ColumnPeter de Waard

Is het adagium ‘een betere wereld’ of FreeMoneyforever?

null Beeld
Peter de Waard

‘Hoe denken jullie over het aandeel Poet’, schrijft Ronboy. ‘Met verwondering zit ik naar die koers te kijken, ik heb een kleine positie. Mooi aankoopmoment, zij zorgen voor energiebesparing en versnelling in datacentra door hun optische integratie van datatransport. Te hard afgestraft. Gaat mee in de volatiliteit van veelbelovende beursgenoteerde bedrijven. Het feit dat die gisteren steeg, is een goed signaal. Zit er voor de langere termijn in’, antwoordt FreeMoneyforever.

Nu is FreeMoneyforever een fakenaam op internet. Tijdens de beleggingshype van de jaren negentig van de vorige eeuw had het een ludieke naam kunnen zijn voor een beleggingsclubje, waarvan de leden een keer per maand onder het genot van koffie en koek de aan- en verkopen bespraken. Net als ’t Gouden Boompje, Krach 13, Pecunia Non Olet en De Geldwolven. Soms leek de winst ondergeschikt aan de gezelligheid, maar toen het misging na 2001 was de lol er snel vanaf. In de nieuwe hype van de jaren twintig van deze eeuw zijn de bijeenkomsten online. En masse. In de VS jagen speculanten elkaar via forums als WallStreetBets op allerlei aandelen te kopen. Ook Nederland heeft vele virtuele koffiekamers, waar beursavonturiers tips uitwisselen, vragen stellen, sommetjes maken, strategieën bespreken en soms ook elkaar mobiliseren. En dat blijft allang niet meer zoals dertig jaar geleden beperkt tot de 25 AEX-fondsen en de krochten van de lokale markt, waar aan de rand van de mestvaalt de mooiste bloemetjes bloeien. En er wordt steeds meer geshopt op verre markten. Dankzij apps is dat net zo gemakkelijk en niet duurder.

Binck Bank, een van de grootste effectenbemiddelaars van Nederland, geeft elke maand een mooi overzicht van de fondsen waar haar klanten het meest in handelden. In februari was het populairste Noord-Amerikaanse aandeel bij hun klanten GameStop, de winkelketen in computergames waar grote hedgefondsen massaal short in waren gegaan. De Canadese cannabisproducent Sundial Growers was nummer twee, gevolgd door elektrischeautoproducent NIO en bioscoopketen AMC Entertainment. En ook Poet wordt door Nederlanders massaal opgepakt.

Dow-fondsen als Apple, McDonald’s en Coca Cola stonden niet niet in de top-tien. Alleen Tesla haalde een vijfde plaats. Ook in Europa beperken beleggers zich allang niet meer tot de grote jongens. Hier leidde Air France-KLM nog de dans van het meest verhandelde aandeel bij Binck-beleggers. Maar daarna volgden het Franse biotechbedrijf Spineway en de Noorse waterstofproducent NEL ASA. Pas op plek vijf staat grootmacht Bayer.

Ogenschijnlijk doen duurzame bedrijven en biotech het goed bij de beleggers die net op de rijdende trein zijn gesprongen. Maar het valt te betwijfelen of dit idealisme is. Vaak hebben die bedrijven de meeste potentie voor kortetermijnkoerswinsten. Een teken aan de wand dat van de trackers de in Stockholm genoteerde Bitcoin Trackers One de populairste was.

Of het nu rond de koffietafel of online is, het gaat vooral om FreeMoneyforever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden