Commentaar

Jacques de regelaar in de slangenkuil van de Drentse politiek

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar neemt het niet zo nauw met de bestuurlijke integriteit.

Hans Wansink
Mark Rutte en commissaris van de Koning Jacques Tichelaar Beeld anp
Mark Rutte en commissaris van de Koning Jacques TichelaarBeeld anp

Opnieuw is Jacques Tichelaar in opspraak. De Drentse commissaris van de koning en oud-fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer beloofde in 2013 dat hij nooit meer zou bemiddelen ten behoeve van een familielid. Toen ging het om zijn zwager, horecabaas Jos Wijland, nu gaat het om diens vrouw Karin Klinkenberg, de schoonzus van Tichelaar.

Typerend voor Tichelaar is dat hij ontkent Klinkenberg aan een opdracht te hebben geholpen, terwijl uit mails het tegendeel blijkt. Tichelaar, die de machtigste man van de provincie is en over een zeer uitgebreid netwerk beschikt, gaat er nog steeds van uit dat hij overal mee wegkomt.

De opdracht zelf stelde weinig voor, Klinkenberg bracht 3.105 euro voor advieswerk in rekening. Ernstiger is dat ten behoeve van de schoonzus een andere interieurontwerpster, die al een contract had voor de klus, moest worden afgekocht met 3.500 euro en een nieuwe opdracht.

Tichelaar handelde in strijd met de Gedragscode integriteit en de aanbestedingsrichtlijn van de provincie. Daarin is vastgelegd dat elke schijn van belangenverstrengeling vermeden moet worden. Maar ook zonder gedragscodes moet het voor een ervaren bestuurder als Tichelaar duidelijk zijn dat zijn integriteit onvermijdelijk op het spel staat wanneer hij ten behoeve van verwanten in actie komt en daarbij ook nog zijn eigen ambtenaren passeert.

Uit de reconstructie van de Volkskrant en Dagblad van het Noorden blijkt dat Tichelaar, sinds 2009 in functie als commissaris, een reputatie heeft opgebouwd als de macher die de Drentse zaken wel even regelt met premier Rutte of werkgeversvoorzitter Wientjes. Omgekeerd is Tichelaar ook mans genoeg om namens Den Haag snel minder populaire zaken als asielopvang in zijn provincie te regelen.

In de slangenkuil van de Drentse politiek speelt de gehaaide commissaris iedereen tegen elkaar uit. De populaire gedeputeerde Van der Tuuk (PvdA) werd vorig jaar het slachtoffer van de intriges in het provinciehuis. Het gebrek aan tegenspel in Assen is Tichelaar naar het hoofd gestegen.

Tichelaar zal - zijn ego in de grotere herenmaten ten spijt - door het stof moeten om geloofwaardig zijn tweede termijn als commissaris te kunnen voortzetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden