commentaar

'Israël schiet met aanpak zijn militaire doel voorbij'

De strategie van Hamas is pervers, maar Israël schiet met zijn aanpak het militaire doel voorbij, betoogt Bert Lanting vandaag in het commentaar van de Volkskrant. Maar het is moeilijk vast te stellen wie de schuld draagt van het verbreken van het tijdelijke staakt-het-vuren.

Opinie - Bert Lanting
Israëlische soldaten in de Gaza-strook. Beeld reuters
Israëlische soldaten in de Gaza-strook.Beeld reuters

Bestanden zijn vluchtige begrippen in het bloedige conflict dat Israël en Hamas nu al drie weken lang uitvechten. Het driedaagse bestand dat vrijdagochtend inging, hield slechts anderhalf uur stand, voordat de oorlogsmachine aan beide zijden weer op volle toeren begon te draaien.

Het is moeilijk vast te stellen wie de schuld draagt van het verbreken van het tijdelijke staakt-het-vuren. De Palestijnse Hamas-beweging legde de schuld bij Israël, terwijl Israël de Palestijnen beschuldigde van een aanval op zijn militairen. In ieder geval betekende de hervatting van de vijandelijkheden het voortijdige einde van onderhandelingen die in Egypte zouden beginnen.

Verbetenheid
Na drie weken strijd hebben de Palestijnen meer dan 1.500 doden te betreuren, onder wie honderden kinderen. Aan Israëlische kant zijn 63 doden gevallen, vooral militairen. Maar het oplopende aantal slachtoffers lijkt de verbetenheid aan beide zijden alleen maar te versterken.

Hamas hoopt met het voortzetten van de strijd haar geslonken aanzien in Gaza en de Arabische wereld op te vijzelen en onwillige 'bondgenoten' , zoals Egypte, onder morele druk te zetten om de blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Het is een perverse strategie die enorme offers vergt van de burgerbevolking, vooral omdat Hamas niet schuwt Israël vanuit woonwijken te bestoken.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Burgerslachtoffers
Maar ook de Israëlische strategie is verwerpelijk. Het is gezien de geschiedenis begrijpelijk dat de Israëli's het gevoel hebben dat zij, als het erop aankomt, alleen zelf voor hun veiligheid zorgen. Maar de operatie tegen Hamas en andere radicale groeperingen in de Gazastrook gaat gepaard met zoveel burgerslachtoffers dat zij het militaire doel voorbijschiet.

Na eerdere confrontaties met Hamas in 2009 en 2012 leeft in Israël het gevoel dat het leger ditmaal het karwei moet afmaken en definitief moet afrekenen met de radicale Palestijnse beweging. Maar ook al blaast het Israëlische leger alle tunnels op die de Palestijnen in het grensgebied hebben gegraven voor terreuraanslagen op Israël, het karwei zal nooit puur militair kunnen worden geklaard.

Het lijkt er meer op dat Israël met de riskante bombardementen in woonwijken bezig is het zaad te zaaien voor een nieuwe ronde van het conflict.

Amerika
Tekenend voor de frustratie over de Israëlische aanpak was dat Israëls voornaamste bondgenoot, Amerika, openlijk felle kritiek uitte op dat optreden. Nu Israël de VS om extra munitie vraagt, is misschien de tijd gekomen dat Washington zijn macht gebruikt om zijn bondgenoot te manen voorzichtiger op te treden en de burgerbevolking te sparen.

Bert Lanting is buitenlandredacteur van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden