Lezersbijdrage

Is deze vrijheid mij ook heilig?

Na de misdaden van deze week in Parijs bent u als Europeaan, als Nederlander, misschien in verwarring. Misschien bent u bang, boos of misschien in schok. Wees gerust, het gaat voorbij. U wordt met de dag strijdbaarder.

U zult uw rug rechten en beseffen dat u niet alleen bent. Allen die in de kerkers van de islamitische heilstaten in het Midden-Oosten geketend zijn, zijn uw bondgenoten. Dat wist u alleen misschien nog niet. Dit is een strijd die zij al vele decennia voeren.

U bent deze week, misschien ongewild, terecht gekomen in de frontlinie van deze oorlog. Eén ding kunt u helaas niet meer doen: uw rug er naar toe keren en zeggen dat het niet uw zaak is. Het is nu ook úw zaak geworden. Wees vrij, wees moedig, u staat er niet alleen voor en het is niet uw eerste keer. Maar één ding is heel belangrijk om te beseffen. De linies van deze oorlog lopen niet langs religies, huidskleur, allochtoon versus autochtoon of links versus rechts. Het gaat om het meest essentiële element van de menselijke beschaving: de vrijheid van denken en spreken.

Wie die heilig vindt, is uw bondgenoot. Voor onze vrije samenlevingen gaat het niet om Al Qaida, IS of welk islamitisch misdaadsyndicaat dan ook. Dat is de zaak van de opsporingsdiensten. Essentiëler is dat de Europese moslims zichzelf de volgende vraag stellen: is deze vrijheid mij ook heilig?

En: is die ook heiliger dan de zogenaamde eer van mijn god of profeet? Als dat (nog) niet zo is, hebben we een groot probleem dat we gezamenlijk moeten oplossen.

Keyvan Shahbazi, gevlucht uit Iran, cultureel psycholoog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.