LezersbrievenDonderdag 13 juni

Je kind helpen met huiswerk een privilege? Krankzinnig

De ingezonden brieven van donderdag 13 juni.

Leerlingen voor de Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Beeld Marcel Wogram / de Volkskrant
Leerlingen voor de Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam.Beeld Marcel Wogram / de Volkskrant

Bij het lezen van het opiniestuk van Michael Merry en Geert Driessen van 11 juni over ongelijkheid in het onderwijs had ik toch een andere inhoud verwacht van een hoogleraar Onderwijskunde en een onderwijsonderzoeker.

Natuurlijk bestaat er ongelijkheid in het onderwijs, en ja er is kwaliteitsverschil tussen scholen en er moeten oplossingen komen voor deze ongelijkheid. Maar briesend heb ik enkele citaten tot mij genomen over de hogeropgeleide ouders die hun zogenaamde privileges niet zomaar opgeven: ‘De meest verontrustende ongelijkheden zijn gesitueerd buiten de school’. Zoals je kind voorlezen, helpen met huiswerk of meenemen naar de bibliotheek. Volgens de heren zijn dit ‘privileges’. Wat een krankzinnige bewering. Alsof het voorrechten zijn. En het wordt nog gekker. Er zou namelijk iets gedaan moeten worden aan die ‘voordelen’ die deze kinderen van hun ouders meekrijgen. De wereld op zijn kop. In plaats van een oplossing te bedenken, zoeken ze het probleem bij de zogenaamde ‘bevoorrechte ouders’.

Deze heren verdienen het niet zich hoogleraar en onderwijsonderzoeker te noemen. Ga terug naar de tekentafel en kom met serieuze inzichten, onderbouwingen en graag oplossingen.

Het raakt me waarschijnlijk zo omdat ik jaren les heb gegeven op een school aan kinderen uit diverse achterstandswijken, maar ook aan kinderen uit zogenoemde betere wijken. Ik ben het roerend eens met de reactie op dit stuk van Sylvia Witteman in haar column van donderdag 13 juni. Haar reactie bewoog mij te reageren.

Joyce Peterzon, Den Haag

Verstandig geluid

Wat een verstandig geluid: een universiteit die onderzoekers opleidt en het hoger beroeps onderwijs (hbo) vakmensen (‘Zelf onderzoek doen is nergens voor nodig’, O&D, 13 juni).

De praktijk is echter anders: in het hbo wordt steeds meer de nadruk gelegd op onderzoek doen. Er zijn lectoren, kenniskringen, afstudeerscripties, die allemaal in het teken staan van onderzoek.

Een student krijgt bijvoorbeeld geen voldoende voor de scriptie als niet aan alle onderzoeksregels inclusief de APA-regels voor literatuurverwijzingen voldaan is.

Dit gaat ten koste van de uren die daadwerkelijk aan onderwijs en studie worden besteed.

Peter Ale, gepensioneerd pabo-docent, Amstelveen

Ik zeg: opheffen

Michael Merry en Geert Driessen hebben volkomen gelijk dat blijven beweren dat het onderwijs gelijke kansen biedt moreel dubieus is (O&D, 11 juni). Maar dat betekent dat het geldverslindende ineffectieve onderwijsachterstandsbeleid dat op die verkeerde uitgangspunten is gestoeld, maar dat desondanks door het ministerie van Onderwijs en al die door het ministerie gesubsidieerde onderwijsonderzoekers al meer dan een halve eeuw heilig is verklaard, eenzelfde oordeel verdient.

Waarom vellen de twee auteurs dat oordeel dan niet?

Bas Levering, Montfoort

Zin van de week

De befaamde zin van Cornelius Bastiaan Vaandrager ‘de kroketten in het restaurant zijn aan de kleine kant (‘de zin van de week’, V, 13 juni ) is juist zo leuk omdat het over Madurodam gaat. En daarom is ‘zijn’ i.p.v. ‘waren’ ook zeer op z’n plaats en inderdaad niet per ongeluk zoals Stella Bergsma al vermoedde.

Lou Moll, Voorburg

Gebruiker betaalt

Er wordt al vele jaren en door vele kabinetten gedebatteerd over het wel of niet invoeren van rekeningrijden (Ten eerste, 13 juni). Dit onder het motto ‘de gebruiker betaalt’. Maar in de prijsopbouw van een liter benzine is inmiddels bijna een hele euro aan diverse belastingen verwerkt. Het valt derhalve niet te ontkennen dat de gebruiker al heel lang betaalt. En veel!

Leo Brombacher, Uitgeest

Ontstopping

Nu de coalitie het weer eens niet eens kan worden over rekening rijden zou het goed zijn om te kijken naar een praktisch alternatief. Iedereen weet dat zonder parkeerplaats een auto zonder chauffeur nutteloos is. Dat is de zwakke plek van iedere automobilist. Dwing daarom iedereen die met de auto naar zijn werk gaat om te betalen voor het parkeren. Dat zou kunnen met een landelijke parkeer belasting. De hoogte kan variëren met de lokaal gewenste opstoppingen. Buiten de Randstad zou het tarief natuurlijk lager of zelfs nul kunnen zijn.

Naleving vereist geen dure technische investeringen. Het levert ook nog leuke banen op voor laag geschoolden. De opbrengst kan gebruikt worden om andere belastingen te verlagen of om de fiets en het openbaar vervoer te stimuleren.

Julius op de Beke, Tervuren,

Mak?

Ik ben in 1939 geboren en nu dus 80 jaar en heb veel over Jodenvervolging tijdens de naziperiode gelezen, gezien en gehoord maar de brief van de dag van Ben Braber van 12 juni over verzet onder de Joodse Nederlanders heeft me de ogen geopend. Tweederde van alle Joden in Nederland en niet meer dan een half procent van alle niet-Joodse Nederlanders hebben in het verzet gezeten. Hoezo makke lammetjes?

Peter Bartels, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden