Opinie

Jihadisme heeft alles met islam te maken

De coördinator terrorismebestrijding miskent dat religie de basis kan vormen voor politiek geweld.

Frits Bolkestein was leider van de VVD en lid van de Europese Commissie.
Islamistisch persbureau Welayat Halab verspreidt deze propagandafoto van IS-strijder in Palmyra. Beeld AFP
Islamistisch persbureau Welayat Halab verspreidt deze propagandafoto van IS-strijder in Palmyra.Beeld AFP

Velen menen dat het jihadisme niets met de islam te maken heeft. Zo verbood president Obama elke verwijzing naar de islam in officiële beleidsstukken. Generaal Petraeus moest alle verwijzingen naar de Taliban als islamitische beweging wijzigen.

Bij ons meent de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat er 'een enorm verschil is tussen islam en jihadisme'. Het 'jihadisme is de aanduiding van politiek-extreme en gewelddadige stromingen die zich beroepen op de islam'.

Wat is precies het verband tussen jihadisme en de islam? De jurist David Suurland, gepromoveerd op anti-terrorisme, heeft daarover een artikel gepubliceerd in het blad Liberaal Reveil. De titel luidt: 'Islam en de religieuze fundering van politiek geweld'. Hij heeft daartoe de vier toonaangevende rechtsscholen van de islam onderzocht op het punt van geweld: de Maliki-, Hanafi-, Hanbali- en Shafi'i-scholen.

Frits Bolkestein. Beeld ANP
Frits Bolkestein.Beeld ANP

'Godsdienstige plicht'

De beroemde geleerde Ibn Khaldun van de Maliki-school zei: 'In de islamitische gemeenschap is de heilige oorlog een godsdienstige plicht.'

De juristen van de Hanafi-school stelden dat men de Arabische polytheisten geen andere mogelijkheid mocht geven dan bekeren of de dood. Dit speelde toen IS de Yezidi's in Irak etnisch zuiverde. Anders dan de Iraakse christenen kregen zij niet de optie van de jizyah (beschermingsgeld) en dus moesten zij zich bekeren, sterven of hopen tot slaaf te worden gemaakt. IS hield zich daarmee strikt aan de sharia.

De beroemdste jurist van de Hanbali-school, Ibn Taymiyyah, omschrijft de offensieve jihad als volgt: 'Allah staat de gelovigen toe de ongelovigen te doden.'

Ten slotte de Shafi'i-school. De Al-Azhar-universiteit in Caïro, het belangrijkste instituut in de soennitische islam, heeft het handboek van deze school in 1991 omschreven als representatief voor het orthodoxe soennitische geloof. Dit betekent dat bovengenoemde uitspraken nog steeds relevant zijn, zoals die van de beroemde geleerde Al-Ghazali, die zei: 'Men moet ten minste eens per jaar op jihad gaan (...). Men mag een katapult tegen de ongelovigen gebruiken (...) of hen verbranden of verdrinken.'

David Suurland concludeert dat de jihad een centraal onderdeel van het islamitisch publiek recht is en de door hem genoemde citaten rechtvaardigen die conclusie.

'Religieus geïnspireerd terrorisme'

Wanneer de NCTV dus beweert dat men de term 'religieus geïnspireerd terrorisme' niet mag gebruiken, want die voedt de gedachte dat religie als zodanig de basis zou kunnen vormen voor geweldpleging dan zijn dat praatjes voor de vaak.

Wat vinden de huidige moslims er zelf van? Suurland noemt een paar opinieonderzoeken. Een eerste onderzoek betreft de MENA-landen (Middle East and North Africa). De percentages van hen die overspel willen bestraffen met steniging zijn: Palestijnse gebieden 84 procent, Egypte 81 procent, Jordanië 67 procent, Tunesië 44 procent, Turkije 29 procent. De percentages van hen die afvalligheid willen bestraffen met de dood zijn: Jordanië 82 procent, Egypte 86 procent, Palestijnse gebieden 66 procent, Tunesië 29 procent, Turkije 17 procent.

Het andere onderzoek betreft het Verenigd Koninkrijk. Van de Britse moslims had 27 procent sympathie voor de aanslagen op Charlie Hebdo, 24procent wilde het geweld niet afkeuren en 11 procent vond het terecht. Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans concludeert dat fundamentalisme alles behalve een marginaal probleem onder Europese moslims is.

Aanpassen

De belangrijkste soennitische geleerde van deze tijd is Yusuf al-Qaradawi. Hij heeft op al-Jazeera een programma over pragmatische aspecten van de sharia waar wekelijks zestig miljoen mensen naar kijken. Hij is bekend vanwege zijn Holocaust-ontkenning en antisemitisme. In december 2014 heeft Interpol op verzoek van Egypte een arrestatiebevel tegen hem uitgeschreven voor onder andere het aanzetten tot moord.

Op 14 augustus 2014 liet Yasmina Haifi weten: 'IS heeft niets te maken met de islam. Het is een vooropgezet plan van zionisten om de islam zwart te maken.'

Voor wie werkte Haifi? Voor de NCTV. Tien jaar lang hield zij zich bezig met het personeelsbeleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De laatste twee jaar was zij uitgeleend aan de NCTV.

Getuigen de uitspraken van David Suurland van islamofobie? Voltaire heeft het christendom zijn kritiek niet gespaard. Mogen wij hem daarom christofoob noemen? De term islamofoob heeft tot doel het debat over de islam te smoren. Maar dat is het tegendeel van wat moet gebeuren. De islam moet zich aanpassen aan de moderne wereld. Een open debat gebaseerd op feiten en zonder vooringenomenheid is daarvoor noodzakelijk. David Suurland heeft daaraan bijgedragen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden