ColumnSheila Sitalsing

Jan Nagel vertrekt uit de politiek, zegt hij. Tot zeer binnenkort, meneer Nagel!

null Beeld
Sheila Sitalsing

Jan Nagel kun je gerust rekenen tot de grootste politieke innovatoren van zijn tijd. Jan Nagel is, zeg maar, de Elon Musk van de politiek. Dankzij een uitstekende neus voor wat er borrelt in ‘s lands onderbuik, gecombineerd met een superieur afgestelde antenne voor ijdeltuiten die volgaarne een van zijn vele lijsten willen trekken, heeft hij ons in de loop der jaren een bonte verzameling nieuwe politieke ideeën en unieke figuren bezorgd.

Hij hielp Pim Fortuyn de politiek in; de samenwerking eindigde rap in onmin, maar dat Pim geschiedenis zou schrijven had Nagel scherp gezien.

Hij kuste het politieke dier in Fred Teeven wakker; ook die vertrok met slaande deuren bij Nagel en ging hink-stap-sprong door naar de VVD om daar als een olifant door de rechtsstaat te stampen.

Hij bezorgde ons een paar onvergetelijke dagen met de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang onder leiding van Peter R de Vries, totdat de wrede werkelijkheid onder ogen moest worden gezien: te weinig mensen hadden in een enquête ‘ja’ geantwoord op de vraag ‘Is Peter R de Vries een aanwinst voor de politiek?’

En hij boorde een electoraal goudmijntje aan door het vuurtje van de rancune aan te steken onder gepensioneerd Nederland. Alleen Jan Nagel kan een verzameling politieke landlopers aanleggen die in een zaaltje heel hard het bejaardenverzetslied BLIJF VAN MIJN POEN AF brullen en daar nog trots op zijn ook.

De voorbeelden hierboven zijn slechts een bescheiden greep uit Nagels omvangrijke oeuvre. En nu vertrekt hij uit de politiek, 81 jaar oud. Zaterdag treedt hij af als partijvoorzitter van 50Plus. Of van wat daar nog van over is nu de fractievoorzitter in de Tweede Kamer Liane den Haan uit de partij is getreden met medeneming van de laatst overgebleven Kamerzetel voor 50Plus. Ze is naar eigen zeggen ‘fysiek ziek’ geworden van de cultuur in de partij.

Nagel had Den Haan zelf naar de partij gehaald nadat hij niet-bijlegbare ruzie had gekregen met voormalig 50Plusboegbeeld Henk Krol (zomaar Henk Krol vergeten te noemen bij de wapenfeiten hierboven! Als Jan Nagel de Elon Musk van het Binnenhof is, is Henk Krol zijn Tesla Model X, die met vleugeldeuren). Pas toen het te laat was, bemerkte hij dat hij met Den Haan het paard van Troje had verwelkomd, wat geen enorme verrassing was, want Nagel is een kei in het aanwerven van mensen die zich groter wanen dan partijbelangen.

Het is dus de vraag of ze deze zaterdag bij 50Plus aan normaal vergaderen zullen toekomen. En of de kandidaten voor het nieuwe bestuur en voor de opvolging van Nagel nog met evenveel enthousiasme kandidaat zijn nu van de partij weinig meer rest dan een website met krasse teksten (‘Maak een einde aan het gedonder met de pensioenen!’), een hoopje as en twee leden van de Eerste Kamer die vanuit de senaatsbankjes een totaaloorlog voeren tegen Den Haan. En of Jan Nagel dus wel weg kán.

Zelf zegt de eeuwige terugkeerder, die vaker afscheid van de politiek nam dan Henk Krol verzinsels opdiste en die elke keer toch maar weer terugkeerde omdat het sterker was dan hij, dat hij nu ‘heel erg definitief’ weg gaat.

Tegen Sven Kockelmann op NPO Radio1 zei Nagel donderdag dat hij in elk geval ‘tot mijn negentigste’ niet zal terugkeren. ‘Er was in Duitsland een bondskanselier, Adenauer, en die was kanselier tot zijn 91-ste en toen dacht het CDU dat ze van hem af waren en toen werd hij partijvoorzitter tot zijn dood, op zijn 93-ste. Als ik eenmaal 90 ben, en ik ben nog in goede conditie, dan ga ik proberen dat record te verbeteren.’

Het was een grapje, zei Nagel, maar thuis wisten we wel beter. Tot zeer binnenkort, meneer Nagel!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden