LezersbrievenDonderdag 16 mei

Je voorkomt een gescheiden samenleving niet door een feestje te vieren

De lezersbrieven van donderdag 16 mei.

Salafistische jongemannen in Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte / Katrien Mulde
Salafistische jongemannen in Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte / Katrien Mulde

Rob Jetten en Jan Paternotte steken de loftrompet over de integratie van Nederlandse Marokkanen (O&D, 15 mei). In een bijzin staat iets over criminaliteit en dat ‘acceptatie en emancipatie van lhbit’ers een probleem is’. Maar dat mag de pret niet drukken. Want het succes van 50 jaar arbeidsmigratie moet worden gevierd.

Ik bewonder Khadija Arib en veel andere Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond waaronder mijn (Rotterdamse) burgemeester. Zij zijn het bewijs dat in Nederland veel mogelijk is als je integreert.

Op de gebruikte cijfers valt veel af te dingen. Het is - als voorbeeld - niet waar dat ‘steeds vaker Marokkaanse Nederlanders buiten de eigen groep trouwen’. Volgens het CBS ‘trouwt de tweede generatie met Turkse of Marokkaanse achtergrond meestal met iemand van dezelfde herkomst. Bij degenen die op hun 26ste getrouwd waren was dat 90 procent’. Wijzigingen in het patroon zijn marginaal. Dit wijst niet op integratie. Toch wil D66 een feestje. Arib - genoemd als rolmodel in het artikel - is zich gelukkig wel bewust van de uitdaging die er ligt. Uit een interview met haar in 2016 in VN: ‘Mensen trekken zich meer en meer terug in hun eigen identiteit. Maar de laatste tijd zie je ook onder jongeren van Marokkaanse afkomst dat ze teruggrijpen op de traditionele identiteit en religie. Kennelijk geeft dat houvast, maar het baart me ook zorgen. Die ontwikkeling stelt de politiek voor een groot vraagstuk: hoe kan je voorkomen dat er gescheiden samenlevingen ontstaan?’ Dat lukt niet met het vieren van een feestje. Dat getuigt van misplaatste zelfgenoegzaamheid.

Frank Faber, Rotterdam

Songfestival

Mooie observaties weer, bij de voorbeschouwing op het songfestival - en alles klopt! (V, 14 mei) Kroonluchterbadpak? Check! Sjofele schreeuwzang? Check! Slaapmiddel, eentonige Netflix original soundtrack? Check, check! Alleen de cijfers? Al die voldoendes, hebben jullie eigenlijk wel gekeken?

M. van Beukering, Groningen

Leer Europees denken

In het interview van Jarl van der Ploeg met de bewonderenswaardige Italiaanse politica Cécile Kyenge (Ten eerste, 15 mei) vertelt zij dat Italië in de kern geen racistisch land is hoewel haar eigen ervaringen en de stijgende populariteit van de xenofobe Matteo Salvini anders doen vermoeden. Deze observatie wordt gedeeld door asielzoekers die ik hier in Helsinki als vrijwilliger van het Rode Kruis in het uitzetcentrum tegenkom.

Veelvuldig tref ik vluchtelingen aan die vanwege het Dublin akkoord gedwongen gedeporteerd worden terug naar Italië, want daar staan zij geregistreerd. Maar zij willen niet terug, niet omdat zij in Italië racisme ondervinden, want dat is in Finland veel erger wordt mij verteld, maar omdat zij willen werken en na jaren vruchteloos zoeken hun geluk beproeven in een ander Europees land.

Ik onderschrijf de laatste zin in dit interview dan ook volledig: ‘Pas als we echt als unie leren samenwerken, en niet enkel aan onze eigen landsbelangen denken, maar aan die van Europa, dan pas nemen we partijen als Lega de wind uit de zeilen.’ Ik voeg toe: breng uw stem uit tijdens de Europese verkiezingen volgende week.

Irma van Welzen, Helsinki

De slager studeert

In zijn column van woensdag 15 mei heeft PvdA-coryfee Diederik Samsom het over ‘perverse solidariteit.’ Met die nogal overdreven woordcombinatie doelt hij op de gratis studiebeurs van weleer, waarmee (in het historische citaat van Wouter Bos) de slager op de hoek meebetaalt aan de academische studie van de advocaat. Dat het feitelijk gaat om de zoon van de slager die toch kan gaan studeren en daardoor eventueel ook advocaat kan worden, heb ik gelukkig zelf mogen ervaren. Wel heb ik binnen het theoretisch onderwijs een tijdje moeten speuren voor ik me had hervonden, maar die broodnodige lucht bood het stelsel (en ik werkte ernaast).

Natuurlijk moet er niet met belastingcenten worden gesmeten en natuurlijk hoort zo’n gift niet terecht te komen bij gezinnen met een fors bovenmodaal inkomen en bezit. Natuurlijk is de studietijd een vorm van geestverruiming die je ook best iets mag kosten (al krijg je hem allerminst cadeau, want studeren zul je). Maar het is pas echt pervers (en asociaal) om jongeren, zeker die in een financieel minder bevoorrechte situatie, onder benauwende tijdsdruk sowieso maar liefst 35 jaar lang op te zadelen met een dikke schuldenlast (want familievoorsprong compenseer je nooit helemaal weg).

Jaap Slingerland, Utrecht

Prangende vragen

Wat mankeert Temptation Island? Het realityprogramma verloor dit seizoen spectaculair veel kijkers. Hebben we werkelijk twee pagina’s van de krant nodig woensdag om deze vraag te beantwoorden?

Mariette Reineke, Amsterdam

Halve idioten

Met zijn aanval op Baudet vergeet Rutte even dat we, zoals dit ooit zo fraai in de Volkskrant stond, ons vaak gedragen als fervente Feijenoord-supporters. Ondanks alle aanvallen op onze club blijft het onze club omdat we daar warmte,vriendschap en begrip vinden.Een aanval op onze club versterkt dat gevoel alleen maar en werkt dus contraproductief. Rutte zou moeten analyseren waarom de mensen naar Forum voor Democratie lopen: economie, migratie en de kostbare ‘oplossingen’ voor het klimaatprobleem. Deze drie kernproblemen aanpakken, zodat de mensen weer een ‘warm gevoel’ krijgen, lost meer op dan FvD halve idioten te noemen.

Pieter Venema, Eerbeek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden