Jami moet zijn school afmaken, Engels leren

Ik ken Ehsan Jami niet. Hij lijkt me best een aardige jongen. In zijn film Interview with Mohammed zitten ook geen rare of aanstootgevende standpunten.

de Haagse redactie


Toch wist hij dinsdagmiddag bij de première van zijn film wrevel, zelfs agressie op te wekken. Allerlei mensen, die zelf waarschijnlijk ook best aardig zijn, begonnen hele onaardige dingen over Jami te roepen. Dat hij broddelwerk had afgeleverd, bijvoorbeeld, en dat hij niet waard was om persconferenties over te beleggen of überhaupt op te reageren.

Jami’s probleem lijkt me dat hij de verkeerde vrienden heeft. Hij zei dat hij zijn film vantevoren aan drie vrienden had laten zien. Waarom hebben die vrienden hem niet tegen zichzelf in bescherming genomen?

Waarom hebben ze hem niet gezegd: Ehsan, dit is geen film. Presenteer hem níet. Je staat voor paal.

Jami zegt dat aan zijn film ‘bekende kunstenaars’ uit onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben meegewerkt. Als dat zo is, waarom zijn die mensen dan niet even over zijn teksten heen gegaan. Nu zegt de nepprofeet dingen als: ‘Or am I getting too complicated?’

Ik begrijp van regisseurs dat ze, als ze naar een try-out of première van hun film gaan, voortdurend op de reacties van het publiek zitten te letten. Die film kennen ze nou wel, die hebben ze zelf gemaakt. Maar het publiek, wat vindt dát er nou van?

Bij de première van de film van Jami gebeurde het omgekeerde. De regisseur zelf leek wel gebiologeerd door zijn eigen verschijning. Ondertussen zat het publiek elkaar aan te kijken: Wat is dit!? Wat vind jij hier nou van?

Een paar maal lachte Jami om kennelijke spitsvondigheden in zijn eigen teksten. Hij was de enige. Maar dat leek hem te ontgaan, zó erg ging hij op in zichzelf.

Jami’s vrienden moeten zich eens als vrienden gaan gedragen en hem zeggen dat hij moet ophouden om anderen te redden. Hij moet zijn school afmaken, Engels leren. Of leren hoe hij een film moet maken. Of acteerlessen nemen. Hij heeft de looks. Zijn haar zat dinsdagmiddag perfect. Live en op het scherm.

Ron Meerhof

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden