OPINIELEZERSBRIEVEN

Je kunt ook heel goed reizen over gebaande paden

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 7 juli.

Redactie
Cees Nooteboom in Venetië. Beeld Hollandse Hoogte / Luz Photo Age
Cees Nooteboom in Venetië.Beeld Hollandse Hoogte / Luz Photo Age

Brief van de dag

Iris Hannema steekt de hand in eigen boezem: niet het corona­virus maar de reiziger, zoals zijzelf, heeft ‘voor beul gespeeld’ in de reiswereld. Het massatoerisme heeft het ‘echte’ reizen de nekslag gegeven en daarmee de missie en de droom van de reisschrijver om zeep geholpen. Die reisschrijvers waren immers op zoek ‘naar het archetypische ongeschondene, naar de achterkant van de reiswereld, naar plekken die voor anderen onbegaanbaar waren en naar het tot op het bot ontvellen van ervaringen die nooit iemand had meegemaakt.’

Deze ‘filosofie’ die volgens Hannema aan de basis van het reisboekengenre ligt, berust, denk ik, op een misverstand. Een misverstand dat niet alleen sommige reisschrijvers maar ook talloze reizigers in de ban houdt. Het idee dat reizen alleen voldoening geeft en waardevol is, als ‘je ermee thuis kan komen’, als je over je reis fantastische en avontuurlijke verhalen kan vertellen en foto’s kan laten zien, liefst zo spectaculair mogelijk.

Zie de foto’s bij haar stuk: Hannema op bezoek bij de koning en koningin van Tonga, Hannema in Somaliland, Hannema bij de hyena’s van Ethiopië.

Volgens mij kan er nog steeds ‘echt’ gereisd worden zowel door ‘gewone’ reizigers als door reisschrijvers ondanks ‘de platgetreden paden’ en het massatoerisme. Én er kan over geschreven worden: Kijk naar Jan Brokkens Stedevaart, naar Rudi Meulemans Een ander leven of naar Japan van Cees Nooteboom. Prachtige verhalen die verdieping verraden evenals oprechte interesse in mens, landschap en cultuur, al dan niet ver van ons bed.

Marre van Dantzig, Literaire reisboekhandel Evenaar, Amsterdam

Shell

ledere werknemer weet dat de loonbelasting niet door de werkgever wordt betaald, maar op het brutoloon van de werknemer wordt ingehouden. Iedere zelfstandige weet dat een bedrijf onder de streep geen cent btw betaalt, omdat het die meteen ­terugkrijgt, hetzij van de klant of van de belastingdienst.

Dat Shell ons probeert wijs te ­maken hoeveel btw, accijns en loonbelasting men betaald heeft (4,5 miljard euro in 2018) is zo schaamteloos dat het in de krant mag, maar het feit op zich is irrelevant. Als dit alles is, betaalt Shell geen belasting.

Ben Gorte, Sydney (Aus)

Zorg

In de Volkskrant van 6 juli zowel een artikel over een verpleegkundige die op zijn werk met covid-19 is besmet en eraan is overleden, als een ingezonden brief waarin de anderhalve metermaatregel belachelijk wordt gemaakt, en die wordt afgesloten met ‘Mens durf te leven’. Zorgverleners doen letterlijk met gevaar voor eigen leven hun werk en intussen vindt een groot deel van de Nederlandse bevolking de anderhalvemeterregel onzin.

Ik vind dit getuigen van een schrijnend gebrek aan empathie en respect voor de mensen in de zorg. Een soort omgekeerd applaus. De regering en de regeringspartijen staan niet alleen in hun halsstarrige weigering om met name verpleegkundigen structureel tegemoet te komen. Het lijkt erop dat ze gesteund worden door een flink deel van de bevolking. Laat dat applaus de volgende keer maar zitten. En laten we ook maar ophouden met verbaasd zijn dat zo veel mensen de zorg verlaten terwijl ze zo hard nodig zijn. Het is eerder een raadsel waarom nog zo veel mensen dit werk willen doen.

Pierre de Vogel, Amstelveen

Huldiging

Hilarisch, de foto van Klaas Jan van der Weij van de huldiging van de GP Vermarc. Op een lapje gras tussen een bieten- en maisveld zitten de beste drie beduusd op campingzitjes netjes op anderhalve meter, terwijl tegenover hen de pers schouder aan schouder staat. Oranje getinte koershulpjes leunen zwaar tegen de reclamebanners, zodat deze niet het bietenveld inwaaien. Ik mis alleen nog een opgefokte stier onder het afdakje rechts. Hulde aan de fotograaf om deze opname te maken, aldus het contrast tekenend met het ‘oude normaal’ van wielerhuldigingen inclusief ploppende champagneflessen. Een verademing in 2020.

Hanco Stein, Landgraaf

Pub

De Britten mogen weer naar de pub. Afgelopen zaterdagavond hebben ze in totaal 15 miljoen ‘pints’ achterovergeslagen. Dat is 8,5 miljoen liter bier. De grote verdoving is weer begonnen, terug naar het ‘normale’ leven.

Mariette Reineke, Amsterdam

Pensioen

Werknemers krijgen een persoonlijke rekening bij hun pensioenfonds: je kunt daarin zien hoeveel je hebt gespaard en hoeveel winst en verlies er met beleggingen is gemaakt. Prettig, geeft meer inzicht.

De eerlijkegeldwijzer.nl laat zien hoe ethisch verantwoord dit beleggen door pensioenfondsen plaatsvindt. Wat opvalt is dat de slechtste score (cijfer 1) overheerst binnen een bandbreedte van 1-10. Het gaat dan over onder meer het beleggings­beleid in relatie tot wapens, mensenrechten, dierenwelzijn en corruptie.

Hoe voorkomen we nu dat we als gepensioneerden later geen discussie hoeven aan te gaan met benadeelden die excuses van ons verlangen of herstelbetalingen? Iets voor een volgend (groen?) kabinet om eens wat aandacht te geven, zeker nu het pensioen meer afhankelijk wordt gemaakt van de grillen van de markt?

Kees de Jong, Utrecht

Michael Jackson

We luisterden in de auto naar het nummer Black or White van Michael Jackson en ik denk: eigenlijk heeft dit liedje alles in zich waar Black Lives Matter voor staat. Michael Jackson maakt duidelijk dat black net zo belangrijk is als white. Dus moet dit nummer zo vaak mogelijk worden gedraaid, over de hele wereld.

Lola Boswijk (14), Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden