Opinie

Italiaanse media angstig over wat hierna komt

Waar gaat het deze week over in de Italiaanse media? Over een wet die het registreren van homostellen mogelijk maakt, constateert onze correspondent Sarah Venema.

null Beeld
Beeld

Zo cliché als de drie generaties Italianen aan de lange tafel uit de olijfoliereclames inmiddels zijn, zo heilig is La Famiglia nog steeds in het rooms-katholieke Italië. Nadat het parlement vorige week een wet heeft goedgekeurd waarmee ook homostellen hun relaties kunnen laten registreren, is een deel van het land in paniek.

De nieuwe wet introduceert geen homohuwelijk en geeft slechts een fractie van de rechten waarop de Italiaanse homostellen hadden gehoopt of die andere Europese landen al jaren geleden doorvoerden. Maar in het land waar een wetsvoorstel tegen homodiscriminatie twee jaar blijft vastzitten in het parlement, is deze wet een grote stap. En in de Italiaanse media klinkt angstig de vraag wat hierna komt.

Toen de katholieke families maanden geleden tegen het wetsvoorstel protesteerden, wilde de paus er niet te veel over zeggen, maar zondag maakte hij indruk door tijdens een interview met de Franse krant La Croix te benadrukken dat katholieke ambtenaren bij het uitvoeren van de wet altijd de vrijheid moeten hebben om naar hun geweten te handelen. De voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie Angelo Bagnasco ging een stuk verder. Hij tikte de Italiaanse politici dinsdag op de vingers vanwege de wet en voorspelde dat het wachten was op de 'genadeslag' voor de familie.

'Verhuur' van baarmoeders

Er moest veel gebeuren voordat de Italiaanse premier Matteo Renzi de wet überhaupt door het parlement wist te loodsen. De senatoren dienden meer dan zesduizend amendementen in om het oorspronkelijke wetsontwerp aan te passen. Alle woorden die naar familie of huwelijk verwezen, werden geschrapt.

Ook het voorstel om ook de niet-biologische ouder uit een homo-stel via adoptie als vader of moeder van de kinderen te erkennen, belandde na veel ophef in de prullenbak. Te veel politici vreesden dat die adoptie zou uitmonden in uitbuiting van draagmoeders en 'verhuur' van baarmoeders. Maar ook het idee van kinderen die door twee vaders of twee moeders worden opgevoed, was voor veel Italianen moeilijk te verkroppen.

Om niet nog langer te pingpongen tussen Senaat en Kamer van Afgevaardigden liet de Italiaanse premier het verwaterde wetsvoorstel met een vertrouwensstem zonder mogelijkheden tot nog meer nieuwe aanpassingen door de Kamer van Afgevaardigden gaan. Het was hoog tijd voor een legaal kader, vond hij. Na uitspraken van hoge rechters waren verschillende gemeenten maanden geleden zelf al begonnen met het registreren van de relaties van homostellen of in het buitenland gesloten homohuwelijken.

null Beeld
Beeld

Tegenstanders

Al een dag na de stemming kondigde een groep politici aan de wet via een referendum weer ongedaan te willen maken. 'Ik stem pas voor deze wet als Renzi me laat zien dat twee mannen of twee vrouwen een kind kunnen maken', zei politicus Gian Marco Centinaio van de Lega Nord, een van de voorstanders van zo'n referendum, tegen La Stampa.

De tegenstanders vinden dat het geregistreerd partnerschap nog steeds te veel overeenkomsten heeft met het huwelijk en daarom dus een aanval is op het huwelijk en de familie zoals God ze heeft bedacht. De verschillen zijn klein en juridisch makkelijk te omzeilen, waarschuwde kardinaal Bagnasco dinsdag. 'Ook voor de praktijken als de huur van baarmoeders.'

Helemaal ongelijk heeft hij niet. Hoewel de wet geen adoptie voor homostellen introduceert, blijkt dat de rechter die adoptie via de huidige adoptiewet in individuele gevallen toch kan goedkeuren. En zo ligt de meest controversiële beslissing in de praktijk niet bij de politiek, maar bij de gewetens van de Italiaanse rechters en ambtenaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden