Je partner kiezen op basis van wat je stom vindt? Briljant!

Ondanks het feit dat ik zelf niet hoef te daten - en hier wil ik graag een diep gevoeld God zij geloofd en geprezen inlassen - vind ik het wel boeiend om de wereld van de datingapps te volgen, vanaf de bank, hand in hand met mijn vriend met een gezellig muziekje op. Vanuit een knusse relatiesituatie is de wereld van de datingapps, vermoed ik, een stuk beter te verteren.

Aaf Brandt Corstius
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Er is een nieuwe datingapp die Hater heet, niet de meest voor de hand liggende naam voor een app die moet leiden tot liefde, maar toen ik las dat hij door een 29-jarige ex-medewerker van Goldman Sachs was ontwikkeld ging ik er toch wat meer over lezen. Want ik heb groot respect voor iedereen onder de 30 die apps ontwikkelt (omdat ik snap dat zij dingen snappen die ik niet snap, dus dan kun je maar beter respect voor ze hebben).

Hater is een app die mensen samenbrengt op basis van wat ze stom vinden, niet van wat ze leuk vinden. Als je daar drie seconden over nadenkt, is dat een briljant idee. Want: bijna iedereen is het erover eens dat strandwandelingen leuk zijn, en naar de film gaan, bij de haard zitten met een goed glas wijn, lekker eten, lekker koken, lekker genieten en lekker spontaan leuke dingen doen. Ja, dat vindt iedereen leuk. Als je op basis daarvan je partner gaat uitkiezen, kun je kiezen uit: iedereen.

Maar kijk eens naar de dingen die mensen haten. Of stom vinden. Die zijn veel specifieker. Mijn vriend en ik kwamen er op de avond dat wij elkaar ontmoetten achter dat we beiden een diep dedain hebben voor pantomime-artiesten. Dat kwam doordat er - een zeer gelukkige speling van het lot - een pantomime-artiest het café binnenkwam waar wij op dat moment waren. We konden toen zeker een halfuur gezamenlijk neerkijken op die pantomime-artiest, en dat smeedde een band die heeft geleid tot een relatie van inmiddels ruim tien jaar en twee kinderen. Bedankt, pantomime-artiest die op 29 juni 2006 in café De Buurvrouw in Amsterdam was!

null Beeld
Beeld

Daarna kwamen we erachter dat we meer gemeenschappelijke dingen haatten: mannensjaals, mensen die zich 'publicist' noemen, laminaat, pannen in vakantiehuisjes, mensen die geen brood eten, Glasgow, etentjes met tafelschikking, onze trapbekleding, bordjes met 'hier geen fietsen', haren borstelen, jonge mensen die voor de Albert Heijn te vrolijk aan je vragen of je een gratis krantje en/of duurzame energie wil, en als ze in restaurants alsmaar komen vragen of het smaakt. En nier, als gerecht, maar daarin staan we denk ik niet alleen.

'O kijk! Hij noemt zich publicist!', kan een van ons naar de ander roepen en dan begrijpen we allebei dat dat verschrikkelijk is. Je moet een beetje geluk hebben, maar dan vind je iemand die mannensjaals ook haat. Zo romantisch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden