Column

Is koninklijk bezoek aan Spelen ook werk?

Fotoredacteur Frank Schallmaier plaatste in deze krant een serie waarop onze koninklijke familie te zien is tijdens de Olympische Spelen in Rio. De serie is beslist het bestuderen waard, zeker wanneer het de foto's betreft die genomen zijn op het moment dat Nederlandse atleten niet het resultaat halen dat van hen werd verwacht.

Willem-Alexander en Máxima tijdens de mannenfinale van de wisselslag estafette. Beeld Frank Schallmaier
Willem-Alexander en Máxima tijdens de mannenfinale van de wisselslag estafette.Beeld Frank Schallmaier

Vooral de foto waarop het koninklijk paar teleurgesteld reageert op de uitslag van een zwemfinale laat ons een gaaf staaltje van diep menselijke ellende zien. Verdrietig starend naar de grond, drukt Willem-Alexander zijn vuist tegen de wang, terwijl Máxima met een verdwaasde blik in haar neus zit te peuteren.

Ook de verloren finale van onze hockeysters is de koning niet in zijn koude kleren gaan zitten. Met iets dat op een tandeloos bekkie lijkt, verbijt hij de pijn die deze nederlaag bij hem heeft opgeroepen. Zelf ik heb hem nog zien dansen en springen tijdens de Hollandse hockeytriomfen op de Zomerspelen van Atlanta, en dat was - om met Louis van Gaal te spreken - 'another cook'. Het leverde Willem-Alexander destijds de bijnaam 'prins Pils' op, een epitheton waaraan hij na zijn biertje met Poetin op de Winterspelen van 2014 nieuwe kleur heeft gegeven.

Wat ik wel jammer vind, is dat Schallmeier zo weinig foto's heeft uitgekozen met koning Willem-Alexander in korte broek. Een short weet W-A best met een zekere elegantie te dragen, en dan bedoel ik dat zo'n kledingsstuk hem een uitstraling verschaft die je meer associeert met het goede leven dan met sportieve prestaties.

Amerikanen verwarren Amsterdam vaak met Kopenhagen, en dat is natuurlijk dom en betreurenswaardig, maar de televisieverslaggever van NBC die dacht dat koningin Máxima de vrouw is van de Nederlandse windsurfer en gouden medaillewinnaar Dorian van Rijsselberghe kun je nauwelijks iets verwijten. Mooie mensen trekken elkaar aan en de winnaar krijgt nu eenmaal altijd het lekkerste meisje van de klas, daar heeft Darwin al op gewezen. Het ontbreken van die iconische foto op dat jacht met Máxima die Van Rijsselbergh omhelst en met Willem-Alexander die in korte broek de andere kant opkijkt, is beslist een omissie.

De vraag die na al die weken sport oprijst, luidt natuurlijk: moet Willem-Alexander niet werken? Of is het bezoeken van al de olympische wedstrijden ook werk?

Om die vraag enigszins te kunnen beantwoorden, ging ik deze week te rade bij de coverstory van Elsevier: 'De 147 intimi van Koning en Koningin'. Het is een indrukwekkende fotogalerij (plus tekstje) van alle personages uit het netwerk van Willem-Alexander en Máxima. Of kan ik beter schrijven: van Máxima en Willem-Alexander?

Na enig reduceren en deduceren kwam ik - gerangschikt naar omvang - tot vier categorieën: Familie, Hofhouding, Financiën en Politiek. Opvallend genoeg is de C van Cultuur in het netwerk van ons koningspaar vrijwel geheel afwezig. Geen schrijvers, beeldende kunstenaars of theatermensen behoren tot hun intimi. Dat schijnt naar men zegt - ik weet dat niet uit eigen ervaring - onder Beatrix anders geweest te zijn.

Onder de C trof ik alleen aan: de Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas, waarbij ik Henny Vrienten en de onvermijdelijke Joop van den Ende langs zag komen. En dan is er Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Of door die laatste ook de c met een grote C wordt gestimuleerd, zou ik niet durven zeggen, want als belangrijk wapenfeit vermeldt Elsevier dat het Prins Bernhard Fonds de biografieën van Willem I, II, en III heeft gefinancierd. Verder wordt Esmeijer 'de machtigste vrouw van de goededoelenwereld' genoemd.

Met haar komen wij bij een uitzonderlijk omvangrijke categorie, die van de Financiën. Het wemelt in het netwerk van financiële adviseurs, zakenlui, ondernemers en van andere, als 'vrienden' getypeerde figuren die iets met geld van doen hebben. Als je dat allemaal achter elkaar ziet staan, krijg je het gevoel dat men daar op het paleis de hele dag bezig is de tegoeden van de ene rekening naar de andere te schuiven, en vice versa.

En héél véél familie, vooral van de Argentijnse connectie. Als ik Elsevier mag geloven, lopen de Zorreguita's van alle generaties in en uit. Imposant vind ik ook de hofhouding, maar ja, je bent koning of je bent het niet. Dan mag je beste een eigen chauffeur, opperstalmeester, speechschrijver, landgoedbeheerder, opperhoutvester, kapper, ict-directeur, militaire chef, en hofmaarschalk hebben. Waar of niet?

Nu alleen nog werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden