IT in het onderwijs moet aansluiten bij de praktijk van over tien jaar

De ingezonden brieven van dinsdag 27 februari.

Brugklassers doen zelfstudie in een computerlokaal. Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: leren programmeren is zinloos

Regelmatig wordt er geopperd dat leren coderen en programmeren een vast onderdeel van het voorgezet- of zelfs basisonderwijs zou moeten worden. Op deze manier bereiden we kinderen voor op de arbeidsmarkt van de toekomst, is de gedachte. Mijns inziens getuigt dit van een gebrek aan voortschrijdend inzicht. Het onderwijssysteem in Nederland brengt leerlingen vooral vaardigheden bij die hun ouders nodig hadden, met een bijrol voor bijvoorbeeld digitale kennis. Meer aandacht voor IT in het onderwijs is zeker noodzakelijk, maar dit moet dan wel worden ingevuld op een manier die aansluit bij de praktijk van over tien jaar. Mensen die zeggen dat scholieren moeten leren programmeren en coderen, spreken in de verleden tijd over de toekomst. In alle beroepsgroepen zien we dat door automatisering handwerk wordt geminimaliseerd en het handmatig schrijven van softwarecode is daarop geen uitzondering. Op dit moment al maken steeds meer bedrijven gebruik van modelgedreven ontwikkelplatformen voor het bouwen van grote, bedrijfskritische IT-systemen. De code wordt hierbij met één druk op de knop automatisch en foutloos gegenereerd door het platform. Technische programmeerkennis hebben de ontwikkelaars die deze systemen gebruiken niet meer nodig, maar wel analytisch vermogen, communicatievaardigheden en basiskennis over hoe het fundament van een IT-systeem eruit ziet. Een automonteur leer je toch ook niet hoe je een paard beslaat?

Eric ten Harkel, Amsterdam, directeur van IT-dienstverlener CoolProfs

Schooltafeltje

Met interesse las ik over het klimaatbeleid: 4000 kilo CO2-uitstoot per persoon per jaar moet het minder worden. Daaronder verscheen 'hoe' we het gaan doen. Met overlegtafels, prima! Maar daarna zakte mijn enthousiasme tot een dieptepunt toen ik las over welke thema's en op welke manier er over gesproken zal worden.

Hier zag ik alleen maar symptoombestrijding. Hele generaties moeten in een nieuw denken worden opgevoed willen we op lange termijn juist voor hen een leefbare wereld waarborgen. Waar is de plek aan tafel voor de jeugdige, leergierige schoolgaanden? Het rijke reservoir van creatieve, gemotiveerde adolescenten? Als zij niet meegenomen worden in de actuele processen die nu spelen is alle, het spijt mij van dit woord, energie voor niets! Is er ook een schooltafeltje?

Harry Rogge, Veenendaal, oud-rector

Deken van houtrook

De column van Jonathan van het Reve is mij uit het hart gegrepen. In het stookseizoen hangt er vaak een verstikkende deken van houtrook in de lucht. Door de vele houtkachels in mijn directe woonomgeving kan ik geen raam meer open zetten en moeten alle ventilatieroosters dicht. Dan nog moeten luchtreinigers de lucht in de woon/slaapruimte reinigen van de rook die toch nog via kleine kiertjes naar binnenkomt.

Atie Broers, Maarssen

Vleesvervangers

In de Volkskrant van 24 februari was tussen vele nuttige tips weer eens het hardnekkig misverstand te lezen dat noten of pinda's goede vleesververvangers zouden zijn. Jazeker, ze bevatten per ons ongeveer evenveel eiwit als vlees. Maar ze leveren ook ruim vier keer zoveel calorieën. Met welke eetlust je vervolgens andere noodzakelijke voedingsingrediënten, bijvoorbeeld vitamines, naar binnen gaat werken valt dan te bezien. Het zou jammer zijn als straks een gezond milieu door ongezonde mensen bevolkt wordt.

George Jacobs, Nuth

Beeld anp

Tienen!

In haar brief van de dag schrijft mevrouw Gerritsen dat het halen van achtens en negens de ruimte van scholieren om leuke dingen te doen niet mag beperken.

In de jaren zestig gingen wij voor tienen! Vijfen en zessen? We piekerden er niet over!

Leo van Geet, Zwolle

Wreed?

Aleid Truijens pleit in haar column voor één school tot 16 jaar. Dit omdat splitsing in groep 8 erg vroeg zou zijn en kinderen te veel gepusht zouden worden om naar de havo te gaan.

Ze houdt dan geen rekening met de kinderen die nu onderaan bengelen op de lagere school. Ik heb mijn dochter niet eens de Cito laten doen. Vanaf dag 1 op vmbo-kader hadden wij een andere dochter. Ze werd vrolijk en ging met plezier naar school. Ze bengelde immers niet meer onderaan! Dus wat is nu wreed?

Hetty van de Weerdhof, Berg en Terblijt

Oostvaardersplassen

De mensen die nu - goedbedoeld! - in vorstperiodes in de Oostvaardersplassen balen hooi komen brengen, kunnen beter de Flevolandse provinciebestuurders aanspreken. Die weigeren namelijk om het Oostvaarderswold aan te leggen, een ecologische zone die de Oostvaardersplassen met de Veluwe verbindt. De paarden, runderen en herten zouden dan over veel meer leefruimte en dus ook meer voedsel kunnen beschikken. Om over na te denken bij de Provinciale Staten-verkiezingen.

Alex van Kalken, Zoetermeer

Balen hooi voor de Oostvaardersplassen. Beeld Guus Dubbeldam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden