OpinieBrieven

Jazz was de eerste kunstvorm waar wit en zwart samen speelden

De lezersbrieven van maandag 8 oktober.

Amerikaanse jazz-zangeres Cecile McLorin Salvant treedt op tijdens het North Sea Jazz festival in Rotterdam (2017).  Beeld Paul Bergen / Getty Images
Amerikaanse jazz-zangeres Cecile McLorin Salvant treedt op tijdens het North Sea Jazz festival in Rotterdam (2017).Beeld Paul Bergen / Getty Images

Brief van de dag: ‘Zenuwjazz’

In aanvulling op de brief van Tom Frohwein (Geachte redactie, 5 oktober) over ‘zenuwenjazz’, meld ik graag dat deze muziek grote muzikaliteit, instrumentbeheersing, creativiteit, improvisatievermogen en vermogen tot samenspel ( luisteren naar elkaar) vereist.

Het is ook een heel actuele vorm van kunst, vanwege de vermenging en het samengaan van culturen. Jazz is namelijk ontstaan door de versmelting van zwarte (timing, improvisatie) en witte cultuur (instrumentarium, muziektheorie). Het was de eerste vorm van kunst waar wit en zwart samenspeelden en elkaar waardeerden dwars door alle cultuurbotsingen heen.

Belangrijk hierbij is niet het zo snel mogelijk produceren van noten , maar het vertellen van een verhaal , ondertussen elkaar geïmproviseerd aanvullend. Dat vereist een zeer grote muzikaliteit en is maar voor zeer weinigen weggelegd. Je bent namelijk naast uitvoerder ook componist.

Louis Bink, Zevenhuizen (Zuid-Holland)

OnRuttiaans

Mark Rutte is een blijmoedige verademing te midden van het cynisme dat in de landelijke politiek de boventoon voert, niet slechts bij de politici zelve doch ook bij degenen die daarvan verslag doen. Met een glimlach aanschouw ik, als steevaste PvdA-kiezer doch gespeend van het in de regel daarmee gepaard gaande chagrijn, de wijze waarop hij journalisten en oppositie goedgeluimd om de vinger windt.

Zoals ook bij de kwestie rondom de dividendbelasting. Met echter één groot verschil wat mij betreft: Niet alleen onacceptabel maar ook politiek onRuttiaans dom om 2 miljard van de Nederlandse rijksbegroting in handen te leggen van, voornamelijk buitenlandse, aandeelhouders van private bedrijven. Is Rutte de vaderlandse politieke dagen moe? De Europese Raad wacht en is hem zeer toevertrouwd en gegund maar met wie blijven we hier dan achter?

Guus Melkert, Utrecht

Multinational

Het blijkt dus dat de mening van 89 procent van de Nederlandse bevolking er niet toe doet, het is één multinational die het beleid in Nederland bepaalt!

Yvonne Brouwers, Culemborg

Scheiding

Al een tijdje hebben we scheiding van kerk en staat. Wordt het ook niet eens tijd om een scheiding van bedrijfsleven en staat te overwegen?

Kees Moons, Amsterdam

Verruimd bewustzijn

In het interview met rabbijn Tamarah Benima (O&D, 5 oktober) vertelt zij dat ze zonder lsd geen rabbijn zou zijn geworden en raadt mensen die nog nooit een mystieke ervaring hebben gehad aan het eens te proberen in een gecontroleerde, veilige omgeving. Ze besluit met de woorden: ‘Met een verruimd bewustzijn zie je de samenhang in het universum. Het is voor iedereen van cruciaal belang om dat mee te maken.’

Volgens mij ontstaat een verruimd bewustzijn niet door een enkele trip, hoe indrukwekkend en mystiek die ook moge zijn, maar na een reeks van ervaringen die je opdoet door te lezen en te praten met (en vooral te luisteren naar) mensen die verschillen in onder andere culturele achtergrond, godsdienst en leeftijd. Be- wustzijnsverruiming is vaak een moeizaam proces waarbij eigen vastgeroeste standpunten worden losgeweekt. Het nadeel van lsd is dat het kan leiden tot hersenbeschadiging, ook in een veilige, gecontroleerde omgeving. Interessant interview, jammer van die laatste strofe.

Nicole Westendorp, Amsterdam

Kamertekort

Heel goed dat er in het artikel ‘Student komt steeds moeilijker aan woning’ (Ten Eerste, 4 oktober) aan- dacht gevraagd wordt voor dit probleem. Er heerst al een kamertekort en de komende acht jaar komen er nog eens 23.700 studenten bij. Dat zijn volgens het kenniscentrum voor studentenhuisvesting met name buitenlandse studenten, want hun aantal zal over die periode nog eens met 30 procent groeien. ‘Zij hebben acute huisvesting nodig’, volgens genoemd centrum, want zij hebben natuurlijk geen basis in de buurt. Daarmee komt de Nederlandse student op de tweede plaats. Aan de Nederlandse universiteiten dreigen de Nederlandse taal en de Nederlandse student in vergetelheid te raken. Toch worden die universiteiten met het geld van de Nederlandse belastingbetaler gesteund. Een gekke situatie.

P. ten Hove, Oosterbeek

Stekkerauto

Allemaal aan de stekkerauto in 2030. Fantastisch. De krant noemt als voornaamste hobbel: accu’s (Economie, 6 oktober). Dat is inderdaad een probleem, want ze gaan ook nog eens beperkt mee en moeten dus regelmatig worden vervangen. Maar is niet een nog groter probleem hoe we die accu’s elke dag weer vol moeten zien te krijgen? In de krant van 27 juli 2017 stond: ‘Als er nu een miljoen elektrische auto's zouden zijn en een op de twintig Nederlanders zou zijn auto

’s avonds aan de laadpaal hangen, dan stijgt de piekvraag met 30 gigawatt. Dat is net zoveel als vijftig gemiddelde stroomfabrieken leveren.’ Samen met het toenemend gewicht en de daardoor toenemende slijtage aan banden en wegdek, het afhankelijk worden van landen als Congo (kobalt) en vervoer van lithium uit Chili moeten we ons toch afvragen of het medicijn niet erger is dan de kwaal.

Reynier Pronk, Heemstede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden