Is dit zwart-wit genoeg voor u?

Mijn naam is Renée. Ik ben een autochtone, witte Nederlander. Ik wil graag een goede basisschoolleerkracht worden. Het liefst op een school waar ook kinderen zitten die allochtoon, niet-westers en zwart zijn.

Renée Hylkema is student Universitaire Pabo van Amsterdam
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Waarom ik dit op deze manier formuleer? Omdat dit blijkbaar de labels zijn waarmee deze kinderen te maken krijgen. Amsterdamse leerlingen die de straat op gingen in T-shirts met 'Is dit wit genoeg voor u?' waren landelijk nieuws. Ik kreeg er een raar gevoel van in mijn buik. Schoolleiders en leerkrachten zouden hier boven moeten staan en deelnemen aan het debat op een hoger niveau.

Als toekomstige leerkracht zou ik mijn leerlingen nooit indirect het gevoel willen geven dat zij minderwaardig zijn vanwege hun huidskleur, om zo aandacht te vragen voor een ontzettend moeilijke kwestie die onderwijssegregatie heet. Op deze manier krijgen kinderen het gevoel dat een basisschool pas goed is als er ook blanke leerlingen op zitten.

Huidskleur

Het gesprek over onderwijssegregatie moet absoluut gevoerd worden, maar niet door kinderen te leren dat er een link is tussen huidskleur en kwaliteit van onderwijs. Ik vind dat dit op een professionele manier moet worden aangepakt, om kwetsende blunders als deze te voorkomen. Onderwijssegregatie gaat over zoveel meer dan zwart of wit. Ook al was de intentie waarschijnlijk goed, ik vind het spijtig dat er op deze manier is bijgedragen aan het wij-zijdenken. En laat dit net datgene zijn wat geïntegreerde scholen zouden moeten tegengaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden