Je talenten ontplooien tijdens je studie wordt onmogelijk

De Zijlstra-taks zal ook politieke partijen opbreken.

Aanstaande vrijdag zullen massa's studenten naar Den Haag gaan om te demonstreren tegen de Zijlstra-taks: de strafmaatregel die studenten kunnen verwachten als ze vertraging oplopen met hun studie. Een totaal van ongeveer 5.000 euro aan collegegeld en het afpakken van de OV-studentenkaart is de consequentie die langstudeerders mogen verwachten. Deze maatregel is echter verschrikkelijk hypocriet en slecht voor de ontplooiing van (politiek) talent.

Langstudeerders
Waren niet de huidige bewindslieden die de Zijlstra-taks willen invoeren zelf langstudeerders? Een korte opsomming: Mark Rutte, Halbe Zijlstra en Uri Rosenthal studeerden 7 jaar. Hans Hillen en Frans Weekers deden 8 jaar over hun studie en Maxime Verhagen deed zelfs 11 jaar over zijn studie. En dat allemaal tegen een zeer gunstige regeling. De prestatiebeurs bestond in die tijd immers niet en men kon – zoals onze bewindsvoerders hebben laten zien – ongestraft de eeuwige student uithangen.

Dat deze jaren van studie het mogelijk hebben gemaakt om talenten te ontplooien is te zien aan de hoge functies die deze langstudeerders hebben vergaard. Het is hypocriet dat onze huidige bewindslieden dit tegen een zeer gunstige regeling konden doen, terwijl de huidige generatie er nu letterlijk voor moet boeten. Het lijkt wel een ultieme illustratie van het clichébeeld van 'de babyboomer' die zelf geniet van riante regelingen, maar de jongere generatie met de hoge rekening opzadelt.

Rekening
Die rekening is op dit moment al niet niks. Tijdens de uitzending van Radar op 24 maart 2008 werd al duidelijk dat een hoge studieschuld bij de IB-Groep – nu het DUO – je jarenlang kan achtervolgen. Een studieschuld die nu bij langstudeerders alleen maar groter dreigt te worden door de boete op langstuderen. En hoe zit het met studenten van wie de ouders te veel verdienen voor het krijgen van een aanvullende beurs, maar tegelijkertijd weigeren om een financiële bijdrage te regelen? In ieder geval een een regeling die studenten dwingt om steeds weer te lenen financieel-technisch wel te begrijpen; wie meer leent betaald meer rente en dat is weer meer geld voor de staatskas.

Gelukkig werd op 10 december 2010 bekend dat het kabinet nu voor zowel de bachelor als de master 1 jaar studievertraging tolereert voor WO-studenten. Dat betekent een maximale studievertraging van 2 jaar. Wat echter niet duidelijk is, is hoe het zit met studenten die erachter zijn gekomen dat ze de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt en daarnaast zich nog in willen zetten door middel van vrijwilligerswerk en/of een bestuursfunctie. Beiden kunnen leiden tot studievertraging. Het was bijvoorbeeld onze eigen premier die maar liefst drie jaar in het hoofdbestuur van de JOVD heeft gezeten en wat hem uiteindelijk een erelidmaatschap en het torentje heeft opgeleverd tegen een zeer gunstige regeling.

Onmogelijk
Zelf merk ik nu dat het nagenoeg onmogelijk wordt om je talenten en je interesses te ontplooiien na studievertraging, zonder een flinke studieschuld op te bouwen. Na drie jaar tandheelkunde gestudeerd te hebben besloot ik om te stoppen en te doen waar mijn passie lag: geschiedenis. Uiteraard had ik me nooit drie jaar lang onder druk moeten laten zetten door mijn ouders en familie om door te gaan om tandarts te worden, maar als ik eerder geweten had dat ik 5000 euro collegegeld moest betalen, was ik wel eerder gestopt. Nu zit ik met de onzekerheid of de maatregel nu wel of niet met terugwerkende kracht wordt ingevoerd, terwijl ik al een studieschuld van 30.000 euro heb.

Vele studenten lopen ook vertraging op door de vele activiteiten die ze naast hun studie hebben: een bijbaantje om niet te hoeven lenen, maar ook vrijwilligerswerk of een bestuursfunctie. In de afgelopen vier jaar dat ik studeer heb ik verschillende dingen gedaan: voorlichterswerk voor het COC, peer-education voor een integratieproject, basislessen over de drie wereldreligies op middelbare scholen, maar ook bestuursfuncties binnen de JOVD en vrijwilligerswerk voor de VVD.

Belangrijk
Vooral de laatste twee activiteiten zijn belangrijk voor een partij die nu besluit om studenten met 3000 euro af te straffen als ze vertraging oplopen. Al mijn activiteiten zal ik met de invoering van de Zijlstra-taks op een lager pitje moeten zetten, ook mijn activiteiten voor de VVD. Het is dat ik nu als fractieassistent bij de VVD in Amsterdam Zuidoost een aardige bijdrage krijg zodat ik daar door kan gaan, maar ik zal echt moeten overwegen nieuwe bestuursfuncties en ander (onbetaald) vrijwilligerswerk te laten varen.

Ik zou de bewindslieden dan ook willen oproepen om de Zijlstra-taks te heroverwegen. De student kent inderdaad een eigen verantwoordelijkheid en mag daar best op aangesproken worden, maar moet de strafmaatregel nou echt een boete van 3000 euro omvatten en met terugwerkende kracht ingevoerd worden?

Meneer Rutte c.s., kijkt u alstublieft ook naar uw eigen studententijd. Laat studenten die zich tijdens hun vrije tijd inzetten voor de maatschappij of – in dit geval – een politieke partij daar geen spijt van krijgen. De Zijlstra-taks die vele studenten straks dwingt achter de boeken te gaan zitten in plaats van dat ze zich ook inzetten in deze maatschappij of inzetten voor een politieke partij is – gezien het studieverleden van de bewindsleden – niet alleen hypocriet, maar vooral ook een belemmering voor de ontplooiing van (politieke) talent en dus slecht voor de toekomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden