Commentaar

Islamitisch terrorisme in Europa heeft een nieuwe dimensie

'Nice' noopt tot meer middelen voor inlichtingendiensten en zwaardere controles bij publieksevenementen.

De Promenade des Anglais in Nice. Beeld afp

Met een vrachtwagen zoveel mogelijk onschuldige mensen om het leven brengen, kort nadat zij op hun nationale feestdag naar vuurwerk hadden gekeken - de aanslag in Nice voegt weer een nieuwe, haast onvoorstelbare dimensie toe aan de gruwelijke werkelijkheid van islamitisch terrorisme in Europa. Vooral Franse burgers worden daarvan het slachtoffer, is de constatering na de derde grote aanslag in ruim anderhalf jaar op Frans grondgebied. Maar geen land kan zich veilig wanen. De eenvoudige uitvoering, inrijden op mensen, roept een gevoel van grote machteloosheid op. Dat het de zoveelste aanslag in betrekkelijk korte tijd is versterkt dit nog.

Het noodlot dat Frankrijk treft, valt niet los te zien van het feit dat het met ruim vijf miljoen mensen de grootste moslimbevolking van Europa telt. Een heel kleine minderheid daarvan is tot geweld bereid, maar dat zijn er wel weer zoveel dat de Franse inlichtingendiensten het niet aan kunnen. Meer dan 10 duizend mensen staan te boek als een gevaar voor de staatsveiligheid. Hen permanent in de gaten houden, is ondoenlijk. Er nog van afgezien dat daders, zoals die in Nice, van buiten die kring kunnen komen.

Bij alle machteloosheid blijft het niettemin de dure plicht van autoriteiten alles in het werk te stellen aanslagen te voorkomen. De grote vraag is wat dat concreet kan behelzen. Meer middelen voor inlichtingendiensten en zwaardere controles bij publieksevenementen liggen voor de hand. Er zijn ook verdergaande plannen. In Frankrijk woedde al het debat over 'preventieve opsluiting' voor eenieder die een bedreiging voor de staatsveiligheid vormt. Als gevolg van 'Nice' zal dat zeker nieuw leven worden ingeblazen. In Nederland suggereerde het CDA al dat dit een goed idee is voor teruggekeerde Syriëgangers.

Naarmate aanslagen het veiligheidsgevoel van burgers ondermijnen, zal de roep om dit soort vrijheid beperkende maatregelen toenemen. Uitzonderlijke daden roepen uitzonderlijke tegenmaatregelen op. De grenzen die onze rechtsstaat stelt aan vrijheidsberoving van burgers kunnen door dit soort aanslagen opschuiven. Maar die grenzen, zoals het gepleegd hebben van een strafbaar feit, zijn niet voor niets getrokken. Ook na deze aanslag blijft het zaak een evenwicht te vinden tussen veiligheid en vrijheid.

Aanslag Nice

Lees ook het nieuwsbericht en het liveblog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden