Opinie Commentaar

Is de solidariteit van westerse landen zo snel afgebrokkeld — of kan er misschien nog een tweetje vanaf om solidariteit met Canada te betonen?

Ook de EU-landen zijn opvallend stil over de schandelijke Saoedische intimidatie jegens Canada.

Kroonprins Mohammed bin Salman Al Saud. Beeld EPA

De rel die de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman deze week ontketende met zijn woedende reactie op een paar tweets van Canada over de behandeling van twee Saoedische mensenrechtenactivisten richt de schijnwerpers op de schaduwkanten van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die graag te boek staat als hervormer.

Maar ze roept ook vragen op over de reactie van het Westen of moeten we zeggen: the bloc formerly known as the West?

De kroonprins wil zijn land moderniseren, vooral economisch, maar ook inzake vrouwenrechten. Die term blijft in Saoedische context natuurlijk een gotspe zolang vrouwen zelfs over de meest basale zaken in hun leven niet zelf mogen beslissen, maar goed: elk rupsenstapje vooruit is welkom. Datzelfde geldt voor de dure belofte om —  na tientallen jaren en honderden miljarden dollars wereldwijd investeren in wahabisme  terug te keren naar een gematigde islam. We zullen zien.

Maar achter deze initiatieven schuilt ook een man met een instabiel karakter met een serie drieste daden op zijn naam. Zoals de wilde actie om de premier van Libanon te dwingen tot aftreden, de blokkade van Qatar en de oorlog in Jemen die binnen een paar weken gewonnen zou worden maar is ontaard in een eindeloze slachtpartij  waarvan woensdag nog tientallen kinderen in een bus het slachtoffer zijn geworden.

Ondertussen gaat de repressie onverminderd door  getuige ook de opsomming van vijftig pagina’s in het jaarlijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Westerse landen hebben altijd geleund op de Saoedi’s als belangrijke olieleveranciers, wat hun publieke verontwaardiging hierover dempte  vandaar het eeuwige verwijt van hypocrisie. Maar van een zwijgplicht was nooit sprake en dit is wat de kroonprins nu lijkt te willen afdwingen met zijn intimidatie van de autoriteiten in Ottawa.

Die houden, beleefd en geduldig, voet bij stuk. Maar verder blijft het erg stil. President Trump hekelde zelf al de Canadese premier en is helemaal opgehouden met het praten over mensenrechten, wat het gedrag van de kroonprins mede kan verklaren. Maar ook in Europese hoofdsteden blijft het stil. Is de solidariteit van westerse landen zo snel afgebrokkeld  of kan er misschien nog een tweetje vanaf om solidariteit met Canada te betonen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden