Winnaar en verliezer Jerome Powell en Steven Mnuchin

Jerome Powell zet zich schrap, Steven Mnuchin blundert

Jerome Powell. Beeld AFP

Jerome Powell, Fedvoorzitter: ook putten is aan hem besteed

Hij was door ­Donald Trump persoonlijk ­gecast voor de positie van voorzitter van de Amerikaanse centrale banken Fed. Maar sinds hij begin dit jaar aantrad, heeft de 65-jarige Jerome Powell – voor vrienden Jay – zich tot een grotere lastpost voor hem ontpopt dan zijn voorganger Janet Yellen.

Hij luistert niet naar de bizarre wensen van de president, maar doet gewoon wat een voorzitter van de Fed moet doen: voorkomen dat de inflatie te hoog oploopt (boven de 2 procent) en de arbeidsmarkt overspannen raakt (werkloosheid onder de 4 procent). Daarnaast moet hij het stimuleringsprogramma na de crisis terugdraaien, zodat de Fed weer iets kan doen als een volgende crisis zich aandient.

Dit jaar heeft de Fed onder zijn leiding vier keer de rente verhoogd tot 2,5 procent. Niettemin is de inflatie boven de 2 procent gebleven (2,2 procent) en de werkloosheid onder de 4 procent (3,7 procent) zodat in 2019 volgende rentestappen kunnen worden genomen.

Hij zou complimenten moeten krijgen van de president. Maar Trump bleek hem deze week te willen ontslaan, omdat hij wil blijven stimuleren, ook als de economie 3,4 procent groeit. Hij vergeleek Powell in een van zijn vele tweets met een golfer die hard en ver slaat, maar de finesses mist bij het putten. Powell gaf geen krimp. Die weet dat Trump het met die vergelijking vooral over zichzelf had.

Steven Mnuchin. Beeld REUTERS

Steven Mnuchin, minister Financiën: uitspraak was blunder van het jaar

Hij wilde paniek op de financiële markten voorkomen en zaaide daarmee juist ­paniek.

Afgelopen zondag belde de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (56), een van Trumps trouwste vazallen, met de ceo’s van de zes grootste banken. Hij kreeg de verzekering dat ze ondanks de koersdalingen en de shutdown van de overheid voldoende liquide middelen in kas hadden om een stootje te kunnen velen.

En daarna maakte de voormalige filmproducent (onder meer Avatar en Mad Max) en Goldman Sachs-bankier een onvergeeflijke blunder. Hij maakte wereldkundig dat de banken hem hadden verzekerd dat ze geen problemen verwachten. De financiële markten interpreteerden dit meteen als fake nieuws, want tijdens de crisis van tien jaar geleden riepen ministers van Financiën ook steeds dat ze van de banken de verzekeringen hadden gekregen dat er geen problemen waren.

Meestal bleken deze banken dan op de rand van een bankroet te staan wegens gebrek aan liquiditeiten, waarna een bankrun uitbrak. Door Mnuchins uitspraak raakten de beurzen volledig van slag en jojoden de koersen een week lang als een dolle heen en weer. En dat in een periode waarin de beurzen meestal rustig voortkabbelen naar het einde van het jaar. Het zou reden voor ontslag moeten zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden