Ja, vrouwen huilen eerder. Nou en?!

De ingezonden brieven van dinsdag 15 juni.

Tim Hunt. Beeld null
Tim Hunt.

Brief van de dag

In tal van Nederlandse huishoudens is de spanning nu al te snijden. Wie wordt de volgende Amerikaanse president? Het Republikeinse vademecum komt daarom als geroepen (Ten Eerste, 15 juni).

Minstens zo spannend is echter de vraag welke Amerika-deskundige in Nederland op radio en tv de zege behaalt. Piekt handsome Twan Huys te vroeg, slaat Charles Groenhuijsen genadeloos toe in Iowa, loopt Maartens lange schrikbewind ten einde en heeft Willem Post nog onlangs contact met Hillary gehad?

Hoe liggen de kansen van Nancy's schoonzoon Michiel Vos, weet Ruth Oldenziel door te breken in de swing states, zien we in 2015/16 newcomer Koen Petersen schitteren, maakt Ben Knapen een onverwachte comeback, zijn er mogelijk dark horses? Victor Vlam? En wie liep er ook alweer stage bij team-Obama?

Het wordt een ongekend spektakelstuk - met in de krant natuurlijk als afgetekende winnaar Arie Elshout. Geen vrouw jammer genoeg.

A. Lammers, Otterlo, oud-hoogleraar Amerikanistiek, Universiteit Leiden

Hoezee, drs. P

Ziet hoe met de laatste regel van zijn tekst uit Knolraap en lof, schorseneren en prei onderaan zijn necrologie ('En zet U dit er dan ook nog maar bij') de geest van drs. P de kolommen nog niet heeft verlaten want paginabreed zingt pagina 23: 'Humus met boerenkool, kosjer en halal'. Hoezee, drs. P was nog niet naar de ratsmodee.

Frans van Lier, Amsterdam

Word horoscoopvoorspeller

Een WW'er boven de 50 jaar kan een aanvraag doen voor een scholingsvoucher van 1.000 euro. Hiermee betaalt het UWV mee aan een geldig certificaat dat vereist is voor een kansrijke baan in die regio. De markt bepaalt of dat een gediplomeerde seksmasseur, spirituele coach of horoscoopvoorspeller is. De aanvraag moet goed onderbouwd zijn. Zie de voorwaarden op www.uwv.nl.

Ietje de Bilde, werkcoach bij UWV Den Bosch

Hoezo stokpaardje?

In een interview (Economie, 10 juni) zei ik dat hoge schulden aan huishoudens een grote kwetsbaarheid van de fragiele post-bubble-economie betekenen - en daarbij moet je niet slechts Spanje of Ierland noemen, zoals Rabo-economen Boonstra en Legierse in een reactie (O&D, 15 juni).

Ze verwijten mij onzorgvuldigheid en slordigheid, maar alle cijfers die zij daarvoor aandragen zijn consistent met wat ik uiteenzet. Zij doen een poging mijn argument weg te zetten als 'een redenering die geen enkel economisch fundament kent', als ik hoge hypotheken improductief noem. Zij spreken van hypotheken als 'investeringen in de productie van woondiensten'. Interessant.

Nederland heeft grofweg drie keer zoveel hypotheekschuld (ruim 100 procent van het bbp) als het gemiddelde van dertig rijke landen sinds 1990 (35 procent). In de logica van de twee hebben we dus drie keer zoveel 'woondiensten' van onze huizen. O ja? Hoezo is deze extra schuld dan 'productief'? Die dreef vooral huizenprijzen op: improductief en gevaarlijk voor de stabiliteit.

Ik berijd geen stokpaardje. Ik schrijf sinds 2009 over de schuldproblematiek, maar kan daarbij intussen de OESO, het IMF en talrijke wetenschappelijke artikelen aanhalen, waarmee Boonstra als hoogleraar aan de VU uiteraard bekend is. Niets daarover in zijn repliek. Op mijn website staan ze. De twee lijken ook te denken dat ik niet weet dat Nederlanders veel sparen via pensioenfondsen en multinationals. Maar dat is eerder een probleem dan een oplossing: dat geld kan hoe dan ook niet worden aangewend om huishoudschulden te verlagen.

Dat huizen moeten worden gefinancierd is me duidelijk. Maar dat kan echt ook zonder astronomische huishoudschulden. Ik verwacht niet dat de grootste hypotheekverstrekker van Nederland ons uit eigen beweging op de problematiek wijst. Maar zien Boonstra en Legierse de kwetsbaarheden in onze economie vanwege onze hoge schuld echt niet? Laten de knapste koppen aan universiteiten en binnen banken die in kaart brengen, in plaats van die koppen in het zand te steken.

Dirk Bezemer, Rijksuniversiteit Groningen

Huilende vrouwen

De reactie van Sarah Meuleman op de uitspraken van Tim Hunt ('Foute grappen', O & D, 12 juni) bewijst geheel het gelijk van Hunt: ze gaat huilen als zoiets wordt gezegd. Inderdaad, vrouwen huilen eerder, nou en? Laat die oude heren toch praten, wij vinden onze weg wel.

Meta Krüger, lector leiderschap in het onderwijs, Academie voor Schoolleiderschap Penta Nova, Utrecht

Respectloze naaktfotografie

Vier buitenlanders onder wie een landgenoot zijn in Maleisië veroordeeld tot drie dagen cel en een boete van 1.190 euro: ze hadden zich naakt laten fotograferen op de heilige berg Kinabalu. Dylan Snel heeft spijt betuigd (Ten eerste, 15 juni). De meesten onder ons zullen het niet meer dan terecht vinden dat absoluut gebrek voor een andere cultuur bestraft wordt - licht bestraft mijns inziens, voor een local had men ongetwijfeld de bamboestok zijn werk laten doen.

Daarentegen wordt nogal lacherig gedaan over Maleisische bewindslieden die de naaktfotografie zien als oorzaak van de recente aardbeving in hetzelfde gebied als waar de berg zich bevindt. Is dit niet net zo respectloos, als het bespotten van de honderden heiligverklaringen door de katholieke kerk waarvoor het verrichten van een wonder een vereiste is (het schijnt overigens dat Franciscus het niet zo nauw neemt met deze voorwaarde)?

Om nog maar te zwijgen van die visser die tot in het schier oneindige broden bleef breken om vijfduizend mensen te voeden.

Cees Verburg, Hanoi, Vietnam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden