Pro/Contra

Is Grexit wenselijk? 'Het begin van het einde van euro'

Voor de zoveelste keer is de eurogroep bijeengekomen om te praten over de crisis in Griekenland. Is Grexit langzamerhand wenselijk?

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Beeld epa

Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid voor D66:

'Het besmettingsgevaar bij een Grexit is te groot. Als een land uit de euro stapt, komt automatisch de vraag op: wie is de volgende? Dat is slecht voor het vertrouwen van de financiële markten in de euro, zoiets gaat zijn eigen dynamiek krijgen. De crisis zal dan weer oplaaien terwijl het juist beter lijkt te gaan.

'Het is ook slecht voor onze export. Wij zijn gebaat bij een zo groot mogelijke eurozone, voor de afzet van onze tomaten en komkommers. Daarnaast is ook Griekenland niet beter af buiten de euro. Hun munt zal bij een Grexit in waarde dalen, dat lijkt even positief, maar al snel zal blijken dat de import van bijvoorbeeld olie en voedsel onbetaalbaar wordt. Dan valt het zogenoemde concurrentievoordeel weer weg.

'De nieuwe regering had de kans om te moderniseren, maar alles is stil gevallen. De Griekse premier Tsipras had beter kunnen beginnen met hervormingen in plaats van te dreigen en op tenen te trappen. De Griekse regering is nu aan zet om orde op zaken te stellen en de overheidsfinanciën aan te pakken. Ook moet de regering serieus werk maken van fraudebestrijding en iets doen om clientelisme tegen te gaan.

'Ze hebben al behoorlijk wat verlichting gekregen: voor Griekenland zijn de rentes bijvoorbeeld lager dan voor landen als Italië en Spanje. De Grieken moeten nu leveren en zich aan hun deel van de afspraken houden voor er weer onderhandelt kan worden. Het is niet gek dat er aan de kant van de Europese partners veel wantrouwen richting de Grieken bestaat zolang zij zich niet aan hun woord houden.

'Toch is Griekenland geen bodemloze put. De schuldenlast lijkt op het eerste gezicht hoog, maar het land hoeft de komende tien jaar nauwelijks iets terug te betalen aan het IMF. Dit jaar is het nog doorbijten maar daarna is het overzichtelijk, en valt het mee.

'Vanuit geopolitiek oogpunt is Grexit zeer onwenselijk. Griekenland grenst aan een zeer instabiele regio, met landen als Syrië en Libië in de buurt. Stabiele Europese grenzen zijn in deze tijd van het grootste belang, een Grexit drijft de Grieken in de richting van Poetin.

'Mocht er toch een Grexit komen, dan is dat de schuld van de Grieken zelf. Het land heeft zich te weinig mee ontwikkeld met de economie, en de staatsschuld zelf zo hoog laten oplopen. Hoe je het ook wendt of keert, Grexit zou een rampscenario zijn.'

Beeld vk
Wouter Koolmees. Beeld WK

Arjo Klamer, hoogleraar economie van kunst en cultuur & SP-wethouder in Hilversum

'De Grieken moeten de eer aan zichzelf houden en eruit stappen. De euro houdt Griekenland in een wurggreep. Het is beter als Griekenland zijn eigen munt invoert, zodat het ook zijn eigen economie kan beprijzen.

'Ik erken dat het heftig is en het zal enorme consequenties hebben voor het hele eurogebied. Je geeft een klap aan de Griekse economie maar die zal snel weer herstellen. De import wordt inderdaad duurder, maar dat prikkelt juist het ondernemerschap. De kans is groot dat Europese ondernemers juist in Griekenland gaan produceren. Een goed voorbeeld is Argentinië dat in 2001 uit de dollar stapte. Dat land heeft zich razendsnel hersteld - waarom zou dat niet voor Griekenland gelden? Je wenst het de Grieken zo toe na zeven jaar ellende.

'Kans op besmettingsgevaar is groot. Grexit is het begin van het einde van euro. Maar de euro is sowieso onhoudbaar, die moeten we niet nog langer in stand proberen te houden. We zitten al zo lang in een recessie - en landen als Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland in een depressie - er moeten andere oplossingen worden gezocht.

'De euro is het verkeerde verhaal voor de economie van de toekomst. Ik ben voor een ander monetair stelsel, met meerdere munten, zowel nationaal als regionaal. De euro werkt niet omdat de euro niet wordt gesteund door een brede samenleving. Europa is geen samenleving, dat zie je omdat wij niet bereid zijn de Grieken te steunen. Wij zijn niet bereid om de Griekse schulden af te schrijven, terwijl zo'n schuldenlast een hele samenleving naar beneden trekt.

'Het is schandalig hoe wordt omgegaan met de Grieken. De regering van Tsipras, die mij na aan het hart ligt, mag op de tenen van andere Europese landen trappen, maar wij trappen op Griekse voeten. De regering is nog maar vanaf januari aan de macht en meteen wordt het zo onder druk gezet, gemangeld. De EU heeft het land de armoede ingejaagd en vernederd. Omdat ze zogenaamd lui zouden zijn.

'Een Grexit is geopolitiek zeker onverstandig, maar dan had Europa een ander beleid moeten voeren. Stimuleren in plaats van afknijpen.

Grexit is de schuld van degenen die de euro hebben bedacht. Ruud Lubbers en Jacques Delors zijn willens en wetens een avontuur aangegaan met een enorme constructiefout. Namelijk geen sterke politieke unie.'

Beeld vk
Arjo Klamer Beeld AK
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden