Jesse Klaver, wat maak je ons nou?

Nog nooit was GroenLinks zo dicht bij de macht. Maar ook de tweede poging met Jesse Klaver om tot een regeringscoalitie te komen is mislukt. Lezers zijn daar kwaad over. De scherpste lezersbrieven.

Jesse Klaver, de GroenLinks-leider, arriveert bij de Tweede Kamer, de dag na de mislukte poging tot een regeringscoalitie te komen Beeld anp
Jesse Klaver, de GroenLinks-leider, arriveert bij de Tweede Kamer, de dag na de mislukte poging tot een regeringscoalitie te komenBeeld anp

Droomwereld

Beste Jesse, ik, 41 jaar, vader van twee kinderen, Prius-rijder notabene, afgestudeerd Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, stem mijn hele leven al GroenLinks. (Soms heb ik zelfs letterlijk sandalen aan met wollen sokken!)

Nu jij op dit thema de formatie laat klappen, wil ik je graag persoonlijk laten weten dat ik vanaf nu echt NOOIT meer op GroenLinks zal stemmen. Femke Halsema deed ook al weinig moeite een aantal jaar geleden, ging liever op vakantie? Maar dit slaat echt alles. Als je ZO dicht bij de macht bent en daadwerkelijk een verschil kunt maken op klimaat/milieu (Groen) en inkomenspolitiek (Links) en je laat het dan lopen op 'waterdichtheid', terwijl 90 procent van Nederland vindt dat migratie beperkt moet worden vanwege allerlei legitieme en praktische redenen, dan houdt het echt op voor mij. En ik denk voor vele anderen met mij.

Wat wil je nou? Het GroenLinks-programma als regeerakkoord? Ik leef in een echte wereld, niet in een idealistische droomwereld. Het zal je leeftijd zijn maar je maakt echt een politieke blunder. En nu? Lekker met je principes in de oppositie? Ik vind dit zo slap. Wat had je niet allemaal kunnen bereiken, op mobiliteit in Nederland, schone lucht, ook voor mijn twee kleine kinderen, nivellering... Onbegrijpelijk, en ook gewoon koppig. Niet uit te leggen... Veel succes gewenst, je zal het nodig hebben. Een zeer teleurgestelde GroenLinks-stemmer.

Jay Legerstee, Wijk bij Duurstede

Kwaad op Klaver

Beter dan een EU-akkoord over vluchtelingen heeft er nooit in gezeten en zal er nooit in zitten. Meende Klaver dat Nederland in zijn uppie het EU-beleid zou kunnen gaan bepalen? Zo werkt het niet, Klaver, instroom van vluchtelingen gaat de hele EU aan! Een unieke kans andere mooie GroenLinks-punten een stapje dichterbij te halen heeft hij laten liggen. Wilde Klaver zijn huid té duur verkopen en was dit een kwestie van zelfoverschatting? Ik denk het niet. Volgens mij is Klaver gewoon bang voor zijn achterban. Hij legde ten slotte een nieuwe eis op tafel om de aftocht te kunnen blazen. Klaver is geen echte leider die zijn achterban weet mee te nemen, maar een populist die doet wat zijn club van hem verlangt. Een popster, ja, maar veel verder komt hij in mijn ogen niet meer. Ik ben kwaad op Klaver, ik ben woest.

D. Ariaens, Lunteren

Linkse Lente komt niet

De formatie zit muurvast. De oorzaak ligt wat dieper onder de oppervlakte: bij de ontevreden linkse kiezer. Immers, die straft linkse regeringsdeelname traditioneel hardhandig af. Kijk dus niet raar op wanneer een linkse partij het eigen voortbestaan boven het landsbelang begint te stellen. Dat uit zich in het opwerpen van blokkades vóór de verkiezingen, zodat men ná de verkiezingen de handen ervan af kan trekken.

Is Jesse Klaver bang dat hij zich net als Jolande Sap door rechts in het pak laat naaien (Uruzgan)? Beste linkse kiezer, Nederland is nu eenmaal net ietsje meer rechts dan links. Die Linkse Lente komt er niet, ook al probeert men je dat in verkiezingstijd telkens weer wijs te maken. Leef ermee en straf je vertegenwoordigers niet af, ze daarmee tot getuigenispartijen degraderend. Probeer te zien wat ze wél voor je bereikt hebben en beloon dat in het kieshokje. Stem dus binnenkort op de PvdA.

Peter Gelpke, Amersfoort

Klavertje, Klavertje?

Klavertje, klavertje, wat doe je nou? De ijskappen smelten en Nederland is het eerste land dat onder water komt te staan als we niet nu ingrijpen. En ook al is dit te zwartgallig, als ons land niet het voortouw neemt, wie doet het dan? We weten allemaal dat we meters onder NAP wonen, waarom de Deltawerken zijn gebouwd en waarom onze voorhouders, ondanks hun religieuze schisma's, wel in waterschappen samenwerkten. En laat nu dát juist het bestaansrecht van GroenLinks zijn. Jezus!

Waarom laat je dan in hemelsnaam de formatie struikelen over migratie? Stel je prioriteiten eens goed, man! Als je dan al een rode lijn moet trekken, doe dat dan bij het klimaatakkoord, kolencentrales of rekeningrijden. Want als hier de boel straks onder water staat, kunnen die Afrikaanse vluchtelingen fluiten naar hun opvang en mogen we hopen dat Duitsland het vluchtelingenverdrag niet buiten werking heeft gesteld. Klimaatvluchtelingen, vielen die sowieso al niet buiten de kaders van het verdrag? Zou me niets verbazen als dat al jaren de positie van Nederland is aan de onderhandelingstafels in Brussel en New York.

Maar even terug naar de kern. Nier alleen principieel verkeerd, maar ook politiek strategisch onhandig. Enig idee wat de grootse zorg van de Nederlander is, enig idee waarom de PVV de tweede partij van het land is? Juist ja, het migratiebeleid en niet het klimaatbeleid, nee. Heb je niet zitten opletten of zo? Bovendien ga je er helemaal niet over.
Moeten we echt geloven dat Rutte nee zegt, als Merkel en Macron een migratiedeal met weet ik veel welk Afrikaans land presenteren? Alleen omdat Klaver dat niet wil? Nee, natuurlijk niet. Wat een flauwekul. Net nu de EU eindelijk weer wat kleur op de wangen krijgt en grote vraagstukken als euro, economie en klimaat eindelijk in progressieve, zo je wil sociale - einde van het economisme, weet je wel - richting kunnen worden opgepakt, doet Jesse moeilijk. Zout toch op man!

GroenLinks heeft maar één bestaansreden en laat dat nu net het grootste vraagstuk zijn waarvoor de mensheid zich sinds jaren ziet gesteld. Met mogelijk desastreuze gevolgen als we nu niet handelen, zeker hier onder NAP. Je hebt een afspraak met de geschiedenis, Jesse, en je komt niet opdagen. Leg jij het zelf uit aan mijn nu 4-jarige dochter, als we straks, verdreven van huis en haard, met natte voeten voor een dichte Duitse grens staan?

Sander van Schilt, Den Haag

Zwarte Piet

De voorbesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en Groen Links zijn beëindigd wegens een voor GroenLinks onacceptabele weg op het gebied van opvang vluchtelingen zoals voorgesteld door de overige partijen. Jesse Klaver heeft meer dan zijn best gedaan om tot een compromis te komen, tenslotte wil GroenLinks ook graag regeren. Hij krijgt nu de zwartepiet die de andere drie partijen verdienen. Deze verwachten van GroenLinks dat ze niet alleen haar eigen graf delft maar ook dat van de vluchtelingen. Goed gedaan GroenLinks. Nederland en de EU houden zich bovendien nooit aan afspraken over vluchtelingen.

Riet Zaal, Rhoon

Klaver heeft wél gelijk

De onderkoning van Nederland heeft na twee weken kleur bekend met zijn zogeheten 'Eindvoorstel'. GroenLinks zou op de volgende drie punten door de knieën moeten: (1) het standpunt dat de Turkijedeal formeel-juridisch in orde is, (2) dat deze naar behoren functioneert en daarom (3) kan worden geëxporteerd naar landen als ­Libië. Deze punten zijn juridisch en feitelijk onjuist, en humanitair onaanvaardbaar.

De Turkijedeal is een directe doorkruising van het VN Vluchtelingenverdrag: vluchtelingen wordt bescherming en toegang tot een fatsoenlijke asielaanvraag onthouden. Vluchtelingen terugsturen naar landen waar dergelijke procedures ontbreken is in strijd met internationaal recht. Willens en wetens zijn na het sluiten van de deal enkele duizenden vluchtelingen teruggestuurd vanuit Griekenland naar een regime dat grondrechten schendt: Turkije.

Of ze zitten nog op de Griekse eilanden, die nog altijd overvolle openluchtgevangenissen zijn waar vluchtelingen in mensonterende omstandigheden vastzitten, zonder enig concreet vooruitzicht op behandeling van asielaanvragen. En nu willen we vluchtelingen ook gaan terugsturen naar een failed state als Libië.
VVD, CDA en D66 moeten dan maar erkennen dat grondrechten vanaf nu louter voor ons gelden en niet voor de rest van de wereld. Kennelijk is alleen GroenLinks in staat op dit elementair humanitaire punt de rug recht te houden. Het is te prijzen dat zij fundamentele waarden van het VN Vluchtelingenverdrag niet te grabbel gooit voor politiek gewin.

Gert-Jan van den Bergh, Adriaan Stoop, Martha Visser, advocaten, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden