hollands fenomeen is, bestemd voor iedereen ongeacht de omstandigheden. Bij de PvdA gaan gezinnen waar een partner modaal verdient (33.0000 en de andere partner parttime 12.000 euro verdient (een deel van) hun kinderbijslag verliezen. Wat nou alleen de villabewoners in Wassenaar aanpakken?

Extra
Zeker als je dit in het totaalpakket ziet mogen de mensen die, vaak door keihard gewerkt of gestudeerd te hebben, het een beetje gemaakt hebben in Nederland van de PvdA nu opdraaien voor de crisis. Iets extra verdienen zit er haast niet meer in.

Begrijp ons niet verkeerd! Zielig zijn de rijken in Nederland niet. Maar wij willen niet naar een land waar hard werken niet meer beloond wordt. Waar mensen die lang studeren en verantwoordelijk werk verrichten zoals specialist of huisarts daar niet meer voor beloond mogen worden. Waar mensen die hun leven lang hard sparen nog even extra mogen aftikken bij Diederik Samsom. Waar slimme wetenschappers of ondernemers die ons land als geheel naar een hoger niveau tillen naar het buitenland verjaagd worden omdat ze hier niet naar behoren mogen verdienen.

Sterke schouders
We moeten uitkijken dat we straks geen sterke schouders meer over hebben in Nederland. Beweren dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zouden moeten dragen doet vermoeden dat dit momenteel nog niet het geval zou zijn. De 900.000 mensen die in Nederland meer dan 54.000 euro verdienen (samen slechts 7% van de mensen met inkomsten), brengen momenteel bijna 40% van alle inkomstenbelasting die de staat binnenkrijgt op. Ergo: de sterkste schouders dragen al lang de zwaarste lasten. Als het aan de PvdA ligt wordt dat percentage dus nóg hoger.

Als de PvdA niet uitkijkt, zijn ze straks niet meer SP light. De term SP heavy ligt dan meer voor de hand.

Maarten Struyvenberg & Ronald Buijt zijn gemeenteraadsleden voor Leefbaar Rotterdam. Volg hen op Twitter: @Buijtleefbaar en @maarten1974

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden