Opinie

Je moet je BSN kunnen veranderen

Door een fout bij de gemeente zijn de persoonsgegevens van drieduizend Amsterdammers bij de verkeerde personen terecht gekomen. Niet alleen het rekeningnummer en de adresgegevens, maar ook het Burgerservicenummer (BSN) van deze mensen ligt zo op straat.

Ancilla van de Leest en Jelle de Graaf
null Beeld Marie Wanders
Beeld Marie Wanders

De gevolgen zijn niet te overzien. Met de combinatie van die drie gegevens kan een kwaadwillende persoon een nietsvermoedend slachtoffer financieel, juridisch en persoonlijk te gronde richten.

De oplossing is simpeler dan het probleem. Maak het BSN veranderbaar, net als een pincode. Bij onze banken is het al decennia een gewoonte om binnen een week een nieuwe pincode te geven, als hier aanleiding toe is. Pinpas gestolen? Even een nieuwe pincode aanvragen. Waarom is dit nu zo belangrijk?

Door de jaren heen is het BSN een wondermiddel geworden. Het ultieme transactiemiddel voor al onze publieke diensten, maar ook voor banken en zorginstellingen.

De laatste jaren vragen zelfs sportscholen, telecomleveranciers en verhuurders om jouw BSN. Soms direct, soms indirect, als onderdeel van het alomtegenwoordige 'kopietje van je paspoort'. Ons BSN slingert overal rond.

De gemeente Amsterdam staat niet bekend om haar expertise als het gaat om haar omgang met persoonsgegevens. Dit moet veranderen. Maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. En op de gemeente hebben wij nog een beetje controle.

Wat gebeurt er met jouw gegevens als de sportschool waar je af en toe traint opeens slordig blijkt te zijn? Wat doe je aan de onzorgvuldige telecomleverancier?

Daarom pleiten wij nu voor deze ene simpele maatregel: Als een BSN zo veel wordt gebruik als een pincode, laat ons dan ook het BSN kunnen veranderen.

Zodra het BSN te veranderen is, zal de waarde hiervan afnemen. De commerciële partijen die hier nu nog om vragen zullen hiermee ophouden. Dan wordt het BSN weer precies waar het ooit voor bedoeld was: een geheime code in een vertrouwensrelatie tussen jou en de overheid.

Als de overheid fouten maakt, moet de overheid het oplossen. Dan moet zij jou een nieuw BSN opsturen. Tegenstanders zullen vrezen voor de 'bestuurlijk-administratieve continuïteit'. Maar een overheid met een ict-budget van tien nullen moet hier een oplossing voor kunnen bedenken.

Het wordt tijd dat de burgers in Nederland opkomen voor hun rechten. Te vaak worden we weggezet als machteloze slachtoffers van een overheid die haar zaakjes niet op orde heeft. Het debacle van deze maand toont aan hoe kwetsbare burgers (in dit geval uitkeringsgerechtigden) alsmaar kwetsbaarder worden.

De oplossing ligt bij de overheid. Zij beheert onze gegevens, zij moet hiervoor verantwoordelijkheid nemen. Een veranderbaar BSN is een essentiële stap in de goede richting.

Ancilla van de Leest, lijsttrekker Piratenpartij Nederland
Jelle de Graaf, fractievoorzitter Piratenpartij Amsterdam West

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden