'Islambashers' zaaien geen haat

Zwijgen moslims is geen vooruitgang.

In een bespreking van de reacties op Geert Wilders (de Volkskrant, 12 augustus) citeert Janny Groen de Saoedische schrijver en uitgever Esam Mudeer. Hij merkt op dat ‘islambashers’ voor elkaar krijgen dat ‘mensen wereldwijd zich verdiepen in de Koran’, iets wat de moslimwereld zelf niet lukt.

Inspiratiebron
Zou dat iets te maken kunnen hebben met het verschil in traditie tussen de moslimwereld en de westerse wereld? In de eerste leren kinderen op school de Koran uit het hoofd, in de tweede leren ze begrijpend lezen.

‘Islambashers’ vereenzelvigen zich met de westerse waarden. Soms zijn het uitgetreden moslims op de vlucht voor de sharia. Soms immigranten die in Europa of Amerika hun geloof afzweren. Mensen als Ibn Warraq, Ali Sina, Wafa Sultan, Mina Ahadi, Malika Oufkir, Samia Labidi, Ayaan Hirsi Ali, Hafid Bouazza, Afshin Ellian, Necla Kelek, Nahed Selim of Nonie Darwish zijn een grote inspiratiebron voor Geert Wilders.

Weg uit de islam
Zaaien zij haat of angst voor de islam? Integendeel. Moeten zij, zoals Esam Mudeer honend verklaart, ‘buiten het politieke systeem’ worden geplaatst door de ‘zogenaamd geciviliseerde en moderne landen’, willen deze landen op een geloofwaardige manier democratie kunnen verkopen aan de Arabische wereld?

Dat moet juist niet. Men leze de bundel Weg uit de islam. Getuigenissen van afvalligen (onder redactie van Ibn Warraq): geen spoor van haat of rechts-extremisme. Wel een zekere angst voor (de fanatieke aanhangers van) de islam, maar dat is niet zonder reden.

Warraq, afkomstig uit Pakistan, publiceert net als de in Bangladesh geboren schrijver Abul Kasem onder pseudoniem en kan nooit op televisie worden geïnterviewd. Net als Salman Rushdie en Ayaan Hirsi Ali worden zij met de dood bedreigd door fanatieke moslims.

In het geheim
Kasem heeft in diverse boeken en artikelen, te lezen op de website FaithFreedom van Ali Sina, de Koran geanalyseerd. Zeer kritisch, vooral over de intolerantie in de islamitische geschriften jegens andersdenkenden, maar zeker niet haatzaaiend.

De boeken van deze auteurs worden, getuige anonieme bijdragen op FaithFreedom, in het diepste geheim verslonden door moslims die zich voor het eerst in de Koran verdiepen en geschokt zijn over wat ze tegenkomen.

Daarom is het niet zonder meer goed nieuws dat moslims ‘immuun’ worden voor de opvattingen van Geert Wilders. Mooi dat gewelddadige reacties uitblijven, maar er het zwijgen toe doen, is geen echte vooruitgang.

(Zelf)censuur
Hoe de democratie dan wel aan de Arabische wereld moet worden verkocht, is nog niet zo gemakkelijk te zeggen. Het artikel in de Volkskrant eindigt intrigerend, met een van commentaar verstoken observatie van de internationale islamorganisatie OIC: dat westerse regeringen wel met woorden respect tonen voor de islam, maar die steun niet in daden omzetten.

Daden zoals bedoeld door Esam Mudeer? Het pleidooi voor (zelf)censuur is niets anders dan de balk in het oog van de moslimwereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden