Is Hillary's kandidatuur: Wraak? Therapie? Genezing?

Hillary Clinton doet opnieuw een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Wat schrijven toonaangevende media over haar nominatie?

Henk Müller en Laura de Jong
Hillary Clinton. Beeld afp
Hillary Clinton.Beeld afp

The Wall Street Journal

Gepubliceerd 12 april 2015

Hillary Clinton is niet zozeer een individu dat zich kandidaat stelt als wel het boegbeeld van een georganiseerde groep rijken die erop gericht is de macht te behouden voor de Democraten en Amerikaanse progressieven. Je zou zelfs kunnen spreken van een linkse samenzwering.

De moeilijkste opdracht voor de Hillary-machine is om de kiezers te overtuigen dat deze 67-jarige, die een kwart eeuw geleden het nationale podium betrad, de frisse stem van de toekomst is.

De Hillary-machine zal er deze keer op gericht zijn het verleden te wissen, en onwelgevalligheden als oud nieuws af te doen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Hillary heeft iedereen kort geleden nog herinnerd aan haar politieke methodes en misleiding. Een minister die haar e-mails eerst op een privéserver opslaat en ze vervolgens vernietigt was ooit ondenkbaar, maar laat duidelijk zien dat de Clintons werken als de Borgia's. Haar grimmige persconferentie over deze kwestie liet haar minachting voor openbare verantwoording zien.

Meedoen aan de minst competitieve presidentiële voorverkiezing sinds de Tweede Wereldoorlog is niet zonder risico's. Hillary is gedisciplineerd en heeft een onmiskenbare arbeidsethos, maar ze mist het charisma van haar man en zijn politieke gave. De Clinton-machine is formidabel maar niet onkwetsbaar voor een Republikein of misschien zelfs voor een uitdager van links. Het is moeilijk om te worden geïnspireerd door een machine.

undefined

null Beeld afp
Beeld afp

Süddeutsche Zeitung

Gepubliceerd 13 april 2015

Om te beginnen een prognose. Een lichtzinnige mischien, maar jammer dan. De volgende president van de VS heet Hillary Rodham Clinton. Op dit moment is er niemand die de voormalige First Lady, senator en minister van Buitenlandse Zaken kan tegenhouden. Dat weet ze. Hier past een voorbehoud. Niemand weet zich zo goed in de nesten te werken, maar ze heeft problemen steeds overwonnen. De lijst van overwonnen tegenstanders is veel langer dan die van haar affaires. Zolang ze geen lolly steelt van een kleuter voor de camera's lijkt haar positie vrij zeker.

Maar hebben de VS Clinton als president nodig? Amerika kan een vrouw in het Witte Huis goed gebruiken. Hoogste tijd dat het mannen-monopolie wordt doorbroken. In vergelijking met haar zijn alle Republikeinse tegenstanders groentjes. Voor haar was en is politiek een nooit aflatende strijd, altijd zij en Bill tegen de boze wereld. Wie niet voor haar is maakt deel uit van een rechtse samenzwering. Dit haast paranoïde wereldbeeld valt te begrijpen, gezien de rotzooi die de Clintons over zich heen kregen. Maar is ze in staat een land te regeren? Wat betekent de kandidatuur voor haar: Wraak? Therapie? Genezing?

Misschien heeft ze dat al allemaal achter zich gelaten. Dan wordt ze de eerste vrouwelijke president. En een goede.

undefined

null Beeld afp
Beeld afp

The Economist

Gepubliceerd 11 april 2015

Voor de meeste Amerikanen zal het nieuws dat Hillary Clinton presidentskandidaat is zo verrassend zijn als dat de Cinco de Mayo weer op vijf mei zal plaatsvinden. Sommigen denken dat ze niet te stoppen is. Paddy Power, een Ierse bookmaker geeft haar 91 procent kans op het Witte Huis in 2016. Rustig aan, de laatste keer dat zij onvermijdelijk leek, bleek dat niet zo. Ze lag twintig punten voor op de andere democraten maar verloor van een jonge senator uit Illinois. Nu is er nog geen plausibele kandidaat, maar er is nog tijd.

Clinton is de favoriet, maar waar staat ze voor? Haar aanhangers zeggen: competentie en ervaring. Als minister van Buitenlandse Zaken bezocht ze 112 landen. Als ergens een buitenlandse crisis opdook, had je goede kans dat ze er al was geweest, een boek erover had gelezen en thee gedronken met de machthebbers ter plekke. Ook Washington DC begrijpt ze als geen ander. Als president zou ze betere deals kunnen sluiten met wettenmakers van beide partijen dan president Obama. Maar met welk doel?

De opvattingen van iemand die een kwart eeuw op het nationale podium heeft gestaan zijn opmerkelijk lastig vast te stellen. Ze zegt noch een realist noch een idealist maar 'idealistische realist' te zijn op buitenlands politiek gebied. De Democraten zijn enorm verdeeld over de vraag hoe ongelijkheid te bestrijden zonder economische groei te beperken. Een van de denktanks waar Clinton naar luistert wil 'inclusief kapitalisme' bevorderen. Maar wat meer details zouden welkom zijn.

Sceptici hebben nog twee problemen met Clinton. Sommigen vinden haar onbetrouwbaar, versterkt door het feit dat ze als minister een privé-account voor haar emails gebruikte. Een andere zorg kan ze moeilijk wegnemen: dat dynastiën ongezond zijn. Voormalig presidentskandidaat Gary Hart zei dat 'in een land met meer dan 300 miljoen inwoners er niet slechts twee families kunnen zijn die gekwalificeerd zijn ons te regeren'. De campagne is nog maar nauwelijks begonnen, maar als Clinton de baan wil die ze wenst, heeft ze vragen te beantwoorden.

undefined

null Beeld epa
Beeld epa

Bloomberg View

Gepubliceerd 12 april 2015

Tot nu toe kon Clinton rustig achterover leunen terwijl de Republikeinen zich verdringen. Haar langverwachte aankondigingsvideo deed in zekere zin denken aan een reclameboodschap voor een bestrijdingsmiddel. Leunen op een vast voorgeschreven, voorzichtige koers lijkt misschien aantrekkelijk. Immers, Clinton heeft geen introductie nodig. Waarom jezelf in de slangenkuil van face-to-face campagne werpen als je via Facebook, Twitter, Instagram je boodschappen op afstand kunt verzenden?

Hier is waarom: omdat elke suggestie dat Clinton misschien vooruitloopt op de nominatie, ze kiezers van zich vervreemdt die vinden dat je de eer moet verdienen.

Clinton moet niet op safe spelen. Ze moet met kiezers praten en naar hen luisteren. Clinton is een gekwalificeerd en aantrekkelijke kandidaat. Ze heeft alles mee om de eerste vrouwelijke opperbevelhebber te worden. Maar als ze de baan wil, zal ze ervoor moeten werken.

undefined

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden