Opinie

Is een bloederige Kerst wel een vredesfeest?

Doe een eerste stap naar vrede door dieren geen onderdeel te laten zijn van het kerstdiner. Ook zonder gebruik te maken van dieren kun je vandaag de dag heerlijk en volop feestelijk eten.

Hazen hangen gereed voor verwerking bij een poelier in Wassenaar waar de voorbereidingen voor de kerst in volle gang zijn. Beeld anp
Hazen hangen gereed voor verwerking bij een poelier in Wassenaar waar de voorbereidingen voor de kerst in volle gang zijn.Beeld anp

Het is bijna Kerst, het feest van de vrede. Voor dierenvrienden, en dat kan ook een dominee zijn, de moeilijkste tijd van het jaar. Konijnen hangen rug aan rug aan haken bij de poelier op de markt. Slechts de vacht om de poten herinnert aan het dier dat ze waren. Deze dagen vóór de Kerst stunten supermarkten met massa's vlees voor het kerstdiner. Meestal afkomstig van dieren uit de bio-industrie. Dieren die constant gefrustreerd werden in hun meest primaire behoeften. Hun gedode lichaam smaakt naar lijden. Je moet het maar lekker vinden. De bio-industrie, een hel die je je ergste vijand niet zou toewensen.

Stelt u zich voor: Varkens en kalveren opgesloten in stallen waar ze op geen enkele manier varken en kalf kunnen zijn. Opeengepakte kalkoenen, eenden, plofkippen en ganzen voor wie iedere dag weer een dag van sterven, sterven en toch maar leven is. Kooikippen en konijnen op draadgaas. Het meeste zogenaamde 'wild' komt uit de dieronwaardige vee-industrie. Echte wilde dieren zijn door plezierjagers meedogenloos uit het leven weggeknald.

Matthijs van Nieuwkerk begint te stralen

Keurig verpakt, niet meer herkenbaar, liggen mishandelde en vermoorde dieren in de koelvakken van de supermarkten, slagers en poeliers. Dieren die geen naam, geen gezicht, geen identiteit mochten hebben. Consumenten zien niets meer van het grenzeloze lijden dat ze moesten ondergaan. En waar het allemaal goed voor is? Voor het feest van de vrede!

De koks die vleesgerechten maken zijn van de televisie niet weg te slaan en worden vereerd als ware helden. Bij De wereld draait door begint Matthijs van Nieuwkerk te stralen en druipt het vet van zijn kin alleen al bij het zien van al die stukjes dood dier die de kok voor hem heeft bereid.

Zelfs dierenwinkels beleven met Kerst hoogtijdagen. Wat dacht u van gerookte varkensoren en een runderkluif voor de hond en bijzondere konijnenpaté voor de poes? Wat kan een mens toch veel van zijn huisdier houden. Maar al die bijzondere eigenschappen die mensen hun huisdier toedichten, zien ze niet bij al die weggestopte, naamloze dieren in de bio-industrie. Dierenliefde kan erg selectief en daarom ongeloofwaardig zijn.

null Beeld anp
Beeld anp

Dieren zijn scheppingen van God

Kerst is van huis uit een christelijk feest en juist christenen zouden krachtig moeten protesteren tegen al het onrecht dat dieren wordt aangedaan. Dieren zijn schepsels van God en verdienen daarom respect en mededogen. Wat in de bio-industrie gebeurt, is letterlijk godgeklaagd, hemeltergend. Een belediging voor de Schepper. Als vrede ook geen vrede voor dieren betekent, stelt ze maar weinig voor.

Van het een komt ook zomaar het ander. Zolang er slachthuizen zijn, zullen er ook slagvelden zijn (Tolstoj). Wie wreed, moorddadig is ten aanzien van dieren, heeft al helemaal de houding, de mentaliteit dat ook te zijn jegens soortgenoten.

Elke vorm van wreedheid, of het nu ten opzichte van mensen of dieren gaat, is verwerpelijk. Daarom aan iedereen onze oproep: Doe een eerste stap naar de vrede door dieren geen onderdeel te laten zijn van het kerstdiner. Ook zonder gebruik te maken van dieren kun je vandaag de dag heerlijk en volop feestelijk eten. Alternatieven genoeg. Op deze manier kan Kerst echt een feest van vrede zijn. Door ons te bezinnen op ons consumptiegedrag doe je een betekenisvolle stap naar wereldwijde vrede.

Hans Bouma, Sandra van de Werd (Comité Dierennoodhulp), Bep de Boer (Rechten voor al wat leeft) en Geoffrey Deckers (EDEV - Een Dier Een Vriend)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden