Opinie

Jasmine moest zich 'invechten' in blanke school

Jasmine werd niet toegelaten op het Nova College omdat ze niet paste in de 'cultuur' van de school.

Münire Manisa en bestuurscommissielid voor de PvdA in Amsterdam Nieuw-West
De vrouw op de afbeelding komt niet voor in het verhaal. Beeld thinkstock
De vrouw op de afbeelding komt niet voor in het verhaal.Beeld thinkstock

Ik heb een eigen prinses Jasmine. Een mooie Marokkaans-Amsterdamse jongedame, 21 jaar, ambitieus en qua uiterlijk een kopie van prinses Jasmine. Jasmine is geïnteresseerd in schoonheidszaken en wilt graag de hbo-opleiding huidtherapie volgen. Eerder volgde zij de opleiding schoonheidsspecialist niveau 3 via een particuliere onderwijsinstelling. Zodra zij een diploma niveau 4 heeft, kan zij de overstap naar het hbo maken.

Vol goede moed voert ze een intakegesprek van tien minuutjes met de opleidingsmanager schoonheidsspecialist niveau 4 van het Nova College in Haarlem.

Twee dagen later ploft er een brief van het Nova College op de deurmat van Jasmine. Er staat in dat Jasmine niet wordt toegelaten tot de opleiding. Volgens het College past de opleiding onvoldoende bij haar 'aanleg en ambities'. Bovendien past Jasmine 'niet binnen de cultuur van het Nova College'. Het staat er letterlijk.

Invechten

De laatste zin is ijskoud. Verbazingwekkend brutaal en eng. Mijn Marokkaans-Nederlandse Jasmine past niet binnen de cultuur van deze blanke school in Haarlem.

Dat advies over invechten van onze premier Rutte volgt Jasmine gedwongen op. Via gedeelde contacten komt ze bij mij terecht voor advies. 'Neem contact op met de school en vraag netjes wat ze bedoelen met cultuur', adviseer ik haar, reeds wetende wat ze bedoelen. Ondertussen zal ik bellen met organisaties die Jasmine kunnen ondersteunen.

De organisaties die ik bel zijn niet erg happig om haar verder te helpen en wijzen naarstig naar elkaar. Jasmine belt de school op dinsdag. En woensdag. En donderdag. En vrijdag. Talloze terugbelverzoeken worden genoteerd om vervolgens in de prullenbak te belanden.

Vrijdagmiddag, 4 uur, de opleidingsmanager is naar huis. Dat invechten blijkt geen succes.

Telefoontje

Na een semi-dreigend telefoontje aan de school waarin ik een enkele keer zeer subtiel het woord 'cliënt' laat vallen, beginnen allerlei balletjes te rollen. Binnen een kwartier is Jasmine gebeld door de directeur én de opleidingsmanager en wordt ze uitgenodigd om maandag te komen voor een gesprek.

'Had je een advocaat gebeld?', vraagt de opleidingsmanager om vervolgens een zwak verhaal op te hangen aan Jasmine over het woord 'cultuur'. Jasmine moest beschermd worden. De leerlingen komen voornamelijk uit Hilversum en Texel. Jasmine zou gepest worden.

Een bezwaarbrief inleveren is niet handig, dan wordt het een 'paddenstoel'. Er zal nu wel een plekje gereserveerd worden voor Jasmine op de school, dan mag ze zich alsnog bewijzen. Verbouwereerd verlaat Jasmine de school om er vervolgens nooit meer terug te keren.

Beste Mark Rutte. Het is gebeurd. Jasmine heeft zich ingevochten. Haar netwerk en doorzettingsvermogen maakten dat ze haar plek kon opeisen op een school waar het kwaad van jouw 'invechten' leermeester is.

Netwerk

Wat dacht je van de Ahmeds en de Leila's die geen netwerk hebben? Die in Den Haag voor 81 procent van de arbeidsmarkt worden geweerd. Het zat zijn om constant als een stuk vuil weggezet te worden door organisaties die juist behoren te helpen. Die alleen moeten vechten tegen de gevestigde orde, die worden geweerd, beledigd, bespuugd, gediscrimineerd, uitgescholden, nagekeken en aangestaard.

De groep Marokkaanse Nederlanders waar 45 procent van de samenleving 'niet zo positief' over is volgens het onderzoek waar jij niet eens kennis van hebt willen nemen. Je mag trots zijn op jezelf. Dat invechten was echt een geweldig advies.

De naam Jasmine is gefingeerd. De echte naam is bij de redactie bekend.

Münire Manisa. Beeld
Münire Manisa.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden