Column

Je gunt een school een Meester Harry

De toekomstige school van je kind zoek je uit op basis van een hoop vage, irrationele criteria, waarvan je je voor een groot deel onbewust bent.

Beeld thinkstock

Zo voelde ik me bij het scholen bekijken ooit aangetrokken tot een school omdat ze ronde gaskachels hadden met een hekje eromheen, zoals op mijn eigen lagere school. Een andere school liet ik links liggen omdat ik bij de tour een kleuterjuf bezig zag die een onaangename stem had.

Als ik aan ouders probeer uit te leggen waarom mijn kinderen op de school zitten waarop ze zitten, kom ik al snel met Meester Harry aan. Meester Harry geeft zelf geen les, maar Meester Harry is wel de belangrijkste meester van de school. Meester Harry ís de school.

Elke ochtend opent Meester Harry de schooldeuren met zijn imposante sleutelbos, en zorgt hij dat in een kwartier tijd alle leerlingen, ouders, rugzakken, gymtassen, stepjes, meegekomen peuters en dubbelgeladen Bugaboos binnenkomen en deels weer naar buiten worden gewerkt. Hij begroet iedereen. Tegen ouders die te lang blijven hangen roept hij: 'Hup! Aan het werk!'

Aan het eind van de dag doet Meester Harry de deuren weer open, en mogen de ouders hun kinderen ophalen. Hij bekijkt de dringende meute voor de deur altijd met enige verbazing. 'Willen jullie ze nu alweer hebben?'

Maar Meester Harry is meer dan iemand met een sleutelbos. Hij doet klussen, de hele dag. Repareert alarmbellen. Vervangt ingetrapte ramen. Ik heb een foto van Meester Harry op een lange ladder, tijdens het kerstdiner, bezig met de tl-buizen van de kleuterklas. Die floepten alsmaar aan tijdens het diner, en dat was niet de bedoeling, want het licht moest sfeervol zijn. Ook voor zo'n opdracht staat Meester Harry paraat, op een ijskoude donderdagavond vlak voor de kerstvakantie.

Hij maakt alle schoolfoto's. Daarom staan onze kinderen nooit met een vertrokken neplach op zo'n foto, maar blakend en liefdevol. Omdat Meester Harry voor ze staat met een camera. Hij groepeert de achtstegroepers in de vorm van een acht op het schoolplein, en maakt vanaf de bovenste verdieping een portret.

Tot ze 7 jaar zijn, denken alle kinderen op school dat Meester Harry de baas van de school is. Hij heeft de sleutels. Hij houdt de school heel. Hij kent iedereen - ook alle oud-leerlingen, ook alle buurtbewoners. Als kinderen thuis schooltje spelen, is de een de juf of meester van de klas. De ander is Meester Harry.

Vandaag viert hij zijn 65ste verjaardag. Hij weet al precies wat de kinderen voor hem gemaakt hebben, want Meester Harry weet alles.

Ik hoop dat hij nog een tijd blijft werken.

Je gunt een school een Meester Harry.

Je gunt de hele wereld een Meester Harry.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden