De kwestie Wanbeleid

Is Van den Assem een grotere hork dan Johan Derksen?

De kletsmajoors van Voetbal Inside roepen al snel mismanagement en wanbeleid als het ergens in het voetbal mis gaat. Ook in andere kletsprogramma’s is het woord aan inflatie onderhevig omdat anno 2018 iedereen wegzapt bij een enigszins genuanceerd standpunt.

Voorzitter Gijs Makkink van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam moet Johan Derksen soms benijden. Hij moet zijn standpunt onderbouwen, waar de laatste - veel beter betaalde - nooit last van heeft. Wie juridisch gezien wanbeleid wil vaststellen moet daar twee of drie seizoenen Voetbal Inside voor uittrekken.

Vorige week werd door de Ondernemingskamer een onderzoek gelast naar de gebeurtenissen bij het energiebedrijf Eneco. Tevens werd de voorzitter van de raad van commissarissen, Edo van den Assem,  geschorst. Die hield de eer aan zichzelf hield en trad meteen af.

Maar dat betekent niet dat er bij Eneco sprake is van wanbeleid. De Ondernemingskamer heeft alleen het verzoek tot een onderzoek, een zogenoemde enquête, gehonoreerd, omdat er ‘gegronde redenen zijn te twijfelen aan een juist beleid’. Het verslag van deze enquête kan een van de partijen aangrijpen voor een vervolgonderzoek naar wanbeleid. Pas daarna komt de procedure waarin de Ondernemingskamer wanbeleid kan vaststellen.

Dan moet worden bewezen dat er is gehandeld in strijd met ‘elementaire beginselen van verantwoord ondernemerschap’, dat ‘de onderneming als rechtspersoon niet of onvoldoende heeft gefunctioneerd’, ‘algemeen aanvaarde beginselen van corporate governance zijn geschonden’ en ‘de handelswijze ernstig verwijtbaar is geweest’. Als dat lukt is het een handvat voor een schadeprocedure. Terwijl in de media de indruk wordt gewekt dat bedrijven en instellingen er steeds vaker een zootje van maken, is het aantal gevallen van vastgesteld wanbeleid beperkt tot een handvol per jaar.

Het aantal onderzoeken naar wanbeleid stabiliseert tussen de vijf en vijftien per jaar. Het aantal enquêtes per jaar schommelt al lang boven de honderd. Dat weinig enquêtes leiden tot een onderzoek naar wanbeleid komt omdat tussentijds veel zaken worden geschikt. Daarnaast mogen managers de plank misslaan, omdat risico nemen inherent is aan ondernemen.

Het enige wat de Ondernemingskamer wat vaker doet, is het schorsen van bestuurders en het benoemen van plaatsvervangers. Deze mogelijkheid kwam er pas in de jaren negentig. Alleen in een aantal kleine gevallen werd dit tot nu toe gedaan. Zo werd eerder de Chinese president-commissaris van voetbalclub ADO geschorst.

De schorsing van de president-commissaris van Eneco is de spectaculairste tot nu toe. Dat hij een hork is - Van den Assem wilde liever met vrienden skiën dan nog langer in het wespennest van over elkaar heen buitelende gemeenten verkeren -  lijkt wel zeker.

Maar dat geldt ook voor Derksen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.