RubriekBlad

‘Jagersblad’ Buit neemt de misverstanden weg die bestaan rondom het jagen

Beeld RV

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: Buit, blad voor jagers, poogt vooroordelen te ontkrachten en bevestigt ook zo het een en ander.

Pelle van Amersfoort, voetballer bij sc Heerenveen, en radiomaker Roelof Hemmen (BNR) hebben iets gemeen. Ze houden allebei van jagen en haalden daarom de cover van respectievelijk het eerste en het tweede nummer van de nieuwe glossy Buit.

Buit is een kwartaaluitgave van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Tegenstanders van de jacht nu in koor: ‘Dus dan weet je het wel weer.’ Daarna: ‘Brallerige en kakkineuze types die met hun geweer het veld betreden voor een gezellige middag. Beetje knallen en zo.’

Wie er zo over denkt, heeft twintig jaar onder een steen geleefd, schrijft hoofdredacteur Douwe Anne Verbruggen. Om zijn punt te maken, schetst hij de karikatuur van de kakkers die een middagje gezellig dieren dood knallen. Het stempel van de ‘rechtse hobby’ dat jarenlang aan de jacht kleefde, is volgens Verbruggen juist verbleekt. ‘Gelukkig maar.’

Jagen, er bestaan veel misverstanden over. Buit probeert ze uit de weg te ruimen. Dat lukt behoorlijk goed in een stuk over de zogenaamde trofeejacht in Afrika. Iedereen kent ze wel, die woest makende foto’s van jagers die grijnzend poseren naast een doodgeschoten leeuw, olifant of neushoorn.

In het stuk staan de ecoloog van de jagersvereniging en een adviseur van het Wereld Natuur Fonds tegenover elkaar, maar niet zo lijnrecht als je zou verwachten. Voor Christiaan van der Hoeven van het WNF is de trofeejacht onder strenge voorwaarden een acceptabele optie, als andere bronnen van inkomsten, ecotoerisme bijvoorbeeld, niet mogelijk zijn.

‘Veel mensen in Afrika ondervinden vooral last van wilde dieren als olifanten en leeuwen en zien er geen enkele waarde in.’ En over het beeld dat de gemiddelde westerling heeft van de trofeejacht: ‘Ik denk dat de meeste mensen er weinig vanaf weten en vanuit emotie reageren. Maar het dier dat nu ergens boven de haard hangt, heeft in Afrika een beter leven gehad dan een kistkalf hier.’

Dichter bij huis: ook Roelof Hemmen (55) is een jager. Hem kennen we natuurlijk nog uit zijn tijd als nieuwslezer bij RTL. In 2012 haalde hij zijn jachtakte. Hij vindt het jammer dat hij niet veel eerder met jagen is begonnen.

Op de foto’s bij het stuk ziet Hemmen er uit als een echte jager en dat is hij dan ook. ‘Ik jaag om te eten en wat ik eet, wil ik zelf schieten.’

Zijn volgende uitspraak in Buit is dan niet meer verrassend: ‘De barbecue is mijn ding.’

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden