OpinieLezersbrieven

Je hoeft niet te bouwen omdat de stad groeit

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 18 oktober.

Den Haag, 2017. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag: groeiende steden

In Den Haag moeten bij drie stations hoge woontorens verrijzen (Ten eerste, 17 oktober). Volgens wethouder Boudewijn Revis groeit de stad razendsnel: ‘van 460 duizend bewoners in 2000 naar 535 duizend nu en ver voorbij 600 duizend over twintig jaar’.

De groei tussen 2000 en nu is evident, maar is grotendeels het gevolg van gebiedsuitbreidingen die Den Haag in 1994 en 2002 onderging. Daardoor kreeg de stad drie Vinex-locaties binnen haar grenzen: Wateringse Veld, Leidschenveen en Ypenburg. Deze nieuwe wijken nemen het overgrote deel van de bevolkingstoename sinds 2000 voor hun rekening. Je kunt de groei van de afgelopen 18 jaar dus niet zomaar doortrekken naar de toekomst.

De redenatie dat woningen gebouwd moeten worden omdat de stad groeit, berust op een denkfout. Het inwonertal van de stad groeit hoofdzakelijk als gevolg van bouwen, en dan nog vooral dankzij gebiedsuitbreidingen. Misschien is er best veel te zeggen voor die nieuwe woontorens, maar de gevolgde redenatie is niet zuiver.

Wim de Koning Gans, Den Haag

Nachtwacht

Met al die drukte in Amsterdam was ik voorlopig niet van plan een bezoek te brengen aan de hoofdstad. De restauratie van de Nachtwacht vanaf juni volgend jaar wil ik toch van dichtbij meemaken. Met of zonder I amsterdam. Ik ga kijken, misschien wel vaker dan één keer.

John Havinga, Ten Boer

In de bergen van Iran

In Uitgelicht van vandaag, 17 oktober, op de pagina’s 18 en 19 een reportage over schoolgaande kinderen in de bergen van Iran. Prachtig! En meteen dacht ik: Als ik leraar in het basisonderwijs was, zou ik dit meenemen naar school en op het prikbord (bestaat dat nog?) prikken. Alleen maar ophangen, deze prachtige pagina’s, de kinderen komen vanzelf met vragen. Wat een geweldige gelegenheid om met jonge kinderen het gesprek aan te gaan over verschil in kansen. Zo worden onze kinderen bewust van de mogelijkheden die ze hier in het rijke Nederland hebben. Ze kunnen het zelf zien. Leraren van Nederland: doe hier iets mee! En nu maar hopen dat er nog leraren zijn die een papieren krant hebben.

Gerda Cornelissen, Lelystad

Te oud

Een mooi stukje over het ‘gemakkelijk’ geld lenen voor het energiezuiniger maken van je huis (Economie, 16 oktober). Ik heb zo’n eigen huis en heb al vele malen geprobeerd ergens geld los te peuteren. Maar hoewel mijn huis een overwaarde heeft van meer dan een ton en mijn vrouw en ik voldoende inkomen hebben om de schuld af te lossen, is dat niet gelukt: met 78 jaar ben ik te oud om in aanmerking te komen voor een (goedkope) lening. En als mijn vrouw, die wat jonger is, een lening aanvraagt, krijgt ook zij nul op het rekest: mijn inkomen mag niet meegeteld worden. Ik heb de moed opgegeven.

J. Hofstra, Staphorst

Koolhaas

De columns van Bert Wagendorp zijn doorgaans interessant. Maar dinsdag prees hij de hoogbouw van architect Koolhaas. Wagendorp zou eens moeten weten hoe oneconomisch, energieverslindend en onderhouds- onvriendelijk de horizonvervuilende torens van Koolhaas zijn. Niet voor niets kwam de Amsterdamse bevolking in opstand tegen de hoog-bouw van een nieuw hotel naast de RAI.

Jaap ter Kuile, Amstelveen

Toiletblokje

Wie loopt er in godsnaam zo door de supermarkt, elk product omdraaiend? (V, 16 oktober). Nou ik, soms, en het verandert mijn koopgedrag.

Ik wilde ook weleens zo’n fris toiletblokje en ik hoopte een biologische, afbreekbare variant in het schap te vinden. Maar op alle producten stond in ultrakleine lettertjes dat je ermee moest oppassen voor huid en ogen, en op de turquoise en blauwe bolletjes die er het verleidelijkst uitzagen, stond ook: ‘Schadelijk voor in het water levende organismen, op lange termijn.’

Ik zag ze voor me, die organismen, krimpend en stervend door mijn toiletblok. Toen heb ik het teruggelegd en ben toiletblokloos naar de kassa gegaan.

Lisette Thooft, Rotterdam, rebalancer & auteur

Jaap Eden IJsbaan

Na het uitgeven van duizenden euro’s aan isolatie van vloer, dak, glas en zonnepanelen, en na het besluit om geen vliegvakanties meer te boeken en zuinig aan te doen met autokilometers, zie ik dat de openlucht Jaap Eden IJsbaan weer is geopend. De kolencentrale Hemweg zal er waarschijnlijk even een stevig tandje bij hebben gezet. Kan iemand mij uitleggen dat al mijn bovengenoemde acties lachwekkend naïef zijn geweest.

Loet Willebrands, Hoorn

Trump en klimaat

Ik begin me werkelijk af te vragen of Trump wel weet wat ‘klimaat’ inhoudt, als hij zegt dat klimaat op een gegeven moment weer terug kan veranderen.

P.J. Berends, Zwolle

Het leven volgens Reve

Er is er één die zich nog niet bemoeid heeft met de kijk op ons korte leven op aarde. Gerard Reve zegt in zijn gedicht 'Theologie' dat we misschien helemaal niet bestaan:

‘God droomt ons / Als hij straks wakker wordt zijn wij voorgoed verdwenen / Moet hij gewekt, of mag Hij nog wat slapen / Daar weet geen priester antwoord op.’

Arjen Boswijk, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden