ColumnArnon Grunberg

Je zou natuurlijk alles waar je niet aan doodgaat een repetitie kunnen noemen

null Beeld

Diep in de Amerikaanse cultuur, die ten dele ook onze cultuur is, roert zich de krachtigste van alle angsten: de angst voor instabiliteit.

‘Wat als de drang naar stabiele intimiteit voor eeuwig bedreigd is door een net zo grote, misschien zelfs grotere drang naar instabiliteit? Wat dan?’ schrijft Vivian Gornick in The Odd Woman and the City.

In maart had ik met Gornick gegeten en ik was toen op uiterst beschaafde wijze verliefd op haar geworden. Verleden week kreeg ik een e-mail van haar: ‘Weet je nog wie ik ben? Op 29 april komen wat mensen bij me eten, het zou fantastisch zijn als je ook kon komen.’ Op 29 april zou ik nog door het westen van Amerika reizen. Ik vatte Gornicks e-mail op als een aanmoediging haar boeken te lezen, want op een essay over Roth en Bellow na kende ik haar werk niet. Je kunt natuurlijk ook op iemand verliefd zijn zonder het oeuvre van diegene door te spitten.

Ik was in Incline Village aan Lake Tahoe aangekomen. Een prachtig meer. Verder was Incline Village bejaard en bourgeois, een fatale combinatie voor hen die zich bedreigd weten door de eeuwige drang naar instabiliteit, alhoewel bedreigd, de meeste bedreigingen zijn verlossingen.

In het restaurant van het hotel vond een rehearsal dinner plaats, een van de merkwaardigste fenomenen uit de Amerikaanse cultuur. Je gaat trouwen, vooruit, je nodigt wat mensen uit om te komen eten, vooruit, maar waarom een repetitie?

Je zou natuurlijk alles waar je niet aan doodgaat een repetitie kunnen noemen, een oefening.

Diep in de Amerikaanse cultuur, die ten dele ook onze cultuur is, roert zich de krachtigste van alle angsten: de angst voor instabiliteit. Tegelijkertijd kolkt in die cultuur, op individueel én maatschappelijk niveau, de machtige vulkaan die niets dan ontwrichting en destructie uitspuwt.

Kijkend naar dat rehearsal dinner had ik nog maar een verlangen: kapot worden gemaakt, op liefdevolle wijze als het kan. De rest was literatuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden