Jihad voor vrijheid van meningsuiting

Geert Wilders en de zijnen onderschatten de kracht van de open samenleving.

Geert Wilders is op weg naar de Verenigde Staten om daar zijn filmische stellingen tegen de islam op de houten deuren van het Congres te timmeren. Want zijn boodschap dat de islam een totalitair geloof is dat te vuur en te zwaard moet worden bestreden, is daar nog niet aangekomen.

De jihad voor onze vrijheid van meningsuiting heeft de hoogste urgentie.

Dovemansoren

In Nederland ondertussen komt aan het licht wat een vriend van mij op een feestje al twintig jaar verkondigt - meestal tegen dovemansoren gericht; Nederlanders zijn niet fundamenteel verlichter, toleranter of aardiger dan de andere volkeren op deze aardbol.

Aan zijn brede glimlach kan ik zien dat hij erg tevreden is met zijn overwinning. Geert Wilders is de dubbele helix van ons tijdsbestek: het totale genoegen het totale ongenoegen te mogen uitdragen.

De zoet koek van de tolerante Nederlander die jarenlang door de VVV in het buitenland is uitgevent en onder beschaafde kringen werd gecultiveerd, blijkt op een illusie te zijn gebaseerd, volgens Paul Schnabel vandaag in de Volkskrant.

Islamitische hemelbestormers

Het komt er op neer dat men hier net zo argwanend, wantrouwend en in het beste geval sceptisch is over migranten als pak 'm beet de Italianen aan wiens kusten elke dag potentiële islamitische hemelbestormers meer dood dan levend aanspoelen.

Die hebben tenminste nog een excuus om de antipathie mee te suikeren: als je zo goed kan zwemmen naar onze kust dan moet je wel een heel taaie zijn. Waar halen die moslims zo'n krachtige rugslag vandaan? Er is toch geen water in de woestijn? Uitkijken dus!

Oriana Fallacci wist ook zo mooi te schrijven over die moslims die van het oude continent Eurabia wilden maken. Ze verkeerde zelf in een terminale fase van kanker, maar de echte tumor waren de moslims. Een uiterst krachtige vorm van sublimatie.

Dat excuus van de Italianen geldt hier niet. De Nederlandse migrant komt meestal per vliegtuig en wordt, volgens de volksmassa's die tegenwoordig allemaal gestudeerd hebben en dus de Telegraaf lezen, door een professionele linkse beroepstak in stand gehouden.

Vrijheid

Het komt erop neer dat wij de migrant zelf hebben gemaakt door hem vrijheden te verlenen waarmee hij niet mee kan omgaan, sterker nog, vrijheden die hij op een voor onze samenleving averechtse manier heeft aangewend. Vrijheid is in de handen van een moslim plotseling een gevaarlijk goedje.

De open samenleving gedijt bij contradicties. Gehoofddoekte meisjes die Spinoza lezen; dat is wat je krijgt wanneer je iedereen maar toelaat. Het Rokin in bezit van georganiseerde criminaliteit. Gay Parade.

Kracht

Dit is de kracht van een open samenleving. Geert Wilders cs zeggen dat ze opkomen voor die open samenleving. Maar wat ze eigenlijk doen is haar onderschatten en munt proberen te slaan uit haar zwakte. Maar wie denkt dat hij door de hem niet welgevallige uitkomsten van de samenleving te saneren, de open samenleving kan redden, komt bedrogen uit.

Die ondermijnt de kern van de open samenleving zelf: pluriformiteit als bestaanszekerheid. Moslims en Wilders kunnen die niet inperken al ben ik bang dat er weinig mensen zijn die daar nu een wedje om zouden durven doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden