OpinieLerarentekort

Is het salaris in het onderwijs wel de oorzaak van het lerarentekort?

Is het lerarentekort echt te wijten aan de salariëring en de hoge werkdruk? Dat vraagt Nico Wiersma, oud-docent en oud-rector, zich af.

Nico Wiersma
 Stakende leraren en ander onderwijspersoneel uit het primair onderwijs uit de provincies Zuid-Holland en Zeeland lopen in optocht van het Wilhelminaplein naar de Euromast in 2018. Beeld ANP
Stakende leraren en ander onderwijspersoneel uit het primair onderwijs uit de provincies Zuid-Holland en Zeeland lopen in optocht van het Wilhelminaplein naar de Euromast in 2018.Beeld ANP

Het onderwijs wil er geld bij, een eenmalige suppletie door de minister die daarover al een ­akkoord had gesloten, is niet voldoende. Natuurlijk gun ik mijn voormalige collega’s van harte meer geld, maar dat gun ik mijn kinderen die in andere branches werkzaam zijn ook. De werkdruk in het onderwijs is hoog, maar in andere sectoren niet? Mijn buurman werkt bij een bank, ik zie hem zelden meteen na vijven thuis. Hij verdient redelijk, maar veel beter dan in het onderwijs? Dat vraag ik mij af. Waarom trekken andere sectoren met soortgelijke salarissen wel personeel? Dus betwijfel ik of onvoldoende ­salariëring de echte oorzaak is van het lerarentekort.

Vergelijking buitenland

Ooit las ik onderzoek over de vergelijking van de leraren- en andere salarissen in vergelijkbare sectoren of met salarissen in het buitenland. Dat was zo slecht nog niet. Misschien moeten we dat onderzoek overdoen, om meer inzicht te krijgen in een materie die vaak uit aannames bestaat. Ik bezocht scholen in vele landen. De werkdruk is daar stukken lager doordat er discipline heerst. Een docent hoeft niet alles uit de kast te halen en kostbare tijd te verspillen om de klas stil te krijgen.

Elke dag verslag

Aan werkdruk is ook wat te doen. Is het echt nodig dat de ouders van mijn kleindochter iedere dag een verslagje krijgen van wat zij die dag heeft gedaan? Soms denken docenten dat hun verhaal voor de klas het allerbelangrijkste is. Dat is niet zo. Docenten moeten beter beseffen hoe leerlingen leren. Ik ben zelf een overtuigd aanhanger van Daltononderwijs. Er is twee keer per dag een daltonuur, waar leerlingen kunnen leren, of hulp en steun kunnen zoeken bij een docent. Scholen moeten ook creatiever zijn. Er zijn betere oplossingen dan leerlingen naar huis sturen als er een docent ziek is.

Vele vakanties

Werkdruk komt deels ook voort uit de geconcentreerde manier van werken, vijf of zes weken zomervakantie, een week herfstvakantie, twee weken kerstvakantie, voorjaars­vakantie (of carnavalsvakantie), in mei liefst twee aaneengesloten weken meivakantie. Elf of twaalf weken vakantie!

Het gelijktrekken van de vrije dagen met die in het bedrijfsleven zou de werkdruk enorm verlagen. In het onderwijs onbespreekbaar: jammer. Toch trekken die lange vakanties minder dan gedacht: het lerarentekort lossen ze vooralsnog niet op.

En al het geld, waar moet dat vandaan komen? Geen gratis boeken meer? Willen we (nog) meer belasting gaan betalen? De kinderbijslag verlagen? Misschien dat de ouders, die deze stakings­actie steunen, daar een reactie op hebben.

Nico Wiersma is oud-docent en oud-rector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden