Je moet ook aangifte kúnnen doen

Mijn honkbalknuppel is effectiever tegen homofoob geweld dan de politie.

Het is de week na de Gay Pride en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft zich weer eens laten horen over hoe hij denkt homofoob gedrag en geweld aan te pakken. In de Sp!ts gaf hij aan het een goed idee te vinden om voorlichting over homoseksualiteit te geven op basisscholen. Een plan waar ik niet negatief tegenover sta, aangezien je in je jonge jaren inderdaad die zogenaamde 'normen en waarden' krijgt aangeleerd. Deze voorlichtingen kunnen op de lange termijn een preventieve werking hebben. Iets waar zeker aan gewerkt moet worden.

Waar ik de Amsterdamse burgemeester nog niet zoveel over heb horen praten, is wat er gedaan moet worden als er daadwerkelijk een daad van homofoob geweld plaatsvindt. Dat er preventief wordt gewerkt, kan ik alleen maar toejuichen. Echter, leert de eigen ervaring, dat bijvoorbeeld het doen van aangifte en het (aan)pakken van de daders zo verschrikkelijk moeilijk en zenuwslopend is. Met name nu is het noodzaak om ook ná de homofobe daad effectief op te treden en het de slachtoffers zo makkelijk mogelijk maken om bijvoorbeeld aangifte te doen.

De laatste tijd kwam Amsterdam weer negatief in het nieuws door homofoob geweld. Een homoseksuele man werd bij station Amsterdam-Amstel mishandeld en ongeveer een week geleden overkwam een Britse toerist hetzelfde. Het allerergste 'incident' was het tragische nieuws dat nu ook in Amsterdam homo's en lesbiennes worden weggepest uit hun wijk. Dit gebeurd met name door Turkse en Marokkaanse jongens.

De woordvoerder van de politie die AT5 te woord stond noemde het 'zeer jammer' dat men geen aangifte deed. Helaas is het jammer dat deze woordvoerder misschien niet snapt waarom aangifte doen zo onaantrekkelijk is voor homo's en lesbo's die in deze benarde situatie zitten.

Getreiterd
Ook ik heb helaas moeten ondervinden hoe het is om getreiterd en bedreigd te worden door (in dit geval weer) allochtone jongeren in mijn wijk vanwege mijn geaardheid. In het verleden ben ik uitgescholden op straat omdat ik hand in hand liep met mijn toenmalige vriend en ben ik zelfs een keer in elkaar geslagen, puur vanwege mijn geaardheid.
Dat was voor mij een van de belangrijkste redenen om de politie te helpen bij hun wervingscampagne waarvoor ik nu op hun poster prijk. Toch moet ik eerlijk toegeven dat zelfs ik – die de politie een warm hart toedraagt – momenten heb gekend waarbij ik teleurgesteld was in de politie. Ook ik heb – net zoals de lesbienne in de AT5-reportage – moeten ondervinden dat de politie verschillend kan reageren.

Teleurstelling
Mijn eerste teleurstelling kreeg ik vlak nadat de wervingscampagne gelanceerd was. Buurtgenoten herkenden mij op straat en de bedreigingen en treiteringen namen alleen maar toe. Toen een jonge Turkse meid mij op een gegeven moment bedreigde met het doorsnijden van mijn keel, ben ik geschrokken naar het dichtstbijzijnde politiebureau gegaan om daar melding van te maken. De agent aan de balie reageerde een beetje laconiek, alsof hij er niet in geïnteresseerd was. Hij beweerde dat hij weinig kon doen als ik de identiteit van de daders niet wist.
Ik had al helemaal geen zin meer om wat te melden toen deze agent zei dat ik 'anders maar moet verhuizen'. Alsof het niet zijn taak was om de burger te beschermen.

Roze en Blauw
Mijn laatste strohalm was het homonetwerk van de politie (Roze in Blauw). Bij hun heb ik mijn melding wel kunnen maken en zij hebben dat professioneel en betrokken behandeld. Ze belden zelfs een paar keer nog terug om te vragen of de situatie was verbeterd.
Het handelen van Roze in Blauw en hun betrokkenheid verdient daarom nog steeds alle lof. Het was alleen cru dat de treiteringen en bedreigingen pas écht stopten toen men mij bedreigde toen ik net van honkbaltraining terugkwam. Ik moet zeggen, een honkbalknuppel en een slecht humeur doen wonderen bij de allochtone jongeren in Nieuw-West.

Mijn tweede grote teleurstelling kreeg ik vorig jaar. Ik zat in de trein naar Alkmaar met mijn vriend toen ik hem een kusje op de mond gaf. Uitgerekend op dat moment moesten er (weer geheel 'toevallig') twee jongeren met een Noord-Afrikaans uiterlijk de coupe binnenkomen. Zij gingen helemaal door het lint en bedreigden en bespuugden ons.

Onmiddellijk belde ik 112 en de politie was onmiddellijk aanwezig op het perron toen we bij het eerstvolgende station stopen, waarvoor hulde. Helaas kregen we te horen dat we geen aangifte in Alkmaar konden doen vanwege ondercapaciteit. De jongens werden in ieder geval staande gehouden en hun identiteit vastgesteld, maar de agenten kregen van de hulpofficier te horen dat ze die jongens weer moesten laten gaan. De jongens lachten in hun vuistje, terwijl ik te horen kreeg dat ik maar in Amsterdam aangifte moest doen.

Middernacht
Trillend van de schrik heb ik mijn vriend achter moeten laten in Alkmaar om vervolgens in mijn wijk in Amsterdam aangifte te doen. Het was inmiddels bijna middernacht en ik had al een zware dag achter de rug. Ondanks dat het bureau onderbezet was en er eigenlijk geen mensen beschikbaar waren om aangifte te doen, trok de agent toch tijd voor mij uit om zo laat in de nacht mijn aangifte op te nemen.

Dit moest wel telkens onderbroken worden omdat de agent eigenlijk andere zaken hoorde te regelen. Ik moest weliswaar tot een uur of drie 's nachts op het bureau blijven, toch ben ik die agent dankbaar dat hij – ondanks alles – die moeite voor mij heeft genomen.
Op dit moment gaat het nu wel beter in mijn wijk. Er zijn jongeren die respect voor me hebben omdat ik me niet schaam wie ik ben en elke week maak ik weleens een praatje met die jongens.

Er zijn ook jongens die stiekem bij mij langskomen voor meer dan alleen een goed gesprek. De ironie wilt dat beide Marokkaanse jongens uit het groepje jongeren komt die mij een paar jaar daarvoor bedreigde. Helaas heb ik tot op heden niks meer vernomen van wat er met mijn aangifte is gedaan en al helemaal niet of de daders nota bene enige straf hebben gekregen. Dit alles is zwaar frustrerend en ontmoedigend om aangifte te doen.

Aangifte doe ik alleen maar voor de statistieken, niet om het recht te laten zegevieren. Daarvoor heb ik het vertrouwen in de Nederlandse rechtstaat allang verloren.
Aan de beste bedoelingen van de politie zal het zeker niet liggen. Ik heb tal van agenten gesproken die mij zo goed mogelijk hebben willen helpen en hun werk goed willen uitvoeren, maar daarvoor de middelen en bevoegdheden niet krijgen.

Honkbalknuppel
Het is helaas een combinatie van politiek, politie en justitie die samen harder op moeten treden tegen deze jongeren. Het feit dat mijn honkbalknuppel effectiever was dan de politie in het bestrijden van de treiteringen en bedreigingen in mijn wijk zegt al genoeg over hoe triest het op dit moment is gesteld in Amsterdam wat betreft homofoob gedrag en geweld. Aangifte doen betekent ook dat je meer bedreigingen achter je aankrijgt als je je niet weerbaar opstelt.
Meneer de burgemeester, probeert u alstublieft ook hier aandacht aan te besteden? U bent immers de man die gaat over de politie. Geef ze alstublieft zoveel mogelijk de middelen en bevoegdheden om hun werk goed te kunnen doen. Kijken naar preventie is goed, maar er gebeurd ook heel veel nadat er daadwerkelijk sprake is van homofoob geweld.

Zolang we hier geen tot weinig aandacht aan besteden, moet de politiek, de politie en justitie niet verbaasd zijn dat zo weinig mensen aangifte doen van onder andere homofoob geweld. En voor de mensen die zelf slachtoffer zijn van criminaliteit of geweld in het algemeen: doe aangifte, als is het alleen maar voor de statistieken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden