LezersbrievenVrijdag 3 mei

Jetty Cantor overleefde de oorlog en ging weer door: een buitengewoon sterke vrouw

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 3 mei.

Jetty Cantor (r) als Saartje in de tv-serie Swiebertje. Beeld null
Jetty Cantor (r) als Saartje in de tv-serie Swiebertje.

Brief van de dag: een buitengewoon sterke vrouw

Jetty Cantor, zo schrijft Sander van Walsum in zijn artikel over de laatste revue die in kamp Westerbork werd uitgevoerd, zou ‘jaren later (…) furore ­maken als Saartje in Swiebertje’ (V, 1 mei). Dat klopt weliswaar maar hiermee doet hij Jetty Cantor-Frank mijns inziens tekort.

Voor de oorlog al, is zij een ­geliefd zangeres en violiste die met haar Ensemble een eigen Avro-radioprogramma heeft tot ze in mei 1940, zoals veel joodse collega’s, door de omstreden Avro-baas Willem Vogt wordt ontslagen.

In oktober 1942 wordt ze, met andere onderduikers, in Hilversum opgepakt in het huis van de bekende ‘professor’ Pootjes. Ze wordt naar Westerbork en later naar Auschwitz overgebracht. In juli 1945 meldt een enkele krant dat ze ‘in Poolsche concentratiekampen’ is omgekomen maar dat blijkt onjuist: evenals haar man en haar zoon heeft ze de oorlog overleefd.

Ze moet een buitengewoon sterke vrouw zijn geweest want al in augustus 1945 (!) treedt ze weer op en hervat ze met het ‘Ensemble Jetty Cantor’ haar radioprogramma. Bij de Avro. Alsof er niets is gebeurd.

Later gaat ze acteren en is inderdaad, twee seizoenen lang, Saartje in Swiebertje. Cantor is in 1992 overleden.

Ron van den BergMonnickendam

Verpleger/verpleegster

Kees Smit pleit voor ‘zoveel mogelijk vrouwelijke uitgangen’, taalkundig gezien (Brieven, 2 mei). Als verpleegkundige pleit ik ervoor mijn beroepsgenoten neutraal te benoemen.

Het sekseneutrale ‘kundig’ geeft precies aan wat wij zijn: goed opgeleide vakmensen op mbo- dan wel hbo-niveau, waarbij ons geslacht ­totaal niet van belang is voor het werk dat we doen.

Mariska Jansen, hbo wijkverpleegkundige, Franeker

Publieke omroep

Ach en wee. Mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVara slaat alarm: Matthijs van Nieuwkerk dreigt bij de ­publieke omroep te verdwijnen als zijn honorarium niet drastisch wordt verruimd.

Nou en?

Coen de Jonge, Peize

Van Nieuwkerk

Meer geld voor Matthijs van Nieuwkerk? Ik dacht het niet! Matthijs, grijp je kans en laat juist nu zien dat bij de publieke omroep werken niet per se om het meeste geld hoeft te gaan, maar om een mooi programma.

Bij een functie die betaald wordt uit publieke middelen mag een goed salaris horen, maar waarom nog veel meer dan dat?

Daarnaast, wil je dan werken bij een commerciële omroep waar je ­constant ‘er even uit moet voor de ­reclame’?

Overigens, ik vind dat Margriet van der Linden het met M het ook erg goed doet, dus waarom niet haar een kans geven als Matthijs toch blijkt geld na te jagen?

H. van der Heide, Rotterdam

Balkenendenorm

Het is tijd om de balkendendenorm af te schaffen. Het salaris van een ­minister is mooi, maar expres niet heel hoog. Het idee hierachter is dat ministers de functie niet moeten ­ambiëren omdat het zo goed verdient, maar omdat ze de publieke zaak ­willen dienen. Daarbij komt, en dat is belangrijk in deze, dat je maar een aantal jaar minister bent en daarna nog bakken met geld kunt verdienen in andere functies.

Voor andere functies die met publiek geld betaald worden, inclusief tv-presentatoren, geldt niet dat ze dit maar een aantal jaar doen. En als ze dan in het bedrijfsleven (voor presentatoren: de commerciële omroepen) drie keer zoveel kunnen verdienen voor hetzelfde werk, dan ligt de verhouding scheef.

Om de publieke sector aantrekkelijk te houden voor toptalenten moet de balkendendenorm van tafel en vervangen worden door een hogere norm die zich beter verhoudt met de echte wereld.

Mark Bakker, Voorschoten

Niet-gevaccineerd

Het kinderdagverblijf Berend Botje besluit niet-gevaccineerde kinderen te weren (Ten eerste, 2 mei). Ik heb weinig kritisch gebruikgemaakt van het nationaal aangeboden vaccinatieprogramma voor onze drie kinderen van 18, 16 en 13 jaar, en was wel benieuwd hoe ouders weloverwogen kiezen niet te vaccineren.

Alhoewel, weloverwogen...? De keuze van deze ouders blijkt vooral gebaseerd op informatie gevonden op internet, plus de vaste overtuiging dat de overheid niet het beste met ons voor heeft en het ‘recht op eigen mening’ als uitgangspunt. Vervolgens worden vaccinaties en antibiotica op een hoop gegooid, wordt geïnsinueerd dat kinderdagverblijven financieel geprikkeld worden en buitelen wel heel rare vergelijkingen en conclusies over elkaar.

Het is weinig overtuigend en het besluit van deze ouders hun kinderen niet te vaccineren is niet zonder risico. Althans, volgens deskundigen die er jarenlang voor hebben door­geleerd.

N.L. Haze, Nijmegen

Vaccinatieschade

Een chiropractor die ‘vaccinatieschade’ constateert (Ten eerste, 2 mei). Dat klinkt een beetje als de heren Jacobse en Van Es die scheurgras ontdekken (en daar gelukkig neutronenkorrels voor verkopen).

M. van Beukering, Groningen

Asociale honden

De wolf is zorgzamer dan de hond, is te lezen in de Volkskrant (Ten eerste, 2 mei).

Om de dieren beter te leren begrijpen en hun sociale gedrag te onderzoeken, stopten wetenschappers uit Oostenrijk en Frankrijk wolven en honden in een laboratorium. Door met hun natte neuzen een touch-screen te beroeren, konden de viervoeters een soortgenoot in een belendende ruimte van een hapje voorzien. Wat bleek zogenaamd uit de experimenten: honden zijn ‘asocialer’ dan wolven.

Ik ben geen dierwetenschapper, maar dit soort onderzoek lijkt me een beperkte methode om andere soorten te leren begrijpen. Wolven uit de natuur ontvoeren, ze in een lab achter tralies zetten en in ruil voor voer met hun snuit op een touchscreen laten drukken – het lijkt me vooral een bewijs van hoe asociaal de mens is naar andere soorten.

Henk Bovekerk, Amsterdam

Ajax

De Champions League-wedstrijd tussen Tottenham en Ajax is massaal ­bekeken, door vier miljoen Nederlanders (Ten eerste, 2 mei). Dan is het ook verfrissend om te weten dat sommigen onder ons er echt helemaal niet mee bezig zijn.

In de 72ste minuut van de wedstrijd kwam mijn vrouw naar beneden. ‘Wat is de stand?’, vroeg ze. ‘Dat kun je zelf zien’, zei ik, ‘dat staat op het scherm in de linkerbovenhoek’ ‘O ja, ik zie het al’, antwoordde ze terwijl ze alweer in gedachten was bij het boek dat ze opensloeg, ‘72’.

Pierre Winkler, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden